Ukrajina

Gospodarske panoge Ukrajine


Oglejte si predstavitve gospodarskih panog po področjih:

Področje
Gospodarstvo ter možnost vstopa na ukrajinski trg
Gospodarske panoge Ukrajine – Farmacevtska industrija
Ostale perspektivne panoge na trgu
 

Gospodarstvo ter možnost vstopa na ukrajinski trg

Vpogled v trg

Ruska invazija na Ukrajino ima velik vpliv na ukrajinsko gospodarstvo. Poleg hude humanitarne krize in geopolitične nestabilnosti, ki ju je sprožila vojna, je gospodarska dejavnost močno okrnjena, tržno okolje pa spremenjeno.

EIU napoveduje, da bo gospodarstvo leta 2023 stagniralo po drastičnem krču leta 2022. Gospodarstvo bo po napovedih v letih 2024–2027 skromno raslo, podprto s finančno pomočjo in omejevanjem spopadov na jugu in vzhodu. Vojna bo uničila fizični kapital in povzročila množično izseljevanje delovno aktivnega prebivalstva. BDP naj bi se po napovedih EIU na predvojne ravni vrnil šele med 2030 in 2040.

Ukrajina je gospodarstvo v vzponu, odvisno od kmetijskega izvoza. Približno 1/3 gospodarstva zaradi vojne z Rusijo ne deluje, ostalo deluje z omejenimi zmogljivostmi.

Ukrajina se je v letu 2022 uvrstila na 31. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi.

 
Industrijski sektor 

Industrijski sektor je v letu 2022 ustvaril 22 % BDP. 

Prevladuje težka industrija, predvsem železo in jeklo. Ta dva segmenta skupaj predstavljata okoli 30 % celotne industrijske proizvodnje. Pomembni segmenti so tudi premogovništvo, kemična industrija, ladjedelništvo in strojna industrija (letala, turbine, lokomotive in traktorji).

V letu 2022 je industrijska proizvodnja v Ukrajini upadla za -36,7 %. Za leto 2023 EIU napoveduje -15,6 % upad industrijske proizvodnje, za leti 2024 in 2025 pa rast industrijske proizvodnje v višini 6,2 % in 4,1 %.
 

Tržni izzivi

Zaradi ruske invazije na Ukrajino, ki traja že drugo leto, obstajajo številne negotovosti in kratkoročna tveganja za tuja podjetja, ki razmišljajo o izvozu v Ukrajino in vlaganju vanjo.

Vojna v Ukrajini je ukrajinskemu gospodarstvu povzročila škodo na infrastrukturi, produktivnem kapitalu in delovni sili, kar je drastično oslabilo tržne priložnosti.

Kupna moč večine prebivalstva ostaja nizka. BDP na prebivalca je v letu 2022 znašal 3.333 EUR, kar uvršča Ukrajino med najrevnejše trge v regiji.

Hrana predstavlja skoraj polovico maloprodaje, povpraševanje po izdelkih višjega cenovnega razreda je nizko.
 
Več o izzivih rusko-ukrajinske krize in o tem, kje poiskati nove poslovne priložnosti, je na voljo na spodnjih povezavah: 
   

Priložnosti na trgu

Največ priložnosti za tuja podjetja predstavljajo:
 
 • Kmetijstvo in živilska industrija
 • Farmacija
 • Medicinska oprema
 • Varnost
 • Infrastruktura
 

Vstop na trg 

 • Izbira pravih poslovnih partnerjev je ključnega pomena za uspešno strategijo vstopa na trg. Za pomoč pri tem procesu se lahko slovenska podjetja obrnejo na Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kijevu ter ekonomskega svetovalca v državi.
 • V izogib tveganjem je priporočljivo preveriti tudi boniteto prihodnjih poslovnih partnerjev, ki zagotavlja temeljito oceno podjetja, vključno z informacijami o njegovem finančnem stanju ter referencami upnikov in strank.

 

Gospodarske panoge Ukrajine – Farmacevtska industrija

Vpogled v trg

Ukrajinski farmacevtski trg je med 10 največjimi v regiji srednje in vzhodne Evrope glede na prodajo. Kljub temu so izdatki za zdravila v državi na prebivalca med najnižjimi v regiji in po oceni v letu 2023 znašajo 88,4 EUR.

Skupna prodaja zdravil naj bi v letu 2023 po napovedih Fitch Solutions dosegla 125,6 mlrd UAH ali približno 3,2 mlrd EUR, kar predstavlja 2 % BDP in 44,7 % skupnih izdatkov za zdravstvo.

Na ukrajinskem farmacevtskem trgu prevladuje prodaja zdravil na recept, ki predstavlja približno 2/3 celotne prodaje. Od tega naj bi generična zdravila leta 2023 predstavljala 64,8 % ali 43,8 % celotne prodaje. Patentirana zdravila bodo v letu 2023 predstavljala 23,3 % celotne prodaje zdravil, preostalih 33,5 % pa predstavljajo zdravila brez recepta.
 

Konkurenti na trgu

Ukrajinski farmacevtski trg je zelo konkurenčen, tržni delež pa je razpršen med veliko skupino multinacionalk in lokalna podjetja.

Lokalna podjetja, kot sta Farmak in Darnitsa, še vedno predstavljajo približno 2/3 trga glede na obseg, predvsem zaradi nizkocenovnih, znanih blagovnih znamk.

Večina ukrajinskih podjetij ima sedež v glavnem mestu, Kijevu, nekatera podjetja pa o locirana tudi v nekaterih velikih regionalnih mestih, kot so Lvov, Harkov, Odesa in Doneck. Lokalna podjetja večinoma proizvajajo generična zdravila.

Na trgu je trenutno prisotnih okoli 600 tujih podjetij, med katerimi jih večina trži generična in OTC zdravila.

Tržno delovanje, tako domačih kot tujih podjetij bo še naprej močno moteno zaradi trajajočega konflikta z Rusijo. V začetku leta 2023 je lokalni tisk navedel, da si ukrajinske oblasti prizadevajo za sankcije proti evropskim podjetjem, ki dobavljajo zdravila v Rusijo. Obenem začasno prepovedujejo tudi zdravila dobaviteljev, kot je madžarsko Gedeon Richter, čeprav izdelki uradno niso umaknjeni s trga.

Ne glede na vojno z Rusijo in s tem povezano opustošenje, preseljevanje prebivalstva in gospodarske motnje, bo ukrajinski farmacevtski trg še naprej predstavljal velike izzive za multinacionalna farmacevtska podjetja. To je predvsem posledica statusa države z nizkim srednjim dohodkom, kar kaže na to, da si večina prebivalstva ne more privoščiti dragih zdravil.

Kljub temu bodo dolgoročno tuji proizvajalci zdravil še naprej prevladovali na ukrajinskem trgu zdravil, saj lokalni proizvajalci ne morejo zadostiti povpraševanju države po sofisticiranih zdravilih.

Med vodilna lokalna podjetja spadajo:
 
 • Arterium
 • Darnytsa
 • Farmak
 • Borshchagovsky
 • Styrol
 • Zdorovie
 • Lumier Pharma
 • Biostimulator  

Napovedi trga

 • Ukrajinski farmacevtski trg je po oceni v letu 2022 upadel za -23,13 % in dosegel vrednost 3,33 mlrd EUR.
 • Po projekcijah naj bi trg v letu 2023 upadel za -2,61 % in dosegel vrednost 3,2 mlrd EUR.
 • Čeprav so napovedi odvisne od razvoja razmer, se pričakuje, da bo trg leta 2027 vreden 158,2 mlrd UAH ali približno 3,79 mlrd EUR, leta 2032 pa 216,1 mlrd UAH ali približno 5 mlrd EUR.


Največje ukrajinske farmacevtske trgovinske partnerice

Največ farmacevtskih izdelkov je Ukrajina v letu 2021 izvozila v Uzbekistan, Kazahstan, Belorusijo, Moldavijo in Azerbajdžan. Slovenija je pri izvozu dosegla 28. mesto.
 
Največ farmacevtskih izdelkov je Ukrajina v letu 2022 uvozila iz Nemčije, Indije, Kitajske, Italije in Francije. Slovenija pri uvozu zaseda 8. mesto
 
Slovenija je v letu 2022 v Ukrajino izvozila za 110,4 mio EUR farmacevtskih izdelkov, uvozila pa jih je za 111.000 EUR.

 
Vrednost blagovne menjave farmacevtskih izdelkov (Slovenija-Ukrajina; v 1.000 EUR) 

 
Ostale perspektivne panoge na trgu

Stroji in oprema za predelavo in pakiranje hrane

Ukrajinska živilsko predelovalna industrija obsega več kot 40 različnih sektorjev. Večino kmetijskega izvoza, z izjemo rastlinskih olj, predstavljajo surovine, kot so koruza, pšenica, ogrščica in soja.

Kratkoročno se bodo investicijske aktivnosti v živilsko-predelovalni industriji, zaradi neugodnih razmer nekoliko umirile, dolgoročno pa bodo morali mali in srednje veliki proizvajalci vlagati v predelovalne zmogljivosti. To bo odprlo dobre prodajne možnosti za tuje dobavitelje strojev in opreme za predelavo hrane in bioprocesnih tehnologij.
 

Medicinska oprema in zdravila

Zaradi vojne se Ukrajina sooča z vztrajnimi in vse večjimi izzivi javnega zdravja. Novembra 2022 je ukrajinsko ministrstvo za zdravje poročalo, da je bilo v vojni do takrat poškodovanih 956 zdravstvenih ustanov, popolnoma uničenih pa 144. Poškodovanih je bilo 533 lekarn in 90 reševalnih vozil, ruske sile pa so zasegle 241 reševalnih vozil. Na tisoče ukrajinskih državljanov na zasedenih ozemljih nima dostopa do zdravil, zdravstvene oskrbe ali čiste pitne vode.

Kljub tem izzivom se je ukrajinski zdravstveni sistem prilagodil potrebam vojnega časa. Bolnišnice so reorganizirale osebje in se preusmerile na oskrbo travmatologij, pri čemer so opustile rutinske operacije. Državna dežurna telefonska linija za COVID-19 je bila preoblikovana v splošno zdravniško dežurno linijo. Motnje v zdravstvenih storitvah niso bile enake na vseh območjih in nekaterim območjem je uspelo vzdrževati tudi rutinske storitve.

Da bi zadovoljil spreminjajoče se zahteve, ukrajinski zdravstveni sistem potrebuje več opreme in materiala, predvsem kirurško opremo, anestetike, komplete za transfuzijo, opremo za enote intenzivne nege ter osnovna zdravila.
 

Infrastruktura

Ukrajinsko infrastrukturno industrijo je močno oslabila ruska invazija. Dokler se konflikt ne umiri, ni verjetno, da bo prišlo do bistvenih infrastrukturnih dejavnosti.

Zaradi vojne je ukrajinski infrastrukturni trg po vrednosti eden najmanjših v regiji. Vendar pa obstaja velik potencial rasti, ki izhaja iz prihodnjih prizadevanj za obnovo po koncu konflikta.

Ukrajina bo verjetno privabila ogromne količine kapitala za obnovo po uničenju, ki ga je povzročila invazija. Ukrajina ima dober položaj kot naravni tovorni koridor, ki povezuje Rusijo in EU, kar bo dolgoročno spodbudilo naložbe v prometno infrastrukturo. Država je prejela finančno pomoč Svetovne banke za projekte mestne infrastrukture, regionalno finančno podporo držav donatork EU za svojo infrastrukturo in razvoj industrije ter finančno pomoč IMF za podporo gospodarski stabilnosti.
 
 
Vrednosti UAH in USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.


Viri:
 • Factiva
 • EIU
 • Statistični urad RS 
 • Trade map
 • Fitch Solutions 

Posodobljeno: maj 2023
 

Poglejte si tudi: