Katera evropska lesna podjetja še delujejo v Rusiji?

četrtek, 23. junij 2022

Rusija je ena največjih svetovnih proizvajalk lesa, lesnih palet in drugih lesnih izdelkov. Pomemben delež proizvodnje zagotavljajo mednarodna podjetja, ki že leta širijo svoje poslovanje v Rusiji.
Zaradi ruske invazije na Ukrajino je veliko mednarodnih lesnih podjetij prekinilo sodelovanje z Rusijo, tako zaradi uvedenih sankcij, pa tudi zaradi prenehanja certificiranja ruskega lesa s strani Sveta za nadzor gozdov, FSC International.
 
Ukrajinski poslovni portal Delo.ua je ta teden poročal o evropskih lesnih podjetjih, ki so prekinila poslovanje v Rusiji, ter o tistih, ki v Rusiji še vedno delujejo.
 

Evropska lesna podjetja, ki so prenehala poslovati z Rusijo
 

Stora Enso (Finska\Švedska)

V Rusiji je imela družba 2 žagi ter 3 tovarne za proizvodnjo valovite embalaže. Konec aprila je družba prodala obe žagi lokalnemu vodstvu, ki je prevzelo tudi oddelek za spravilo lesa. Sredi maja je bila objavljena tudi prodaja treh proizvodnih obratov za valovito embalažo.
Družba ocenjuje, da ji je izstop iz ruskega trga povzročil izgubo v višini 200 mio EUR.
 

Metsä (Finska)

V Rusiji ima družba eno lesno tovarno ter distribucijsko omrežje. Družba je že ukinila dobave lesa iz Rusije, ustavila proizvodnjo lesa ter prodajo kartona in papirja v Rusiji. Odločitev o dokončnem izstopu z ruskega trga družba še ni sprejela.
 

UPM (Finska)

V Rusiji ima družba UPM eno tovarno vezanih plošč, Rusija pa je bila tudi pomemben uvozni trg te družbe za les.
V začetku marca je družba UPM prenehala kupovati ruski les ter ustavila proizvodnjo v svoji tovarni vezanih plošč. Družba svojih izdelkov tudi ne dobavlja več v Rusijo.
 

IKEA (Švedska)

V Rusiji je imela IKEA 4 lastne proizvodne obrate ter 26 trgovin. Že marca je IKEA objavila, da prekinja njihovo delo zaradi vojne v Ukrajini. Zdaj družba zapušča ruski trg, prodaja tovarne in odpušča zaposlene.
Ruski trg je bil za družbo IKEA eden najpomembnejših trgov glede na prihodke. V razvoj poslovanja na ruskem trgu je IKEA vložila več kot 4 mlrd EUR, tržni delež na ruskem trgu pa je predstavljal 20 % celotne prodaje družbe na tujih trgih.
Vendar IKEA zaenkrat še ne zapušča ruskega trga v celoti. Družba še naprej izplačuje plače 15.000 zaposlenim, ki sodelujejo pri zaključevanju poslovanja. Toda kljub zaprtju trgovin bodo v Rusiji še naprej delovali IKEA centri za menjavo in vračilo blaga.


 

Mednarodna lesna podjetja, ki še delujejo na ruskem trgu

 

 Egger (Avstrija)

V Rusiji ima to avstrijsko podjetje 2 tovarni, ki proizvajata različne vrste lesenih desk. Obseg proizvodnje obeh tovarn je približno 850.000 m3 na leto. 
 

Schattdecor (Nemčija)

V Rusiji ima družba 2 proizvodna obrata za proizvodnjo papirja.
 

Kronospan (Avstrija)

Družba, ki proizvaja lesne plošče, ima v Rusiji 6 proizvodnih obratov, 2 pa tudi v Ukrajini.


 

Swiss Krono (Švica)

Družba s sedežem v Luzernu v Švici, proizvaja široko paleto izdelkov na področju notranje opreme, talnih oblog in gradbenih materialov. V Rusiji ima družba 1 tovarno, v Ukrajini pa 3.

 
Viri: Factiva, Delo.ua  
 

Preberite še: 

Vpliv sankcij proti Rusiji na trgovino z lesnimi proizvodi
 
Težave ruske lesne industrije
 
Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije