Kljub pandemiji korona virusa 80 % nemške proizvodnje še vedno obratuje

ponedeljek, 06. april 2020

Kljub temu, da se število okuženih s korona virusom v Nemčiji še vedno povečuje, večina tovarn v državi še vedno obratuje. Nemške tovarne so hitro uvedle stroge zaščitne ukrepe in spremenile organizacijska pravila v proizvodnji ter uporabile dobre prakse iz svojih proizvodnih enot na Kitajskem. Ponekod so v proizvodnjo pripeljali tudi svoje zdravstveno osebje. Vodstva številnih nemških podjetij so mnenja, da je nadaljevanje proizvodnje pomembno ne le zaradi varovanja delovnih mest in ublažitve gospodarskega šoka zaradi zaprtja celotnih sektorjev, temveč gre tudi za preživetje posameznih podjetij.

V Nemčiji po ocenah bankirjev, ekonomistov in predstavnikov industrije, v času pandemije proizvodnja deluje z 80 % zmogljivostjo. Proizvodnja v Franciji in Združenem kraljestvu je marca precej bolj upadla kot v Nemčiji, kaže raziskava analitikov Markit. Vodilni proizvajalci avtomobilov, kot sta Volkswagen AG in BMW AG, so v zadnjih tednih zaprli svoje nemške tovarne. Toda v drugih sektorjih so zaprtja tovarn izjema, čeprav te večinoma ne obratujejo s polno zmogljivostjo.

Holger Paul, predstavnik nemškega združenja strojne industrije je povedal, da večina podjetij v strojni panogi obratuje. Če bi zapirali tovarne, bi se še dodatno zmanjšalo povpraševanje v Evropi, kar bi prekinilo ključne mednarodne dobave. Trenutno velik zaostanek pri izvedbi naročil in naraščanje povpraševanja na Kitajskem omogoča, da podjetja v strojni panogi ohranijo vsaj del dejavnosti. Da bi omejili tveganja okužb, so podjetja že zgodaj začela izvajati higienske ukrepe, ki so bili že uvedeni v nemških tovarnah na Kitajskem. Enake ukrepe sedaj uvajajo tudi v svoje tovarne v Evropi in ZDA.

Nemški proizvajalec elektro-motorjev Ebm-papst je varnostne ukrepe začel uvajati že v februarju, ko še ni bilo epidemije v Evropi. Začeli so omejevati potovanja in zbiranje osebja ter spodbujati delo na domu. Delavci nosijo maske in spoštujejo ustrezno varnostno razdaljo. Obiski v podjetju niso dovoljeni, v tovarni pa redno čistijo in sterilizirajo kljuke, ročaje strojev in drugo opremo. Odmori so organizirani tako, da delavcem ni treba stati drug poleg drugega. Vodstveno osebje izmenično dela v pisarni in od doma. Zdravniki, ki jih je podjetje najelo, pa delavce testirajo za morebitno okužbo s korona virusom. Kot številna druga podjetja se je tudi Ebm-papst skušal prilagoditi razmeram in je začel dodatno izdelovati še respiratorje.

Proizvajalec viličarjev in skladiščne opreme Kion Group AG kljub motnjam v svojih mednarodnih dobavnih verigah še vedno proizvaja v svojih nemških tovarnah. Podjetje, ki ima pet tovarn in približno 4000 zaposlenih na Kitajskem, je že v začetku tega leta ustanovilo krizno skupino za razvoj strategije za zdravje in varnost, kar je pozneje uvedlo tudi v Evropi. Ukrepi vključujejo odstranjevanje delovnih postaj za povečanje razdalje med osebjem.

HAWE Hydraulik SE, münchenski proizvajalec hidravličnih črpalk in ventilov, ki ima v Nemčiji 6 tovarn, deluje s skoraj 100 % zmogljivostjo. Trenutno delajo na zaostanku naročil in že prejemajo tudi nova naročila, predvsem iz Azije. HAWE Hydraulik izvaja virtualne sejme za oglaševanje svojih izdelkov in se vse bolj osredotoča na sektor zdravstva in obnovljivih virov energije.

Proizvodnja se nadaljuje tudi v kemični tovarni BASF, kjer so delavcem omogočili brezkontaktno dostavo in prevzem hrane.

V tovarni Robert Bosch GmbH, kjer izdelujejo avtomobilske dele, trenutno dela s polnim delovnim časom približno 50 % zaposlenih, ostali pa imajo skrajšani delovni čas.

Evropski proizvajalec letal Airbus SE, ki ima svoje tovarne v Združenem kraljestvu, Franciji, Nemčiji in Španiji, v svoji nemški tovarni proizvaja samo štiri dni v tednu, ker je odvisen od delov iz ZDA.

Nemški ekonomisti ocenjujejo, da so proizvajalci na splošno bolje opremljeni in pripravljeni na pandemijo kot storitvena podjetja. Opozarjajo, da se bodo na podoben način, z ustreznimi zaščitnimi ukrepi, k ponovnemu delovanju morala vrniti tudi turistična in ostala storitvena podjetja. Po besedah Larsa Felda, predsednika Sveta ekonomskih strokovnjakov, ki svetuje nemški vladi, vsak teden zaustavitve stane nemško gospodarstvo približno 1 % BDP, oziroma 36 mlrd EUR. Pri daljšem izpadu poslovanja bi se za preživetje morali boriti celo večji, finančno dobro stoječi proizvajalci. Zato si po mnenju gospoda Felda Nemčija ne more privoščiti nadaljevanja zaustavitve gospodarstva po koncu aprila.

Vir: Factiva; Dow Jones

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav