IT strokovnjaki iz Slovenije, Indije, Pakistana in Tajske bodo lahko postali prvi ukrajinski e-rezidenti

torek, 20. junij 2023
 

E-rezidenti bodo lahko uporabljali napredne tehnologije za identifikacijo, spletno bančništvo in elektronsko podpisovanje dokumentov


Seznam prvih držav, katerih državljani bodo lahko postali ukrajinski e-rezidenti, je potrjen - to so IT strokovnjaki iz Slovenije, Indije, Pakistana in Tajske. "Podjetniki iz Indije, Pakistana, Slovenije in Tajske bodo lahko uporabljali ukrajinski program e-rezidentstva. Kasneje se bo seznam držav razširil," je zapisano v sporočilu Ministrstva za digitalno preobrazbo Ukrajine.

Zahvaljujoč pobudi bodo tuji državljani lahko postali virtualni e-rezidenti Ukrajine in bodo lahko poslovali pod ugodnimi davčnimi pogoji.

"Ukrajina si prizadeva postati globalno središče inovacij, ki privablja nadarjene podjetnike z vsega sveta. V naš program e-rezidentstva bomo sprejeli državljane Indije, Pakistana, Slovenije in Tajske. Pobuda bo omogočila, da se v Ukrajini z nekaj kliki registrirate kot podjetnik, na daljavo upravljate svoje podjetje, odprete bančne račune in plačujete davke. Za ukrajinski proračun to pomeni dodatne prihodke," je povedal Oleksandr Borniakov, namestnik ukrajinskega ministra za digitalno preobrazbo na področju razvoja IT industrije.

E-rezidenti bodo lahko uporabljali napredne tehnologije za identifikacijo, spletno bančništvo in elektronsko podpisovanje dokumentov. Trenutno poteka razvoj potrebnega regulativnega okvira, ki bo omogočil, da se program e-rezidentstva začne izvajati v celoti. Testira se tudi informacijski sistem e-rezidentstva.

Viri:
 


Pripravil:

Taras Prytula
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ukrajini
e-naslov: Taras.Prytula@gov.si

 

Preberite tudi:

Gospodarstvo ter možnost vstopa na ukrajinski trg