Iranska industrija matičnih celic je v polnem razcvetu

četrtek, 28. april 2022
 

6 strateških načrtov na področju industrije matičnih celic v Iranu 

Iransko Pod-predsedstvo za znanost in tehnologijo (Vice Presidency for Science and Technology) je lani uvedlo 6 strateških načrtov na področju industrije matičnih celic.
 
Matične celice so "starševske" celice, iz katerih se razvijejo vse druge krvne celice. To so predvsem rdeče krvne celice, trombociti in bele krvne celice. Kostni mozeg, tovarna, ki proizvaja matične celice, je mehko tkivo znotraj kosti, kot sta prsnica ali kolčna kost. Matične celice najdemo v možganih, krvnih žilah, skeletnih mišicah, koži, jetrih, kostnem mozgu, periferni (krožni) krvi in popkovnični krvi novorojenčkov. Običajno se zelo hude bolezni, kot so levkemija, drugi raki in dedne bolezni, zdravijo s presaditvijo kostnega mozga.

V tej smeri so bili izvedeni načrti za podporo prednostnih izdelkov, raziskav in razvoja ter medicinske opreme in industrije matičnih celic v Iranu. V okviru načrtov država podpira tudi inovacijske centre, pospeševalnike in podjetnike na področju znanosti in tehnologije.
Promocija na znanju temelječih produktov je med glavnimi dejavnostmi, ki so pripomogle k razvoju industrije matičnih celic, zlasti na področju medicinskega turizma.

V okviru strateških načrtov se nadaljuje tudi krepitev povezav z mednarodnimi centri z namenom širitve izvoznih trgov. 

 

Iran na 71. mestu indeksa pripravljenosti za razvoj mejnih tehnologij 

UNCTAD je za leto 2021 Iran uvrstil med države zgornjega srednjega razreda glede na pripravljenost za razvoj mejnih tehnologij, kamor sodijo umetna inteligenca, robotika in biotehnologija. Indeks prikazuje rezultate za 158 držav, pri čemer so ZDA, Švica in Združeno kraljestvo prejele najvišje ocene na lestvici od 0 do 1. UNCTAD države uvršča v eno od štirih 25-percentilnih skupin: nizke, spodnje-srednje, zgornje-srednje in visoke vrednosti indeksa.

Iran se v tem poročilu uvršča na 71. mesto s skupno oceno 0,46, kar je višje od Katarja, Omana in Maroka.
Iran je bil uvrščen tudi na 82. mesto v IKT indeksu, na 74. mesto v indeksu znanja, na 37. mesto v Raziskavah in razvoju, na 130. mesto v industriji in 53. mesto v finančnih sektorjih.

Za primerjavo, Slovenija je v indeksu uvrščena na 33. mesto s skupno oceno 0,69, kar sodi v visoke vrednosti indeksa.
 
Le nekaj držav trenutno ustvarja mejne tehnologije, a vse države se morajo nanje pripraviti. Za oceno nacionalnih zmogljivosti za pravično uporabo, sprejetje in prilagajanje teh tehnologij je to poročilo razvilo indeks pripravljenosti. Indeks obsega pet gradnikov: uvajanje IKT, spretnosti, raziskave in razvoj, dejavnost industrije in dostop do financiranja.
 

Iran je v biotehnologiji na 12. mestu na svetu in na 1. mestu v Zahodni Aziji  

V Iranu trenutno deluje skoraj 800 podjetij na področju biotehnologije. Število podjetij, ki delujejo na področju izvornih celic in regenerativne medicine, se je z izboljšanjem pravil in politik spodbud povečalo na 160.
 
Iran je v biotehnologiji na 12. mestu na svetu in na 1. mestu v Zahodni Aziji, saj biotehnološka podjetja ustvarijo 9,5 % prihodkov in več kot 60 % izvoza na znanju temelječih podjetij.
 
 
Viri: Factiva, Teheran Times, IRNA
 

Preberite še:

Globalni trendi na področju kemikalij, farmacije in biotehnologije
 
Ogrožena ukrajinska industrija medicinske kemije