Kitajski CATL bo na Madžarsko vložil 8,3 mlrd EUR

torek, 13. september 2022
 

Največja naložba na Madžarsko doslej 

Kitajski proizvajalec baterij CATL, bo v gradnjo svojega 2. evropskega proizvodnega obrata v Dobrecenu na vzhodu Madžarske, vložil 3.000 mlrd HUF ali približno 8,36 mlrd EUR. Kot je na tiskovni konferenci povedal madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino, Pater Szijjarto, gre za največjo naložbo na Madžarskem doslej, ter 5. največjo naložbo v Evropi v zadnjem desetletju.
 
5 septembra je bila v Debrecenu podpisana pogodba o nakupu zemljišča, kjer bo stal nov proizvodni obrat, ki bo po napovedih ustvaril približno 9.000 delovnih mest. Naložba naj bi prejela tudi vladna sredstva.
 
Po baterijah za električne avtomobile je na Madsžarskem veliko povpraševanje, saj imajo vsi trije proizvajalci premium avtomobilov, Audi , BMW in Mercedes, tovarne na Madžarskem. 

Szijjarto je izrazil zadovoljstvo, da je Madžarska kljub trenutnemu zahtevnemu gospodarskemu okolju, ki je obremenjen z visokimi cenami energentov, visoko inflacijo, recesijo in prehransko krizo, uspela pridobiti doslej največjo investicijo v državo.


 
 

Madžarsko-kitajsko sodelovanje 

Avtomobilska industrija se je na Madžarskem od leta 2010 povečala za 2,5-krat, njena proizvodna vrednost pa je leta 2021 dosegla 9.500 mlrd HUF ali približno 26,49 mlrd EUR. 
 
Madžarska politika odpiranja proti Vzhodu se je izkazala za upravičeno. "Madžarska ima izredno veliko korist od pragmatičnega sodelovanja z Ljudsko republiko Kitajsko, ki temelji na medsebojnem spoštovanju," je dejal minister Szijjarto.
 
Madžarsko-kitajska dvostranska trgovina je v letu 2021 zrasla za rekordnih 11 % in prvič dosegla 12 mlrd USD (približno 10,14 mlrd EUR). Tudi v prvi polovici leta 2022 je bila rast 7 %.

 
Vrednosti HUF in USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2021.


Viri: Factiva, Daily News Hungary , Business World Magazine

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju avtomobilske industrije
 
Madžarska avtomobilska industrija

Priložnosti na madžarskem trgu


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: