Klepetalni roboti so začeli nadomeščati novinarje

torek, 27. junij 2023
 

Založnik Axel Springer napoveduje reorganizacijo regionalnega poslovanja


Nemški tabloid Bild, ki je najbolj prodajan časopis v Evropi, je napovedal 100 mio EUR vreden program zmanjševanja stroškov. V časopisni hiši načrtujejo približno 200 odpuščanj, pričakujejo pa tudi nadaljnje uredniške reze zaradi priložnosti, ki jih ponuja umetna inteligenca.

Bildov založnik Axel Springer SE je 19. junija vse zaposlene obvestil, da bo odpustil tiste sodelavce, katerih naloge lahko v digitalnem svetu opravijo umetna inteligenca ali avtomatizirani procesi.

Približno 200 delavcev bo izgubilo delo, kar je posledica reorganizacije Bildovega regionalnega časopisnega poslovanja. Bild, ki trenutno zaposluje okoli 1.000 ljudi, bo prenehal objavljati 6 od svojih 18 regionalnih izdaj in zaprl 2/3 regionalnih pisarn.

Te poteze sledijo februarski napovedi izvršnega direktorja založbe Axel Springer, Mathiasa Döpfnerja, da bo založba postala izključno digitalno medijsko podjetje.

Orodja umetne inteligence, kot je ChatGPT, bi lahko pripomogla k boljšemu in neodvisnemu novinarstvu.

Napovedal je tudi, da bo umetna inteligenca kmalu boljša od novinarjev ter da bodo preživeli samo založniki, ki so ustvarili najboljšo izvirno vsebino, kot so raziskovalno novinarstvo in izvirni komentarji.

Axel Springer ima sedež v Berlinu v Nemčiji in je eno največjih evropskih medijskih podjetij in ima v lasti tudi medije iz ZDA, kot sta Politico in Insider.   


 

Springer ni prvi založnik novic, ki se ukvarja z umetno inteligenco 

  • Ameriški BuzzFeed je letos objavil, da namerava uporabiti umetno inteligenco za izboljšanje vsebine in spletnih kvizov, medtem ko njeno uporabo prav tako raziskujeta britanska Daily Mirror in Daily Express. 
  • Ameriška Men's Journal in spletni časopis Cnet prav tako uporabljata umetno inteligenco za ustvarjanje člankov, ki jih uredniki kasneje pregledajo in po potrebi popravijo.
  • Aprila so založniki nemškega tednika Die Aktuelle odpustili svojega urednika in se opravičili družini Michaela Schumacherja, potem ko so objavili "intervju" z legendo formule ena, ki ga je v celoti ustvaril AI.
  •  Podobne ukrepe, kot jih načrtuje Bild, je pričakovati tudi v vodilnem dnevniku založbe Springer, Die Welt. Vodstvo se je že lotilo radikalnih kadrovskih sprememb v tabloidu, kjer je prodaja padla s 4,5 mio pred 20 leti na nekaj več kot 1 mio lani. 
 

Omejitve umetne inteligence v redakciji 

Orodja umetne inteligence, kot je ChatGPT, lahko iz preprostih uporabniških pozivov ustvarijo zelo sofisticirano besedilo, od esejev in prošenj za zaposlitev, do pesmi in leposlovnih del. Vendar so besedila včasih netočna ali celo izmišljena.
 
Mnogi uporabniki kritizirajo ChatGPT zaradi pomanjkanja čustvene inteligence, nerazumevanja različnih kontekstov, pomanjkanja natančnosti, omejitev za odkrivanje tipkarskih napak in nezmožnost generiranja strukturirane vsebine v dolgi obliki, ki je potrebna za poglobljeno poročanje novic in analize.
 
Kljub napredku v svojih zmogljivostih, generativni klepetalni roboti z umetno inteligenco še vedno težko pišejo članke s posebnim stilom, kot je na primer humor, in nimajo zmožnosti za ustvarjanje izvirne ocene pripomočkov, programske opreme, knjig, filmov ali glasbe, kot to počnejo novinarji. 
 
Generativni klepetalni roboti z umetno inteligenco prav tako objavljajo plagiatorsko vsebino in spremenjeno vsebino brez navedbe avtorjev, kar lahko povzroči poplavo dezinformacij in širitev zavajajoče.
 
 
Viri: Factiva, Deutsche Welle, Guardian

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT

EU je vodilna v svetu pri oblikovanju zakonodaje o uporabi AIZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: