Kaj pomeni vzajemno priznavanje ruske in beloruske vize?

torek, 03. oktober 2023
 

Z vizumom ene ali druge države bo mogoče kmalu obiskati obe


Rusija in Belorusija sta leta 2020 podpisali sporazum, ki določa, da lahko tuji državljani in osebe brez državljanstva vstopijo na ozemlje obeh držav, če imajo veljavni vizum ene od držav. Vendar sporazum še ni začel veljati.

Državi Rusija in Belorusija sklenili številne sporazume, ki zagotavljajo povezovanje. Eden od njih, ki bi lahko zanimal tiste, ki si želijo obiskati Rusijo, je sporazum, sklenjen leta 2020. Dokument določa, da lahko tuji državljani in posamezniki brez državljanstva obiščejo Rusijo in Belorusijo ter ju prečkajo tranzitno, če pridobijo vizum samo ene od držav. To pomeni, da če imate vizum za Belorusijo, lahko obiščete Rusijo ali jo prečkate tranzitno, ne da bi morali pridobiti ločen ruski vizum, in obratno.

Ustrezni zakon je podpisal predsednik Vladimir Putin januarja 2023 in je bil objavljen kmalu zatem. Po podatkih beloruskega veleposlaništva v ZDA naj bi bili vsi postopki za izvajanje zakona končani do začetka leta 2024. To pomeni, da morajo turisti trenutno za obisk obeh držav še vedno pridobiti ločene vize - rusko vizo za obisk Rusije in belorusko vizo za obisk Belorusije.
 

Ključne stvari, ki jih je dobro vedeti


Ko bo sporazum začel veljati, bo potrebno upoštevati več podrobnosti.
 
  • Sporazum velja za vizume, dovoljenja za začasno prebivanje, stalno prebivanje in dokumente za obisk mednarodne prireditve.
  • Vaše obdobje bivanja se začne na dan, ko ste vstopili v eno od dveh držav. Na primer, v Rusiji ali Belorusiji lahko v skladu z vizumom bivate 90 dni in se odločite, da boste obiskali Rusijo in nato odšli v Belorusijo. Ne morete preživeti 90 dni v Rusiji in se nato odpraviti v Belorusijo, saj se vaše dovoljeno obdobje bivanja že izteče.
  • Če državljani vaše države za obisk Rusije in Belorusije ne potrebujejo vizumov, se lahko med državama prosto gibljete. Če državljani vaše države potrebujejo vizum za Rusijo, ne potrebujejo pa ga za Belorusijo ali obratno - ga boste vseeno potrebovali. Albanci na primer ne potrebujejo vizuma za obisk Belorusije, potrebujejo pa ga za obisk Rusije. Zato bodo vseeno potrebovali ruski vizum, tudi če bodo na ozemlje Rusije vstopili prek Belorusije.
  • Delovno dovoljenje, študijski vizum, dovoljenje za začasno prebivanje ali dovoljenje za stalno prebivanje ene od držav vam omogoča, da živite, študirate ali delate samo v državi, ki je izdala te dokumente. Z drugimi besedami, z ruskim delovnim dovoljenjem ne morete delati v Belorusiji in obratno.
  • Če vam je prepovedan vstop v eno od držav, vanjo ne morete vstopiti prek ozemlja druge države. Če vam je na primer prepovedan vstop v Rusijo, lahko pa obiščete Belorusijo, to ne pomeni, da lahko prečkate rusko-belorusko mejo.


Slika: duma.gov.ru

Vir: duma.gov.ru


Pripravil:

RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini