Kaj je elektronski vizum za Rusijo in kako ga pridobiti?

torek, 01. avgust 2023
 
 
Rusija je 1. avgusta 2023 začela izdajati elektronske vizume, s katerimi boste lahko celoten postopek opravili prek spleta in za katere boste potrebovali le minimalno število dokumentov.
 

Kaj je elektronski vizum?

To je običajen vizum, ki vam omogoča obisk katere koli regije v Rusiji. Vlogo izpolnite prek spleta in jo shranite v pametni telefon, namesto da bi jo fizično odtisnili v potni list. Elektronski vizum velja 60 dni in v tem obdobju lahko enkrat vstopite na ozemlje Rusije in tam ostanete največ 16 dni. E-vizum je primeren za številne namene - turizem, poslovna potovanja, udeležbo na znanstvenih in kulturnih dogodkih itd. Če je namen vašega obiska drugačen (na primer posebno delo ali študij), morate na to opozoriti konzulat/vizumski center.
 

Kako ga pridobiti?


Kljub priročnosti obstajajo nekateri pogoji:
 
  • Potni list obiskovalca mora biti veljaven še vsaj šest mesecev po koncu veljavnosti vizuma.
  • Obiskovalec mora imeti zavarovanje, veljavno za celotno obdobje bivanja.
  • Obiskovalec mora biti državljan ene od naslednjih držav: Avstrija, Andora, Bahrajn, Belgija, Bolgarija, Vatikan, Madžarska, Nemčija, Grčija, Danska, Indija, Indonezija, Iran, Irska, Islandija, Španija, Italija, Ciper, Kitajska in Tajvan, Severna Koreja, Kuvajt, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Luksemburg, Malezija, Malta, Mehika, Monako, Nizozemska, Norveška, Oman, Poljska, Portugalska, Romunija, San-Marino, Savdska Arabija, Severna Makedonija, Srbija, Singapur, Slovaška, Slovenija, Turčija, Filipini, Finska, Francija, Hrvaška, Češka, Švica, Švedska, Estonija, Japonska, Mjanmar, Vietnam ali Kambodža.
 

Sam postopek je precej preprost:

 
  • Obiskati morate to spletno mesto electronic-visa.kdmid.ru/index_en.html, izpolniti obrazec in prenesti naslednje skene: stran s podatki iz potnega lista, osebnimi podatki in biometrično fotografijo.
  • Vlogo morate izpolniti ne prej kot 40 dni pred obiskom in ne pozneje kot štiri dni pred obiskom.
  • Pristojbina za obdelavo vloge znaša 40 USD. Za otroke, mlajše od šest let, je e-vizum brezplačen, vendar morajo zanj še vedno zaprositi, ne glede na starost.
  • Prav tako ne potrebujete rezervacije v hotelu ali vabila, s katerim bi dokazali razlog svojega potovanja.
  • Če je vizum odobren, morate natisniti obvestilo o njegovi izdaji in ga pokazati na meji.
 
 
Foto: RIA Novosti/Anton Podgaiko
 
Vir:
 
 
Pripravil:
 
RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ruvvptlt@list.ru


 

Preberite tudi: