Kazahstan bo vlagateljem v proizvodni sektor za 3 leta oprostil plačilo davkov

četrtek, 14. december 2023
 

Odlok kazahstanskega predsednika za povečanje učinkovitosti privabljanja naložb

Kazahstanski predsednik Kassym-Jomart Tokayev je letos decembra podpisal pomemben odlok o ukrepih za povečanje učinkovitosti privabljanja naložb v kazahstansko gospodarstvo in pospeševanje gospodarske rasti.

Vodilno načelo Kazahstana pri privabljanju investicij je manj birokracije in več konkretnih dejanj, kar naj bi pripomoglo pri uspehu države sredi intenzivne mednarodne konkurence za naložbe.

Predsednikov odlok je namenjen preusmeritvi naložb v ključne sektorje, predvsem v proizvodnjo, da se zagotovi trajnostni razvoj gospodarstva.

V skladu z odlokom bodo vlagatelji v proizvodnem sektorju prihodnje leto deležni triletne davčne oprostitve.

Odlok daje razširjene pristojnosti tudi Svetu za spodbujanje naložb. Ta je dobil pooblastilo za predlaganje disciplinskih ukrepov, vključno z razrešitvijo predstojnikov državnih organov in subjektov nepravega javnega sektorja zaradi neupoštevanja njegovih odločitev. Namen tega okrepljenega nadzora je zagotoviti dosledno upoštevanje naložbene pobude in okrepiti zaupanje vlagateljev.

Ta odlok je del gospodarske politike predsednika Tokajeva, ki se osredotoča na gospodarske reforme, diverzifikacijo, pregledne davčne politike in pravične prakse upravljanja.

Ukrepi, ki so začrtani v odloku, naj bi racionalizirali procese odločanja, spodbujali odgovornost in ustvarili ugodnejše investicijsko okolje za domače in tuje vlagatelje.
 

Prilivi NTI v Kazahstan v zadnjih letih

Podatki Narodne banke ponazarjajo stalen priliv neposrednih tujih investicij (NTI) v kazahstansko gospodarstvo.

Konec leta 2022 je bruto priliv tujih neposrednih v Kazahstan znašal 28 mlrd USD, kar je 17,7 % več od leta 2021, ko so NTI dosegle 23,8 mlrd USD. To je rekordna številka v zadnjih 10 letih.

V letu 2022 si je sektor nafte in plina zagotovil največji delež, saj je privabil 9,6 mlrd USD naložb. Sledijo metalurgija z dobrimi 4 mlrd USD, elektroenergetski sektor s 635,6 mio USD ter sektor proizvodnje hrane in pijače s skromnejšo vsoto 177,9 mio USD.

Nizozemska in Združene države sta med najbolj pomembnimi državami vlagateljicami v Kazahstan.

V prvi polovici leta 2023 so NTI v Kazahstan dosegle 13,3 mlrd USD.
 

Izzivi in priložnosti pri vstopu na kazahstanski trg

Izzivi

  • Podjetja, ki želijo poslovati na kazahstanskemu trgu, se soočajo s številnimi omejitvami. Kazahstan nima izhoda na morje, razdalje do svetovnih trgov in morskih pristanišč (z izjemo Kaspijskega morja) pa so velike.
  • Nizka gostota prebivalstva omejuje možnosti trgovcev na drobno, da bi po nizki ceni dobavljali širokemu krogu potrošnikov.
  • Stroški in čas, ki so potrebni za čezmejno trgovino, so po mednarodnih standardih visoki, predvsem zaradi številnih predpisov, šibkih institucij in korupcije.
  • Dohodkovna neenakost je razmeroma visoka in proračuni večine družin so po mednarodnih standardih majhni. Povprečna bruto mesečna plača je po podatkih Agencije za statistiko Republike Kazahstan, v decembru 2022 znašala 313.003 KZT ali približno 643,46 EUR, kar je nizko glede na standarde srednje in vzhodne Evrope.
 

Priložnosti

  • Kazahstan ima 2. najvišji BDP na prebivalca v regiji CIS, takoj za Rusijo.
  • V Kazahstanu je 10 posebnih ekonomskih con, ki ponujajo tudi davčne in carinske ugodnosti.
  • Največ tujega kapitala pritegnejo gospodarske dejavnosti, povezane s surovinami. Trenutno je skoraj 72 % vseh tujih naložb koncentriranih v več velikih naftnih in plinskih projektih. Sledijo naložbe v proizvodnjo in predelavo kovin.
  • Drugi pomembni sektorji za tuje vlagatelje so proizvodnja hrane, pijač in tobaka, proizvodnja gume in plastike, kemična industrija, obnovljivi viri energije, turizem in IKT.
  • Nadgradnja telekomunikacijskega omrežja, ki poteka, bo v prihodnje omogočila nadaljnjo rast mobilne telefonije in elektronskega poslovanja.
 

Gospodarska rast in napovedi

Po podatkih kazahstanskega ministra za nacionalno gospodarstvo Alibeka Kuantyrova je gospodarska rast od januarja do konca novembra 2023 dosegla 4,9 %.

Med panogami so največjo rast v tem obdobju beležili v gradbeništvu (12,6 %), trgovini (11,3 %), IKT sektorju (7,6 %) ter v prometu in skladiščenju (7,1 %).

EIU v svojem novembrskem poročilu Kazahstanu za leto 2024 napoveduje 5 % gospodarsko rast.

Ključni dejavniki rasti bodo po napovedih EIU povečane naložbe v osnovna sredstva, močna proizvodnja nafte, ohlajanje inflacije in rast zasebne potrošnje.

Še vedno visoke cene nafte bodo še naprej podpirale rast in do neke mere pomagale zaščititi gospodarstvo pred morebitnimi sekundarnimi posledicami gospodarske recesije v Rusiji.

V letih 2025–2028 EIU napoveduje Kazahstanu povprečno letno rast BDP v višini 4,1 %.
Vir: Interfax America, Astana Times, Trend News Agency, EIU


 

Preberite še:

Gospodarstvo Kazahstana ter priložnosti na trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: