Ukrajina

Poslovni obisk Ukrajine

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Ukrajini

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
7. januar pravoslavni božič
8. marec mednarodni dan žena
1. maj praznik dela
2. maj pravoslavna velika noč
3. maj pravoslavna velika noč (dela prost dan)
9. maj dan zmage
10. maj dan zmage (dela prost dan)
20. junij pravoslavni binkošti
21. junij pravoslavni binkošti (dela prost dan)
28. junij dan ustave
24. avgust dan neodvisnosti
14. oktober dan braniteljev
25. december katoliški božič

Praznike v Ukrajini se pogosto praznuje več dni, odvisno od tega, na kateri dan praznik pade. Če praznik pade na četrtek, sta lahko dela prosta dneva tudi petek in sobota, vendar je v tem primeru potrebna posebna odločitev vlade. Če praznik pade na soboto ali nedeljo, je v skladu s Civilnim zakonikom dela prost dan tudi ponedeljek.

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 36 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

Standardna oskrba z električno energijo v Ukrajini je 220V / 50Hz. Ukrajinski vtiči so enaki kot v večini evropskih držav - z dvema zaobljenima nožicama. V primeru uporabe električnih naprav z drugačnimi priključki je potreben pretvornik napetosti in /ali vtični adapter.

 

Poslovni običaji

Ukrajinski poslovni bonton je bistvenega pomena za pridobitev novih partnerjev in strank v ukrajinski poslovni skupnosti. Enostavno je pridobiti spoštovanje in narediti vtis na ukrajinske kolege, če veste, kaj cenijo in sledite njihovemu prefinjenemu občutku za bonton; to bo povečalo vaše možnosti za vstop v ukrajinski poslovni svet.

Srečanje in pozdravljanje

 • ukrajinski poslovneži so na splošno manj formalni kot v mnogih drugih državah
 • rokujejo se z vsemi ob prihodu in odhodu, rokovanje je precej čvrsto
 • med pozdravljanjem je pomemben očesni stik
 • pogosto med rokovanjem ponovijo vaše ime
 • akademske in strokovne nazive se običajno uporablja s priimkom
 • če nekdo nima akademskega ali strokovnega naziva, se uporablja častni naziv "pan" za moškega in "pani" za žensko ter priimek
 • večina poslovnih kolegov naslavlja drug drugega z imenom in rodbinskim imenom (drugo ime, ki je različica očetovega imena in dodatka "-vich" ali "-ovich" za moškega in "-avna", "-ovna", ali "ivna" za žensko)
 • pri uporabi celotnega imena, vključno z rodbinskim, se častni naziv ne uporablja
 • način naslavljanja je pogosto odvisen od situacije; na sestankih se uporabljajo nazivi in priimki, v drugih družbenih situacijah pa imena ali pomanjševalnice
 • vizitke se izmenjujejo brez rituala
 • ena stran vizitke naj bo prevedena v ukrajinščino
 • na vizitki naj bo navedena tudi podiplomska izobrazba
 • vizitka naj bo ob predstavitvi obrnjena z ukrajinsko stranjo k prejemniku
 • če nekdo nima vizitke, je priporočljivo, da se podatki zabeležijo v rokovnik


Način komuniciranja

Čeprav je neposredna komunikacija v Ukrajini cenjena, je pomemben tudi primeren način podajanja informacij. Pogosto stopnja odnosa določa neposrednost v komunikaciji. Bolj ko so medosebni odnosi med sogovorniki novi, bolj previdni bodo. V razvitejših medosebnih odnosih bodo sogovorniki lažje govorili odkrito.

Poslovni sestanki

Urniki sestankov v Ukrajini niso zelo togi. Morebitna agenda služi kot smernica za razpravo in izhodišče za druge, povezane poslovne ideje. V ukrajinski kulturi so odnosi zelo pomembni, zato naj bo nekaj časa na sestanku namenjenega neposlovnim pogovorom. Priporočljivo je sodelovati v kramljanju in počakati, da druga stranka prične s poslovnimi temami.

Koristne povezave:

 

Jezik

Uradni državni jezik je ukrajinski. Ukrajinščina sodi v skupino vzhodnoslovanskih jezikov. Mnogi Ukrajinci so dvojezični in govorijo tudi rusko. Ruščina se uporablja pogosteje v vzhodnih in južnih delih Ukrajine. Med tujimi jeziki je najbolj priljubljena angleščina, čeprav ni veliko Ukrajincev, ki tekoče govorijo angleško. Vendar pa vse več študentov in mlajših poslovnežev (predvsem v Kijevu in na zahodu države) govori tudi angleško.

Osnovni slovarček (pdf)