Indija - globalno središče za proizvodnjo avtomobilskih delov

torek, 12. april 2022
 

Preusmeritev v nabavo delov iz lokalne proizvodnje

Vodilni indijski proizvajalci avtomobilskih delov, kot so Lumax, Sona Comstar, Minda Industries in Sandhar Technologies, so bili zaradi naraščajočih vhodnih stroškov prisiljeni preučiti druge možnosti za zmanjšanje tveganja, s čimer je Indija dobila priložnost, da postane glavno proizvodno središče avtomobilskih delov, saj že ima uveljavljeno proizvodno bazo.
 
Indijski proizvajalci avtomobilskih komponent so začeli proizvajati več avtomobilskih delov znotraj države, zato imajo sedaj večje zaloge in lahko sklepajo dolgoročne pogodbe.
 
Prej je bil cikel dobavnih pogodb za avtomobilske dele krajši, nato pa so se pogodbe zaradi stalnih motenj v oskrbi, za nekatere komponente podaljšale na približno 9 mesecev. To je postalo nevzdržno in je povzročilo, da so proizvajalci začeli vse več avtomobilskih komponent naročati od lokalnih proizvajalcev.
 
Zaradi številnih motenj in nestanovitnosti se cikel naročanja nenehno spreminja. Za dnevni inventar so proizvajalci avtomobilskih komponent začeli skladiščiti zaloge za največ en teden.
 
Nedavno objavljene spodbujevalne sheme, povezane s proizvodnjo baterij ACC in avtomobilskih komponent, dajejo Indiji tudi priložnost, da postane glavno proizvodno središče.

 
Konflikt med Rusijo in Ukrajino je povzročil, da so se stroški surovin, zlasti jekla, vrtoglavo povišali. To je ogrožalo preživetje mikro, malih in srednjih podjetij ter dobaviteljev 2. in 3. stopnje. Tudi cene goriva so začele naraščati, kar bo spodbudilo inflacijo in povečalo stroške lastnikom vozil.
 
Povpraševanje po osebnih vozilih in rast prodaje gospodarskih vozil se bo v Indiji po napovedih sicer ohranila, a so rezultati v industriji še daleč od najboljših rezultatov v panogi v letih 2018-2019.
 

Napovedi indijskega trga avtomobilskih komponent 

Analitiki ICRA indijski industriji avtomobilskih komponent v letu 2022 napovedujejo od 13 % do 15 % rast prihodkov. Za poslovno leto 2023 je napovedana 8 % do 10 % rast prihodkov, ki bo podprta z zmanjšanjem težav v dobavni verigi in inflacijo blaga v drugem polletju 2023. Dolgoročno bo indijska industrija avtomobilskih komponent zaradi osredotočenosti na lokalno proizvodnjo dosegala zdravo rast.


 

Največji proizvajalci avtomobilskih delov v Indiji 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Motherson Sumi Systems Ltd. 7.077,05
Sundaram-Clayton Ltd. 2.505,85
Apollo Tyres Ltd. 2.097,95
MRF Ltd. 1.995,24
Varroc Engineering Ltd. 1.392,74
Minda Industries Ltd. 786,83
Lumax Industries Ltd. 176,04


Viri: Factiva, The Economic Times, Indiainfoline News Service

 

Preberite še: 

Kakšni so globalni trendi na področju avtomobilske industrije
 
Vertikalna integracija avtomobilske industrije

Vpogled v indijsko avtomobilsko industrijo