Kako bodo roboti spremenili dvajseta leta tega stoletja?

torek, 22. marec 2022
 

Roboti v storitvenem sektorju

Roboti v storitvenem sektorju že revolucionarno spreminjajo skladišča, bolnišnice, kmetije in naše domove.

V naslednjih nekaj letih bo v skladišča oziroma na logistični trg nameščenih več robotov kot v vseh drugih kategorijah skupaj, vključno s kmetijstvom in medicino.

Industrijske robote so začeli uporabljati leta 1961, ko je General Motors na svojo proizvodno linijo v New Jerseyju namestil preprosto robotsko roko. Proizvajalci avtomobilov so bili na splošno med prvimi, ki so sprejeli industrijske robote.

V začetku leta 2020 je v tovarnah po vsem svetu delovalo skoraj 400 mio industrijskih robotov, kar je dvakrat več kot 5 let prej. Toda prvič je bilo več robotov v storitvenih dejavnostih kot v industriji. Rast števila robotov v storitvenih dejavnostih naj bi še naprej rasla in se v samo nekaj letih povečala za več kot 200 %.

Približno polovico vseh servisnih robotov najdemo v logistiki. Vojska, ki je zgodnji in stalni podpornik robotske tehnologije, predstavlja le majhen del trga. Ostalo sestavlja vse od profesionalnega čiščenja in obiranja sadja, do dostave zdravil v bolnišnice.

E-trgovina ni le povečala povpraševanje po skladiščih, ampak je spremenila tudi njihovo funkcijo. Mnoga skladišča so sedaj večnadstropne strukture, kjer se v avtomatiziranih sistemih večinoma uporabljajo roboti. Ljudje se še vedno vključeni v delovni proces, zlasti na prevzemu in odpremi, vendar je shranjevanje, premikanje in razvrščanje paketov avtonomno, tako kot je shranjevanje, premikanje in razvrščanje podatkov avtomatizirano v skladiščnem računalniku.

Učinkovitost in prilagodljivost skladišč se z uporabo robotov izboljšujeta, z upadanjem stroškov pa bo robotizacija slej ko prej prišla v vse segmente storitvenega sektorja, od varnosti, izobraževanja, kmetijstva, splošnega čiščenja in zdravstvenega varstva.Po logističnem sektorju uvajanje servisnih robotov najhitreje raste v medicini in kmetijstvu.

Kmetijstvo trenutno predstavlja sorazmerno majhen del trga robotov, ki je ocenjen na približno 5 mlrd USD na leto. Ampak to se bo kmalu spremenilo. Drage traktorje bodo kmalu zamenjali manjši in stroškovno bolj učinkoviti roboti, uporabni za hiper-natančno gnojenje in plevenje, za določanje zrelosti in obiranje sadja. Istočasno demografski trendi kažejo tako na naraščajočo vrzel delovne sile v kmetijstvu kot na naraščajoče svetovno povpraševanje po hrani.

Trg medicinskih robotov je trenutno vreden 5 mlrd USD. Pred dvema desetletjema je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) odobrila robota da Vinci podjetja Intuitive Surgical za uporabo med endoskopsko kirurgijo, leta 2017 pa robota za operacijo hrbtenice podjetja Mazor Robotics. Ti stroji še niso avtonomni. Enako velja za eksoskelete, ki ljudem pomagajo dvigovati in premikati težke predmete, kar zmanjšuje obremenitev in povečuje moč. Eksoskeleti se zdaj začenjajo pojavljati na medicinskih, proizvodnih in celo gradbenih trgih in so na dobri poti, da v dvajsetih letih novega stoletja postanejo več mlrd USD vredna industrija.

Ena od prednosti uvedbe servisnih robotov bo izboljšana varnost zaposlenih v visoko tveganih poklicih. 9 od 10 najnevarnejših poklicev je v gradbeništvu, urejanju okolice, kmetovanju, rejstvu in ribištvu, vsa ta področja pa je že preoblikovala revolucija robotike.

Glede na trenutne stopnje rasti lahko predvidevamo, da bodo servisni roboti postali vse bolj pogost del vsakdanjega delovnega okolja. Robotizacija storitev nam obljublja, da nam bo prinesla enake stvari kot mehanizacija industrije: več poslovanja, več storitev, več bogastva in več blaginje.
 

Japonska je vodilna proizvajalka industrijskih robotov na svetu

Japonska je vodilna proizvajalka industrijskih robotov na svetu in zagotavlja 45 % svetovne ponudbe. 
V letu 2020 je Japonska izvozila 136.069 industrijskih robotov, delež izvoza pa se je tega leta povečal na 78 %. 
Japonski trg robotov je drugi največji na svetu, takoj za Kitajsko.
 

36 % japonskega izvoza robotike in tehnologije avtomatizacije je bilo v letu 2020 namenjenih Kitajski, 22 % pa ZDA.
 
Japonska je zelo robotizirana država in vodilna na svetu v uporabi robotov za vsakdanje življenje.
 
Roboti vse bolj oblikujejo naše vsakdanje življenje. Izboljšujejo nam kakovost in razpoložljivost izdelkov, zmanjšujejo emisije ogljika, izboljšujejo zdravstvene storitve in pomagajo pri oskrbi starejših.


Viri: Factiva, Machinery, ProQuest
 

 Preberite še: 

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav
 
Priložnosti na japonskem trgu