IKEA zvišuje cene zaradi težav v dobavni verigi

četrtek, 06. januar 2022

Največja svetovna pohištvena blagovna znamka IKEA iz Švedske se sooča z naraščajočimi stroški prevoza in surovin, zato cene svojih izdelkov z novim letom zvišuje za povprečno 9 %. Nekateri izdelki se bodo podražili celo za 50 %.

IKEA je pred tem napovedala, da bo zakupila več ladij, kupila kontejnerje in preusmerila blago med skladišči, da bi ublažila motnje dobavne verige, a zdaj namerava stroške prenesti na stranke, saj pričakuje, da se bodo turbulence v nabavni verigi nadaljevale.

Skupina Ingka Group, ki je glavni prejemnik franšize blagovne znamke Inter IKEA, je sporočila, da se bodo cene na njenih trgih v povprečju zvišale za okoli 9 %, lokalne razlike pa odražajo različne inflacijske pritiske ter probleme s surovinami in z dobavno verigo.

"Na žalost moramo zdaj prvič, odkar so višji stroški začeti vplivati na svetovno gospodarstvo, del teh povečanih stroškov prenesti na naše stranke," je dejal vodja maloprodaje pri Ingka Group, Tolga Öncü. "IKEA se še naprej sooča z znatnimi omejitvami pri transportu in surovinah, ki povečujejo stroške, brez pričakovanega preloma v bližnji prihodnosti," so v izjavi za javnost sporočili iz skupine ter dodali, da pričakujejo, da se bodo motnje nadaljevale še vse leto 2022.

IKEA je med pandemijo beležila povečano povpraševanje po pohištvu in izdelkih za dom, saj so ljudje več časa ostajali doma in se posvetili preurejanju svojih domov.

IKEA deluje prek franšiznega sistema, pri čemer je Ingka glavni prejemnik franšize blagovne znamke Inter IKEA s 392 trgovinami, vključno z mestnimi trgovinami in 73 trgovinami manjšega formata.

Dajalec franšize Inter Ikea Group je v letu 2021 zaradi logističnih težav beležil stroške v višini 250 mio EUR, v decembru pa -17 % padec letnega dobička.

Ikea je ob koncu poslovnega leta, ki se je končalo avgusta 2021, zabeležila rekordni promet v višini 41,9 mlrd EUR, kar predstavlja 5,8 % povečanje v primerjavi s prihodki lani in 1,4 % povečanje v primerjavi z letom pred pandemijo.

Skupina Ingka je svoje poslovno leto 2021 zaključila z naložbami v višini 3,2 mlrd EUR, ki so bile namenjene za izdelke v fizičnih trgovinah, distribucijska omrežja, preoblikovanje v večkanalno distribucijo, digitalno izkušnjo strank, obnovljivo energijo, vozila brez emisij in gozdarstvo.Viri: Factiva, Reuters, Daily Telegraph, CE NoticiasFinancieras

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne in pohištvene industrije