Kitajska zaostruje protimonopolni nadzor v digitalnem gospodarstvu

četrtek, 07. julij 2022

27. junija je kitajska državna uprava za regulacijo trga (SAMR), organ, ki nadzoruje protimonopolni nadzor, izdala 6 osnutkov ustreznih pravil za javno posvetovanje, po odobritvi sprememb veljavnega protimonopolnega zakona 25. junija. Spremenjeni protimonopolni zakon bo veljal od 1. avgusta 2022 dalje.

Širitev poslovanja v digitalnem gospodarstvu, zlasti posli združitev in prevzemov, bodo v prihodnje predmet večjega regulativnega nadzora. Hkrati bo to pozitivno vplivalo na kitajska tehnološka podjetja, ki bodo lahko poslovala v bolj predvidljivem delovnem okolju.
 

Digitalno gospodarstvo je med glavnimi cilji novega protimonopolnega zakona Kitajske

Zloraba podatkov, algoritmov, tehnologij in pravil platforme je z novim zakonom jasno prepovedana, kar bo še dodatno zajezilo množično širitev tehnoloških velikanov. Po drugi strani pa je kot eden od ciljev zakona, dodano spodbujanje inovativnosti.

Po mnenju EIU bo v praksi zapletenost hitro razvijajočega se digitalnega gospodarstva pred regulatorje postavila izzive pri uravnoteženju med spodbujanjem digitalnih inovacij in urejanjem širitve platforme. EIU ocenjuje, da bo v bližnji prihodnosti bolj verjeten poudarek na predpisih kot na inovacijah.

Novi zakon bistveno zvišuje kazni za kršitve. Globe za huda proti-konkurenčna ravnanja se bodo dvignile na največ 50 % prometa v preteklem letu. Za primerjavo, tehnološko podjetje Alibaba je bilo zaradi zlorabe svojega položaja na trgu, kaznovano z globo 4 % svojih prihodkov na Kitajskem, kar je zneslo 2,8 mlrd USD.

Spremenjeni protimonopolni zakon je usmerjen predvsem na takšne prevzeme, kjer podjetje pridobi nastajajočega konkurenta samo zato, da prekine njegovo delovanje. Zakon podeljuje SAMR več pooblastil za pregled vseh poslov, za katere meni, da so potencialno proti-konkurenčni.

Povečuje tudi kazni za sklepanje poslov brez odobritve. Prej so ohlapna pravila dovolila več velikih poslov brez predhodnega protimonopolnega pregleda. En tak primer je bila združitev Uberja in Didija na kitajskem trgu (kitajske platforme za naročanje prevozov), ki je potekala brez protimonopolnega pregleda.

Velika tehnološka podjetja na Kitajskem so v pričakovanju novega zakona že omejila svoje dejavnosti na področju prevzemov.


 

Kaj bo prinesel novi protimonopolni zakon?

Spremenjeni protimonopolni zakon bo letos verjetno povzročil zmanjšanje obsega združitev in prevzemov, postopki prevzemnih poslov pa bodo verjetno daljši in dražji.

To je vsekakor dober znak za razvoj malih in srednje velikih podjetij, medtem ko bodo večje platforme podvržene večjim omejitvam delovanja. Ko bodo izdana podrobnejša dopolnilna pravila, bo Kitajska razširila delovanje proti monopolnim praksam na vse panoge.


Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT

Spletne prodajne platforme Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: