Japonska bo na svetovni razstavi Expo 2025 predstavila leteče taksije

četrtek, 16. marec 2023
 

Leteči taksiji bodo ena glavnih atrakcij EXPA 2025

Storitev letečega taksija, ki bo predstavljena na svetovni razstavi Expo 2025 v Osaki, so marca letos že prvič testirali v parku Oska Castle, v mestu na zahodu Japonske.

Japonska načrtuje, da bodo leteči taksiji ena glavnih atrakcij razstave, saj bodo ta vozila omogočala dostop do prizorišča razstave, ki jo bodo postavili na umetnem otoku v Osaki.

Preizkus v parku Osaka Castle je bil osredotočen na storitve, ki jih bo zagotavljalo trgovsko podjetje Marubeni Corp., eno od podjetij, izbranih za upravljanje letečih taksijev. Testirali so enosedežno zračno plovilo, izdelano v ZDA, ki se razlikuje od vozil, ki jih bodo imeli na 184-dnevni razstavi Expo 2025.

Pri testiranju se je zračno plovilo z več propelerji, dvignilo naravnost v zrak, približno 10 sekund po aktivaciji. Plovilo je lebdelo približno 8 metrov nad tlemi, premikalo se je nazaj, naprej, levo in desno, se večkrat zavihtelo, nato pa pristalo.

Leteči taksi je upravljal Masatoshi Kumagai, pilot z licenco ter ustanovitelj in izvršni direktor GMO Internet Group, Inc. ki zagotavlja storitve kibernetske varnosti za delovanje letečih avtomobilov in zračnih dronov.

Kumagai, ki se je za let usposabljal v ZDA, je kasneje dejal, da se je počutil, kot bi uporabljal igralno konzolo. Po njegovem mnenju težava ni tehnologija, ampak japonski predpisi in občutljivost japonskih prebivalcev o varnosti.

Leteči taksiji naj bi na Expo 2025 prevažali od 2 do 5 ljudi, povezovali pa bodo 3 dele prizorišč na Yumeshima, umetnem otoku v Osaki.
 

Izbrani ponudniki storitev letečega taksija na EXPO 2025

  • Marubeni Corporation načrtuje uporabo pet-sedežnih letal, ki jih je za ta dogodek ustvarilo britansko podjetje Vertical Aerospace Group Ltd. 
  • Med druga pogodbena podjetja, ki bodo zagotavljala storitve letečih taksijev, sodi še All Nippon Airways Co., matična družba ANA Holdings Inc., ki bo sodelovala z ameriškim zagonskim podjetjem Joby Aviation Inc. za upravljanje svojega pet-sedežnega letala za navpično vzletanje in pristajanje.
  • Družba Japan Airlines Co. bo upravljala dvosedežna letala, ki jih je razvilo nemško podjetje Volocopter GmbH.
  • SkyDrive Inc., ki ima sedež v osrednji Japonski, pa namerava z vozilom lastnega razvoja zagotavljati storitve dvosedežnih letal.
 

Vladna podpora projekta

Testiranje storitve letečega taksija je bilo organizirano ob podpori prefekturne vlade Osake, z namenom izboljšanja ozaveščenosti o letečih avtomobilih pred svetovno razstavo Expo 2025.

Prefekturne oblasti nameravajo hitro rešiti težave v zvezi s komercialno upravičenostjo, subvencionirati gradnjo pristajališč za zračna plovila in izvajati nadaljnje testne lete.

Ker naj bi se leti izvajali nad stanovanjskimi območji, si prefekturna vlada prizadeva zmanjšati onesnaženje s hrupom in prepričati domačine o varnosti plovil.

Svetovna razstava Expo 2025 bo potekala od 13. aprila do 13. oktobra 2025, rdeča nit razstave pa bo »Oblikovanje družbe prihodnosti za naša življenja«.
 


Viri: Factiva, Kyodo News

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju transporta in logistike 

Gospodarstvo Japonske ter priložnosti na trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: