Kanadska lesna družba Canfor Corporation je napovedala nakup švedske skupine VIDA

sreda, 21. november 2018

Lesna družba Canfor Corporation iz Kanade je napovedala nakup 70 % deleža švedske skupine VIDA. Cena nakupa znaša približno 388 mio EUR, dodatno pa bo kanadska družba odkupila še 84 mio EUR dolga. Z nakupom skupine VIDA bo družba Canfor Corporation postala globalni proizvajalec in dobavitelj lesenih izdelkov za globalne kupce. Nakup bo družbi Canfor Corporation omogočal izvajati strategijo diverzifikacije za njihovo poslovanje, izdelke in stranke. Tudi po prevzemu bosta družbo na Švedskem še naprej vodila sedanja člana uprave Santi Dahl in Måns Johansson. Nakup naj bi bil uradno končan v prvem četrtletju leta 2019, do takrat pa morajo opraviti še skrbni pregled, dokončati nekatere transakcijske dokumente in pridobiti ustrezna zakonodajna dovoljenja.

VIDA je največja švedska zasebna družba za obdelavo lesa, ki deluje na devetih lesnih obratih na jugu Švedske in ima letno proizvodno zmogljivost 1,1 mlrd lesnih plošč. Vsi obrati proizvajajo izdelke iz smrekovega in borovega lesa in stojijo na strateških lokacijah na Švedskem. Poleg tega ima VIDA 9 objektov z visoko dodano vrednostjo, ki vključuje vrhunsko embalažo, modularno leseno gradnjo, industrijske lesne izdelke in energijo.

Družba Canfor Corporation je vodilni konkurent na trgu integriranih lesnih izdelkov. Sedež ima v mestu Vancouver v Kanadi. Družba proizvaja predvsem lesne plošče iz mehkega lesa in ima v lasti 54,8 % delež v podjetju Canfor Pulp Products Inc., ki je eden največjih proizvajalcev celuloze iz mehkega lesa in kraft papirja. Delnice Canfor Corporation kotirajo na borzi v Torontu pod simbolom CFP. Konec leta 2017 je imela družba 6.284 zaposlenih, ki so lani ustvarili 3,1 mlrd EUR prihodkov.
 
Vir: Dow Jones News
 
Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije