Kitajska pospešuje proces robotizacije

torek, 20. september 2022
 

Kitajska je največji trg industrijskih robotov na svetu

Po podatkih mednarodne zveze za robotiko (IFR) so se pošiljke industrijskih robotov na Kitajsko leta 2021 medletno povečale za 45 % na več kot 243.000.

Na Kitajskem so lani namestili malo manj kot polovico vseh nameščenih težkih industrijskih robotov, kar je utrdilo status Kitajske kot največjega trga industrijskih robotov na svetu. 

Podatki IFR kažejo, da je Kitajska namestila skoraj dvakrat toliko novih robotov kot tovarne po vsej Ameriki in Evropi.

 

Razlogi za hitro avtomatizacijo proizvodnje 

Eden od razlogov za hitro avtomatizacijo Kitajske je, da država preprosto dohiteva druge bogatejše države. Glede razširjenosti robotov na proizvodnih linijah, Kitajska zaostaja za ZDA in za proizvodnimi velesilami, kot so Japonska, Nemčija in Južna Koreja. 

Hitra avtomatizacija odraža tudi prilagajanje kitajskih tovarn na zmanjšano ponudbo poceni delovne sile. Projekcije kažejo, da se bo razpoložljiva delovna sila na Kitajskem po letu 2030 strmo zmanjšala, saj se prebivalstvo stara, rodnost pa ostaja nizka. Z uporabo več robotov lahko kitajske tovarne zapolnijo vse večjo vrzel na trgu dela in znižajo stroške. Zaradi vse višjih stroškov dela na Kitajskem, zahodna podjetja že preusmerjajo proizvodnjo na druge trge v razvoju ali v lastne države. 

Avtomatizacija je tudi najzanesljivejši način za povečanje produktivnosti delavcev. Produktivnost proizvodnje na uro dela na Kitajskem, je leta 2021 dosegla četrtino povprečja skupine G7 in petino ravni v ZDA. Poleg tega se je rast produktivnosti Kitajske v zadnjih letih upočasnila. Med letoma 2000 in 2010 je produktivnost v povprečju naraščala za 9 % letno, nato pa se je rast v naslednjih 10 letih znižala na 7,4 % letno.
 

Kitajska predstavlja 29 % svetovne proizvodnje 

Kljub trgovinskim napetostim z ZDA in vse večji zaskrbljenosti Zahoda zaradi domnevne prevelike odvisnosti od kitajskega industrijskega blaga je Kitajska še vedno velikanski proizvodnji trg, saj po podatkih ZN predstavlja 29 % svetovne proizvodnje. 

Številni mlajši delavci se izogibajo tovarniškemu delu zaradi prožnejših delovnih mest v rastočem kitajskem storitvenem sektorju, dolgoletni razcvet notranje migracije v državi pa se končuje. 
 
Po ocenah Mednarodne organizacije dela (ILO) je bilo leta 2021 v kitajskem proizvodnem sektorju zaposlenih približno 147 mio ljudi, medtem ko jih je bilo leta 2012 zaposlenih 169 mio. V istem obdobju se je zaposlenost v storitvenem sektorju po podatkih ILO povečala za 32 % na ocenjenih 365 mio.
 
Avtomatizacija proizvodnje pa lahko tudi pomaga kitajskim tovarnam, da se bolj osredotočijo na proizvodne naloge višjega cenovnega razreda, ki zahtevajo večjo natančnost, kot jo zmore večina ljudi. Medtem roboti postajajo tudi cenejši in bolj prilagodljivi.
 
Podatki IFR kažejo, da so se namestitve industrijskih robotov po vsem svetu leta 2021 medletno povečale za 27 % na 486.800. 
 

Sektorji, ki največ vlagajo v robotiko 

Največ namestitev robotov so lani na Kitajskem beležili proizvajalci elektronike. V letu 2021 so se namestitve v tem sektorju povečale za 30 %, saj so izvozniki poskušali slediti cvetočemu povpraševanju Zahoda po potrošniškem blagu. 
 
Drugi sektorji, ki so pomembni vlagatelji v robotiko, so proizvajalci avtomobilov, plastike, gume, kovin in strojev. 
 
Namestitve robotov v kitajskem avtomobilskem sektorju so se lani povečale za skoraj 90 %, kažejo podatki IFR.
 

 
Viri: Factiva, The Wall Street Journal
 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav
 
Tehnološka podjetja selijo proizvodnjo iz KitajskeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: