Kazahstan povečuje železniški kontejnerski prevoz med Kitajsko in Finsko

torek, 30. oktober 2018

Kazahstanski železniški prevoznik Kazahstan Temir Zholy (KTZ), finska družba Koulova Inovation Oy (Kouvola) in Nurminen Logistics Services so konec oktobra 2018 podpisali sporazum o prevozu kontejnerjev po železnici. 

Namen sporazuma je povečati obseg prevoza tovora ter razvoj dobavne verige in storitev vzdolž poti med Kitajsko in Finsko, ki poteka prek Kazahstana. Kazahstansko nacionalno železniško podjetje bo s tem sporazumom pridobilo nove, boljše povezave  med državnimi ozemlji, ter povezavo Kitajske z Evropo in Bližnjim vzhodom.  Razvoj tranzitnih projektov med Kitajsko in evropskimi državami je v skladu s kitajsko pobudo "One Belt One Road", s katero želijo za kitajsko blago oblikovati tranzitno središče v Kazahstanu.

Sporazum je bil podpisan med obiskom kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbayeva na Finskem. V času njegovega obiska je odpeljal tudi prvi kontejnerski vlak med mestom Helsinki na Finskem ter mestom Hefei na Kitajskem. V skladu s sporazumom naj bi na tej progi na mesec prepeljali osem kontejnerskih vlakov.

Leta 2017 je bilo na progi Kitajska - Kazahstan -Finska prepeljanih 31 kontejnerskih vlakov. V prvih osmih mesecih leta 2018 se je ta številka povečala na 46.

Vir: bne IntelliNews

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta