Kmalu bo odobrenih več nazalnih cepiv proti Covid-19

četrtek, 06. oktober 2022
 

Razlika med intranazalnimi in intramuskularnimi cepivi 

V kratkem do srednjeročnem obdobju bo po svetu odobrenih več nazalnih cepiv za cepljenje proti Covid-19. 

Intranazalna cepiva (IN) se vse pogosteje uporabljajo za cepljenje ljudi proti Covid-19. Delujejo tako, da ciljajo na imunske celice sluznice, ki so prva obrambna linija pred okužbo dihal. Intramuskularna cepiva (IM) pa spodbujajo odziv v sistemskem imunskem sistemu in zato ne ustvarijo imunosti v dihalnih poteh pred Covid-19 in drugimi patogenimi okužbami.
 
Trenutno obstaja samo eno odobreno IN cepivo, ki se redno uporablja za cepljenje proti gripi, in sicer Flumist (cepivo proti virusu gripe), imenovano Fluenz Tetra v Združenem kraljestvu. Od leta 2013 se otroci v Združenem kraljestvu lahko vsako leto cepijo s tem cepivom v okviru rutinskega programa cepljenja, da bi se zaščitili pred gripo. To cepivo je v ZDA priporočljivo za osebe, stare 65 let in več, v sezoni gripe. 
 
IN cepiva se lahko uporabljajo za cepljenje skupin bolnikov, ki se ne odzivajo dobro na cepiva za injiciranje ali ne želijo prejemati takšnih cepiv.
 

 

Na svetu so trenutno odobrena 4 IN cepiva proti Covid-19, 14 jih je v fazi testiranja 

Septembra 2022 je družba Pfizer zaznala upad povpraševanja po IM cepivih proti Covid-19 v nekaterih manj bogatih državah, predvsem zaradi administrativnih ovir in nezaupanja v cepivo. To je povzročilo zmanjšanje dostave Pfizer cepiv v države z nizkim dohodkom do konca leta 2022 z 1 mlrd na 600 mio odmerkov. 
 
Celinska Kitajska in Indija sta ključna nastajajoča trga, ki sta pred kratkim prejela odobritev za dve IN cepivi za preprečevanje okužb s Covid-19. To sta CanSino Biologics 'Convidecia (Ad5-nCoV, Pakvac) oziroma iNCOVACC (BBV154) Bharat Biotecha. 

Ti dve IN cepivi, rusko IN cepivo Sputnik V in iransko IN cepivo, ki ga je razvil Razi Vaccine & Serum Research Institute, so skupno 4 odobrena IN cepiva proti Covid-19 po vsem svetu. 

 
Trenutno je v kliničnih preskušanjih 14 IN cepiv proti Covid-19, od katerih jih je 6 v II. ali III. fazi.
 

Intranazalna cepiva proti covidu-19, ki so v kliničnem preskušanju: 

  • Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology, Health Ministry of the Russian Federation (Rusija) - II. faza
  • Advagene Biopharma Co. Ltd. (Tajvan, Kitajska) - II. faza               
  • The University of Hong Kong (Hong Kong, Kitajska) - II. faza                   
  • Laboratorio Avi-Mex, S.A. de C.V., National Council of Science and Technology, Instituto Nacional de Enfermedades Respiratorias (Mehika) - II. faza
  • Murdoch Childrens Research Institute, University of Melbourne, Northern Hospital, Australia (Avstralija) - III. faza
  • Bharat Biotech International Limited ( Indija) - III. faza
 

Uporaba IN cepiv bo pospešila programe cepljenja na trgih v razvoju              

Analitiki Fitch Soluitions ocenjujejo, da bo uporaba IN cepiv srednjeročno pospešila programe cepljenja na trgih v razvoju. 
 
Stroški IM cepiv proti Covid-19 so bili vedno izziv za široko uporabo v teh državah, kar je povzročilo povečano uporabo cepiv, kot je COVAX. 
Stroški odobrenih IN cepiv sicer še niso bili objavljeni, a je za dajanje cepiv potrebno malo kliničnega znanja, minimalno usposabljanje za osebe, ki izvajajo cepljenje, potrebno je tudi manj opreme in materialov. Skupni strošek na odmerek IN cepiva proti Covid-19 je nižji od skupnega stroška IM cepiva, zato bo IN cepivo cenovno dostopnejše za države v razvoju, ki imajo omejene vire.
 
Medtem ko je odobrena termostabilnost IN cepiv proti Covid-19 enaka kot pri IM cepivih (2-8 stopinj C), so znanstveniki ugotovili, da so nekatera IN cepiva lahko stabilna do sobne temperature (21-22 stopinj C) vsaj en mesec, kar pomeni da lahko potujejo na daljše razdalje in se lahko uporabljajo za cepljenje tudi tam, kjer nimajo virov za dolgotrajno shranjevanje cepiv pri nizkih temperaturah. Poleg tega IN cepiva ne zahtevajo sterilnega okolja za dajanje v primerjavi s tistim, ki je potrebno za IM cepiva.
 
Čeprav so cene odobrenih odmerkov IN cepiv proti Covid-19 še vedno nejasne, analitiki Fitch Solutions predvidevajo, da bodo ta cepiva ključna za povečanje stopnje cepljenja na trgih v razvoju.
 

IM cepiva bodo ostala najpogosteje uporabljena cepiva za globalne programe cepljenja proti Covid-19 

Nazalno cepivo Convidecia podjetja CanSino Biologics, ki je bilo nedavno odobreno za uporabo kot obnovitveno cepivo proti Covid-19 na Kitajskem, je pokazalo 57,5 % stopnjo učinkovitosti. Rezultati II. faze testiranja so pokazali, da poživitveno cepljenje s Convidecio proizvede znatno več protiteles kot poživitveno cepljenje iz IM cepivi.

Stopnja učinkovitosti je nižja od stopenj učinkovitosti IM odmerkov cepiv, ki so trenutno odobrena za Covid-19.
Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca in Johnson & Johnson imajo stopnje učinkovitosti med 70 % in 100 % za svoje začetne odmerke. 
IM cepiva bodo zato v prihodnje ostala prevladujoča cepiva proti Covid-19. Čeprav se bo število odobrenih IN cepiv povečalo, se bodo ta uporabljala bolj za spodbujanje cepljenja proti Covid-19.
 

Viri: Factiva, Fitch Solutions
 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju farmacijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: