Je Turčija lahko povezava za trgovino med EU in Rusijo?

četrtek, 11. avgust 2022

Turčija povečuje izvoz v Rusijo 

Med svojimi trgovinskimi partnericami je Turčija julija letos najbolj povečala izvoz v Rusijo. Povpraševanje iz Rusije po turških izdelkih se povečuje, saj se Rusija vse bolj obrača na Turčijo, da bi kupila blago, ki ga ne more dobaviti iz Evrope.

V Združenju turških izvoznikov (TIM) pravijo, da so kemikalije ter sveže sadje in zelenjava glavni izdelki, ki jih izvažajo v Rusijo. Povpraševanje iz Rusije se je povečalo po uvedbi ameriških in evropskih sankcij, saj Rusija išče alternativne dobavitelje.
 

Turški izvoz v Rusijo se je julija 2022 medletno povečal za 78 % 

Izvoz Turčije v Rusijo je letos julija dosegel 730 mio USD (v primerjavi s 417 mio USD v juliju 2021) in je predstavljal 3,9 % vsega izvoza. V prvih 7 mesecih leta 2022 se je turški izvoz v Rusijo povzpel s 3,05 mlrd USD na 3,64 mlrd USD v enakem obdobju lani.

Turški uvoz iz Rusije se je julija letos medletno povečal za 78 % na 4,4 mlrd USD, medtem ko se je uvoz v obdobju januar-julij povečal za 113 % na 32,1 mlrd USD.
 
 

Evropska podjetja želijo trgovati z Rusijo prek Turčije 

V združenju TIM ocenjujejo, da bi zaradi močnih trgovinskih vezi med Turčijo in Evropo, lahko evropska podjetja imela koristi od nadaljnjih trgovinskih odnosov Turčije z Rusijo. Po njihovih informacijah si nekatera evropska podjetja želijo uporabiti Turčijo kot bazo za prodajo izdelkov v Rusijo, saj zaradi sankcij ne morejo neposredno trgovati z Rusijo.
 

Turčija je lahko povezava med za trgovino s kovinami med EU in Rusijo 

V turškem Združenju izvoznikov železnih in neželeznih kovin(IDDMIB) menijo, da so zahodne sankcije turškemu kovinskemu sektorju ponudile priložnost, da služi kot skladišče in povezava med EU in Rusijo. V Združenju navajajo povečano zanimanje ruskih podjetij za nakup turških izdelkov, pa tudi iz podjetij v EU, ki želijo prodajati Rusiji preko Turčije.

Rusko povpraševanje po turških izdelkih se povečuje, saj jih ne morejo več dobavljati  od evropskih podjetij, turška podjetja pa od evropskih podjetij dobivajo povpraševanja o oskrbi Rusije prek Turčije. Povpraševanje prihaja predvsem od evropskih podjetij, ki proizvajajo baker, aluminij, kuhinjsko posodo in stroje.
 
Turški izvoz železa in neželeznih kovin je v prvih 7 mesecih leta 2022 po podatkih IDDMIB znašal 495,58 mio USD, kar je 33 % povečanje v primerjavi z letom prej in predstavlja 6,2 % turškega izvoza.
 
Turški izvoz železnih in neželeznih kovin v Rusijo se je do 8. avgusta 2022 medletno povečal za 26 % na 170 mio USD.


 
 
Viri: Factiva, Hürriyet Daily News, Reuters 
 
 

Preberite še:

Turčija med ukrajinsko krizo išče nove poslovne priložnosti
 
Priložnosti na turškem trgu
 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav
 


 Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: