Tehnološka podjetja selijo proizvodnjo iz Kitajske

četrtek, 08. september 2022
 

Vedno več družb umika proizvodnjo iz Kitajske in išče druge alternative

V kratkem bosta Apple in Google predstavila svojo najnovejšo generacijo pametnih telefonov, ki pa ne bodo več izdelani le na Kitajskem. Manjši del Applovih najnovejših iPhonov bo izdelan v Indiji, del Googlovih najnovejših telefonov Pixel pa v Vietnamu.

Takšen premik je odgovor na vse večjo zaskrbljenost glede geopolitičnih napetosti ter motenj v dobavni verigi, ki jih povzroča pandemija in so v zadnjih nekaj letih vključevale Kitajsko. 

Kitajska je že dolgo vodilna v svetu na področju proizvodnje visokotehnološke elektronike. Toda ameriška podjetja se bojijo tveganj, saj se konflikt s Kitajsko zaradi Tajvana stopnjuje.

A iz Kitajske se ne seli le proizvodnja pametnih telefonov. Apple že proizvaja iPade v severnem Vietnamu. V Vietnam, v mesto Ho Chi Minh, je letos preselil proizvodnjo igralnih konzol Xbox tudi Microsoft. Amazon izdeluje naprave Fire TV v Chennaiju v Indiji. Vse te izdelke so pred kratkim izdelovali na Kitajskem.

Proizvodnja na Kitajskem se je v letošnjem avgustu zmanjšala že drugi mesec zapored, saj vedno več družb umika proizvodnjo iz Kitajske in išče druge alternative.
 

Dobavna veriga v Aziji se preoblikuje 

Obstoječa dobavna veriga v Aziji se preoblikuje, kar povzroča skokovit porast cen industrijskih zemljišč v Vietnamu, oživitev proizvodnje v Maleziji in porast povpraševanja po delavcih z nizkimi plačami v Indiji. Kitajski se s tem zmanjšuje proizvodna dejavnost, medtem ko se država spopada z najpočasnejšo gospodarsko rastjo v zadnjih desetletjih.
 

Apple seli proizvodnjo v Vietnam

Ko so se zaradi izbruha pandemije Covid-19 zaprle tovarne na Kitajskem, je to prekrižalo prodajne načrte mnogim podjetjem, vključno z družbo Apple, ki je morala zmanjšati svojo napoved prodaje, saj ni mogla izdelovati iPhonov. Družba je zato začela iskati alternativne proizvodne lokacije, da bi se zavarovala pred prihodnjimi zaustavitvami na Kitajskem. In Vietnam je postal ena od alternativ.

Apple je v Vietnamu že leta 2020 začel s proizvodnjo slušalk AirPods, pozneje pa je družba tja preselila tudi del proizvodnje iPadov. Na Applovem najnovejšem seznamu 200 najboljših dobaviteljev jih ima 20 tovarne v Vietnamu. Za primerjavo, 155 dobaviteljev upravlja tovarne na Kitajskem. 

Apple namerava v Indiji prvič sestaviti tudi del letošnjega iPhone 14, vodilnega izdelka družbe. Medtem ko večina začetne in najbolj kritične proizvodnje za to napravo poteka na Kitajskem, bo Apple kasneje del svoje celotne proizvodnje iPhonov preselil v Indijo. 
 

Razlike v plačah so še en razlog, da družbe iščejo nove proizvodne lokacije 

Foxconn, Applov največji pogodbeni proizvajalec, je pred kratkim podpisal posel v vrednosti 300 mio USD za postavitev nove tovarne v severnem Vietnamu, ki bo po poročanju državnih medijev ustvarila 30.000 delovnih mest. Pred tem je Foxcom v Vietnam že investiral 1,5 mlrd USD.

V provincah Bac Giang in Bac Ninh v severovzhodnem Vietnamu, Foxconn in drugi pogodbeni proizvajalci upravljajo ogromne tovarne na podeželju, kjer so bila nekoč riževa polja in kmetijska zemljišča. Zdaj delavci iz cele države na tem delu iščejo zaposlitev.

Oglasni pano pred tovarno Foxconn v Bac Ninhu je oglaševal, da želi družba takoj zaposliti 5.000 delavcev za približno 300 USD mesečne plače. To je manj kot polovica mesečne plače, ki jo Foxconn ponuja novim zaposlenim na svojih montažnih linijah v Shenzhenu na jugovzhodu Kitajske.

Razlike v plačah so še en razlog, da podjetja iščejo nove proizvodne možnosti. V zadnjem desetletju so delavci v proizvodnji na Kitajskem potrojili svoj letni dohodek na več kot 9.300 USD.

Tudi carine so povečale proizvodne stroške na Kitajskem. Leta 2019 je ameriški predsednik Donald Trump uvedel 15 % carine na tehnološke izdelke, kot so pametni zvočniki, pametne ure in brezžične slušalke. Zato je začel Google iskati alternativne lokacije za proizvodnjo. Letos namerava Google preseliti proizvodnjo iz Foxconnovih obratov na jugu Kitajske v Vietnam, kjer bo začel sestavljati svoj najnovejši model Pixel 7. Družba pričakuje, da bo v Vietnamu naslednje leto proizvedla kar polovico telefonov Pixel.
 

Skokovit porast cen industrijskih nepremičnin v Vietnamu 

Zanimanje Foxconna in drugih proizvajalcev je povzročilo skok cen industrijskih nepremičnin v Vietnamu. Te so se od leta 2019 povišale za skoraj tretjino na 105 USD na m2, medtem ko so se stroški skladišč povečali za 20 %.Viri: Factiva, International New York Times
 

Preberite še:

Globalni trendi na področju IKT Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: