Izraelsko obrambno podjetje IAI bo v sodelovanju z avstralskim podjetjem Bis Industries izdelovalo avtonomne rudarske stroje

torek, 20. oktober 2020

V avstralskih rudnikih bodo kmalu uporabljali avtonomne tovornjake in buldožerje, ki bodo med izvajanjem težkih zemeljskih del komunicirali med seboj in z nadzornimi postajami. Vozila bodo uporabljala tehnologijo, ki jo je razvilo izraelsko obrambno podjetje Israel Aerospace Industries (IAI). Podjetje je konec septembra 2020 ustanovilo novo skupno podjetje z avstralskim podjetjem za logistiko in materiale, Bis Industries. Novo skupno podjetje se imenuje Auto-Mate in bo izdelovalo avtonomne sisteme za rudarsko industrijo.

Ideja skupnega podjetja je spremeniti obstoječa vozila v avtonomne platforme. Gre za omrežja vozil, ki jih podatkovni sistem povezuje z nadzornimi centri, ki načrtujejo njihove naloge, jih spremljajo in po potrebi organizirajo informativne sestanke. Novo podjetje Auto-Mate združuje operativne izkušnje, ki jih ima podjetja Bis v rudarskem sektorju in enega vodilnih proizvajalcev avtonomnih tehnologij, Israel Aerospace Industries – IAI.

IAI je največje izraelsko podjetje v obrambnem sektorju in že več kot 40 let razvija in uvaja avtonomna in robotska vozila za zrak, morje in kopno. Avstralski Bis pa že več kot stoletje dobavlja rešitve za logistiko in opremo kupcem v rudarstvu. Obe podjetji se bosta povezali s svojo relativno prednostjo na svojih področjih za razvoj in trženje avtonomnih zmogljivosti v rudarskem sektorju.

Hčerinska družba IAI, Elta, že več kot 15 let razvija avtonomna terenska vozila. Čeprav v rudarskem sektorju že obstajajo avtonomna vozila, ki jih dobavljajo civilni proizvajalci avtomobilov, je prednost IAI v njegovi sposobnosti, da obstoječa vozila spremeni v popolnoma avtonomna. Hčerinska družba Elta ima veliko izkušenj z avtonomnimi vozili, ki ne samo, da delujejo samostojno, temveč znajo opravljati tudi zemeljska dela. V segmentu avtonomnih buldožerjev bo novo podjetje postalo globalni pionir.

Avtonomna vozila je lažje voziti v nadzorovanih okoljih, kot je rudarsko območje, v primerjavi z omejenimi, gostimi predeli, kot so ceste. Nova tehnologija bo oblikovala optimalne poti za vožnjo vozil, ustvarila prihranek pri gorivu in povečala varnost.

Skupno podjetje Auto-Mate je le eden izmed mnogih primerov dolgoletnih poslovnih odnosov IAI z Avstralijo. IAI v Avstraliji deluje že od sredine osemdesetih let, večina dejavnosti podjetja pa je bila doslej osredotočena na obrambni sektor. V podjetju IAI pa so se sedaj odločili, da bodo uporabili vojaško tehnologijo v robotiki in jo ponudili civilnemu avstralskemu trgu. Posledica te odločitve je novo partnerstvo na področju rudarskih vozil. V preteklosti je podjetje IAI podpisalo tudi pogodbe za obnovitvena dela na starajočih se letalih, razširitev dometa avstralskih vojaških letal ter preoblikovanje starajočih se letal Boeing 707 v letala za oskrbo kraljevskih avstralskih sil. Avstralija je od IAI najela tudi brezpilotne letale Heron, ki jih je napotila v Afganistan za pomoč svojim oboroženim silam.

Izrael in Avstralija imata dobre odnose v obrambnem sektorju, kar se je pokazalo tudi leta 2019, ko je vodja urada za politiko izraelskega obrambnega ministrstva Zohar Palti vodil delegacijo v Avstraliji, na drugi ponovitvi avstralsko-izraelskega dialoga o strateški politiki. Izraelska delegacija se je sestala z visokimi uradniki avstralske obrambne enote. Leta 2017 je nekdanji avstralski premier Malcolm Turnbull obiskal Izrael. Avstralija ima od leta 2019 stalnega obrambnega atašeja v Izraelu, kar je še nadgradilo dvostranske obrambne vezi in medsebojno zaupanje, podjetju IAI pa olajšalo pridobivanje izvoznih dovoljenj za izmenjavo svoje tehnologije z Avstralijo.

Podjetje IAI je v letu 2019 ustvarilo prihodke v višini 4.108 mio ILS, kar je približno 1.032 mio EUR. Podjetje, ki ima sedež na letališču Ben Gurion International Airport v Izraelu, zaposluje 14.917 delavcev.Viri: Factiva, The New Times
 
Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav