Ukrajina

Gospodarske panoge Ukrajine

Priložnosti na trgu

Rusija je 24. februarja 2022 sprožila vojaški napad na Ukrajino. Zaradi vojne v Ukrajini so poslovne priložnosti v državi trenutno omejene.

Več o izzivih rusko-ukrajinske krize in o tem, kje poiskati nove poslovne priložnosti, je na voljo na spodnjih povezavah:
   

Gospodarstvo

Zaradi vpliva ruske invazije je ukrajinsko gospodarstvo ohromljeno. Vojna bo uničila fizični kapital in povzročila množično izseljevanje delovno aktivnega prebivalstva. EIU gospodarsko oživitev napoveduje od leta 2023 naprej, deloma zaradi prizadevanj za obnovo, podprto s prilivi humanitarne in razvojne pomoči. Glede na majsko napoved EIU, naj bi se BDP v Ukrajini v letu 2022 znižal za -35,5 %, na predvojne ravni pa naj bi se vrnil šele med 2030 in 2040.  

 

Struktura BDP

Kmetijstvo ima pomembno vlogo v gospodarstvu Ukrajine. V letu 2021 je kmetijski sektor ustvaril 12 % BDP. Glavni kmetijski pridelki so žito, sladkor, meso in mleko. Ukrajina je vodilna proizvajalka sončničnega olja na svetu, saj proizvede več kot 1/3 svetovne proizvodnje.

Ukrajina je bogata tudi z rudami, od katerih sta najpomembnejša železo in magnezij. Ima tudi veliko energetskih virov, predvsem premoga in plina. 

Storitveni sektor je v letu 2021 prispeval 66 % BDP. Ukrajina je tranzitna država na področju energije, saj je potekal tranzit iz Rusije v Zahodno Evropo in na Balkan prav preko njenega ozemlja.
 
Vir: EIU; Factiva, maj 2022.

 

Industrijski sektor

Industrijski sektor je v letu 2021 ustvaril 22 % BDP. Prevladuje težka industrija, predvsem železo in jeklo. Ta dva segmenta skupaj predstavljata okoli 30 % celotne industrijske proizvodnje. Pomembni segmenti so tudi premogovništvo, kemična industrija, ladjedelništvo in strojna industrija (letala, turbine, lokomotive in traktorji).

V letu 2021 je industrijska proizvodnja v Ukrajini beležila 1,9 % rast. Za leto 2022 EIU v svoji majski napovedi napoveduje -37,2 % upad industrijske proizvodnje, za leti 2023 in 2024 pa rast industrijske proizvodnje v višini 30 % in 7 %.


Predstavljamo dve gospodarski panogi na ukrajinskem trgu:
 

 

Živilska industrija


Ruska invazija na Ukrajino bo imela pomemben vpliv na trg hrane v državi. Velik vpliv vojne se trenutno čuti na vojnih območjih, vendar bo potrošniški trg močno prizadet tudi v prihodnjih letih, predvsem zaradi šibkejših potrošniških obetov in množičnih evakuacij v sosednje države. Vse to bo zmanjšalo velikost in kupno moč trga ter vplivalo na okrevanje sektorja, tudi po tem, ko se bo stanje stabiliziralo.
 
 

Ukrajinska živilska industrija

Zaradi povečane politične in gospodarske negotovosti v zadnjih letih, se velika živilska podjetja v Ukrajini soočajo s številnimi težavami. Domača potrošnja je šibka, strukturne reforme pa le počasi napredujejo. Kreditni pogoji so v Ukrajini slabi, kar omejuje potencialno širitev večjih podjetij.

Ukrajinska veriga preskrbe s hrano je pod velikim pritiskom, saj je pretok blaga upočasnjen zaradi negotovosti, nenaklonjenosti voznikov ter formalnih in neformalnih blokad v večjih pristaniščih. Medtem ko se je ta pritisk v zahodnem delu države nekoliko zmanjšal, še vedno ni jasno, koliko ključne infrastrukture, kot so železniške proge, mostovi in ??letališča, je bilo uničenih ali poškodovanih, pa tudi kakšno je trenutno stanje proizvodnih in skladiščnih zmogljivosti.

Mednarodna finančna korporacija, del Svetovne banke, ter Evropska banka za obnovo in razvoj, sta bili v zadnjih letih glavni vir kapitala za ukrajinsko živilsko industrijo.

Odessa je glavno geografsko središče ukrajinske živilske industrije. Več multinacionalnih družb, vključno z ameriško družbo Heinz, je vlagalo v to regijo.

Nestlé, ena največjih globalnih živilskih družb, je v Ukrajini prisotna že od leta 1994. Deluje v številnih segmentih, od katerih je najpomembnejši kava Nescafé.
 

Vpliv rusko-ukrajinskega konflikta

Kljub temu, da je Ukrajina velika svetovna proizvajalka hrane, država še vedno precej hrane tudi uvozi.

Vojna ni vplivala le na logistiko in dobavne verige za dostop do mednarodnih trgov, ampak je spremenila tudi vrste izdelkov, ki jih Ukrajinci zdaj potrebujejo.

V letu 2021 je Ukrajina uvozila za 5 mlrd USD (4,2 mlrd EUR) prehrambnih izdelkov, večinoma morske ribe ter sadje in oreščke.

Logistične težave, kot so daljše in bolj zapletene dobavne verige ali blokade v pristaniščih, so otežile in podražile uvoz izdelkov.

Dodatno so se nakupni vzorci spremenili zaradi vse manjše kupne moči potrošnikov in njihovih vsakodnevnih izzivov. To je povzročilo preusmeritev povpraševanja na bolj osnovna živila, ki so cenovno dostopna, enostavna za shranjevanje in ne potrebujejo posebnih pogojev za pripravo. Sem spadajo testenine, olja, siri, majoneza, kečap in konzervirana hrana.

Približno tretjina končnih in surovih izdelkov je uvoženih iz EU, približno 20 % pa izvira iz CIS, večinoma iz Rusije. Dolgoročno se bo ukrajinska trgovina s hrano najverjetneje odmaknila od Rusije in se bolj usmerila v EU.
 

Napovedi

Analitiki Fitch Solutions napovedujejo, da se bo nominalna poraba gospodinjstev za hrano v Ukrajini v letu 2022 znižala za -17 %.

 V letu 2023 bo poraba za hrano ostala šibka, kljub ponovnemu odprtju maloprodaje v številnih regijah. V letu naj bi se poraba hrane povečala za 16,2 %. Rast nominalne porabe bo v veliki meri posledica nizke osnove in visokih potrošniških cen.

Poraba za hrano se bo srednjeročno soočala z dolgotrajnim okrevanjem in šele leta 2024 dosegla številke pred invazijo.

Poraba hrane bo v obdobju 2023-2026 po napovedih rasla po 9,6 % povprečni letni stopnji.

Od začetka invazije je inflacija hrane v povprečju znašala 27,4 % medletno, oktobra 2022 pa je dosegla najvišjo vrednost 35,7 % .

V prihodnjih nekaj letih bo poraba za meso in perutnino predstavljala vse večji delež povprečne porabe gospodinjstev za hrano, kar je v veliki meri posledica višjih cen, poleg tega pa je to ena redkih kategorij, kjer so potrošniki, zlasti mestni, prisiljeni kupovati po formalni poti. Podobna bo poraba za mlečne izdelke.
 

Največji konkurenti na ukrajinskem trgu hrane 

Podjetje Država Sektor
Astarta Ukrajina/Nizozemska Sladkor
Danone- Unimilk (Halakton) Francija/Ukrajina Mlečni izdelki
Hamé (Orkla) Češka/norveška Konzervirana hrana
Konti Ukrajina Slaščice
Lasoshchi (Hosta International) Ukrajina Slaščice
Milkiland Nizozemska Mlečni izdelki
Nestle Ukreine Švica/Ukrajina Slaščice, pijače
Ukrprtodukt Ukrajina Mlečni izdelki
 


Vir: Factiva, december 2022.

 

Farmacevtska industrija

Ukrajinski farmacevtski trg je med 10 največjimi v regiji srednje in vzhodne Evrope (CEE) glede na vrednost prodaje. To je mogoče pripisati velikemu številu prebivalstva v državi.

Vendar pa so izdatki države za zdravila na prebivalca med najnižjimi v regiji in so leta 2021 znašali 107,6 USD ali 90,97 EUR).

Na ukrajinskem farmacevtskem trgu prevladuje prodaja zdravil na recept, ki predstavlja približno dve tretjini celotne prodaje.

Vojna z Rusijo je uničila tudi zdravstveno infrastrukturo, kar bo imelo izrazit negativen dolgoročni vpliv na uspešnost farmacevtskega trga v Ukrajini.

 
Konkurenti na trgu

Ukrajinski farmacevtski trg je zelo konkurenčen, tržni delež pa je razpršen med veliko skupino multinacionalnih in domačih podjetij.
Lokalna podjetja, kot sta Farmak in Darnitsa, še vedno predstavljajo približno dve tretjini trga po obsegu zaradi svojih nizkocenovnih in znanih blagovnih znamk.

Večina ukrajinskih farmacevtskih podjetij ima sedež v Kijevu, pa tudi v nekaterih velikih regionalnih mestih, kot so Lvov, Harkov, Odesa in Doneck.

Lokalna podjetja večinoma proizvajajo generična zdravila in vitamine.

Trenutno je na trgu prisotnih okoli 600 tujih podjetij, med katerimi večina trži generična in OTC zdravila.


Kljub vojni ukrajinska vlada še naprej podpira program cenovno dostopnih zdravil. Medtem ko je imela vojna velik negativen vpliv na farmacevtski trg na vzhodu države, pa je zahodni del že začel kazati pozitivne trende in nekatere multinacionalke so že napovedale, da nameravajo tam obnoviti svoje poslovanje.

Visoka stopnja inflacije negativno vpliva na privlačnost trga za nove vlagatelje.


Največja farmacevtska podjetja v Ukrajini 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Farmak JSC 260,20
Mariupolske Terytorialne Medychne Obednannya Zdorovya Dytyny Ta Zhinky Kp 209,27
Arterium Korporatsiia 126,40
Farmatsevtychna Firma Darnytsia Prat 125,00
Yuriya-Farm Tov 116,01
Kyivsky Vitaminny Zavod At 88,72
Aktuarius Tov 84,90


Velikost trga in napovedi

Leta 2021 se je ukrajinski farmacevtski trg povečal za 18,6 % (v lokalni valuti). Celotna prodaja zdravil je v letu 2021 znašala 127,7 mlrd UAH (4,7 mlrd USD ali 3,97 mlrd EUR) ), kar je predstavljalo 2,8 % BDP in 33,5 % vseh izdatkov za zdravstvo.

Po napovedih Fitch Solutions bo leta 2022 poraba za zdravila kot delež BDP države in izdatkov za zdravstvo predvidoma znašala 2,6 % . Izdatki za zdravila naj bi se v letu 2022 zmanjšali za -19 % na 103,4 mlrd UAH (3,1 mlrd USD ali 2,6 mlrd EUR).

Ukrajinski farmacevtski trg naj bi bil leta 2026 vreden 133,8 mlrd UAH (4,6 mlrd USD ali 3,88 mlrd EUR), povprečna letna stopnja rasti pa bo v obdobju 2022-2026 znašala 0,9 % v lokalni valuti 0,9 % ali -0,2 %. v USD.

Do leta 2031 naj bi trg po napovedih rasel po 3,6 % povprečni letni stopnji v lokalni valuti in 4 % v USD, ter leta 2031 dosegel vrednost 181,8 milijarde UAH (6,9 USD ali 5,83 mlrd EUR).

 
Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2021

Vir: Factiva, december 2022.
 

Poglejte si tudi:

Poslovno sodelovanje s Slovenijo

Poslovanje