Krepitev alžirskega farmacevtskega sektorja

torek, 14. november 2023
 

Nacionalna pobuda za preprečevanje in nadzor raka 

Novembra 2023 je med 22. kongresom Arabskega zdravniškega združenja proti raku (AMAAC) alžirski predsednik Abdelmadjid Tebboune napovedal nacionalno pobudo za preprečevanje in nadzor raka. 

V ta namen je vlada ustanovila nacionalni organ, ki bo odgovoren za odločanje o ključnih elementih pobude, vključno z dodeljevanjem sredstev in razvojem celovitih strategij za preprečevanje raka. 

Pobuda bo vzpostavila tudi nacionalni raziskovalni program raka, ki ga vodijo ministrstvi za visoko šolstvo in zdravje, Alžirska akademija znanosti (AAST) in Nacionalna agencija za zdravstveno varnost (ANSS). 

Vlada bo za financiranje te pobude namenila 70 mlrd DZD (477 mio EUR, pri čemer bo od leta 2024 dodeljenih 30 mlrd DZD (204 mio EUR).

Pobuda je namenjena krepitvi nacionalnega sistema za nadzor raka, spodbujanju okolja, ki spodbuja zgodnje odkrivanje, učinkovito zdravljenje in kakovostno oskrbo za vse bolnike. 

Pobuda se bo močno osredotočila na povečanje dostopa in ozaveščenosti o presejalnih pregledih za raka, sprva pa bo dala prednost izboljšanju dostopa do presejalnih pregledov za raka dojk. 

Predsednik je še napovedal, da bodo del sredstev usmerili v digitalizacijo zdravstvenih kartotek bolnikov z rakom, ki bodo povezane z nacionalnim matičnim registrom.  
 

Priložnosti, ki jih odpira napovedana pobuda 

Ta strategija bo zagotovila bolj celovito razumevanje potreb po zdravilih in omogočila učinkovitejšo distribucijo terapij proti raku na trgu.

Naraščajoče stopnje diagnoze, ozaveščenosti o bolezni in sektorska podpora bodo prispevali k rasti prodaje zdravil proti raku v Alžiriji.

Analitiki Fitch Solutions napovedujejo, da bodo največ koristi imeli domači proizvajalci zdravil, medtem ko naj bi mednarodna farmacevtska podjetja imela omejene možnosti. Alžirska vlada si namreč prizadeva za lokalizacijo farmacevtske proizvodnje, pri čemer si Ministrstvo za farmacevtsko industrijo (MoPI) prizadeva močno zmanjšati uvoz onkoloških zdravil do leta 2024.

Kljub temu v Fitch Solutions napovedujejo, da bodo imela mednarodna farmacevtska podjetja še vedno številne komercialne priložnosti v Alžiriji, saj bo Alžirija še naprej odvisna od uvoza visokotehnoloških in inovativnih terapij za raka, saj so domače zmogljivosti trenutno omejene predvsem na generično proizvodnjo. 

Vzpostavitev programa za raziskave raka, ki ga financira vlada, bo pritegnila mednarodna farmacevtska podjetja k sodelovanju z nacionalnimi raziskovalnimi inštituti in domačimi proizvajalci, da bi povečali svoj lokalni tržni odtis.

Analitiki Fitch Solutions ocenjujejo, da bo alžirska vlada v kratkem iskala javno-zasebna partnerstva z mednarodnimi proizvajalci zdravil, da bi spodbudila prenos znanja in tehnologije ter dodatno okrepila domače raziskovalne in razvojne zmogljivosti. 

Poleg tega bo Alžirija verjetno vzpostavila medregionalno sodelovanje na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki (MENA), da bi spodbudila izvoz farmacevtskih zdravil proti raku, hkrati pa omejila uvoz na visoko specializirane, inovativne terapije. 

Navsezadnje bo to spodbujalo farmacevtsko samooskrbo v državi, Alžirija pa se bo hkrati uveljavila kot pomembnejši akter v globalni farmacevtski dobavni verigi. 
 

Alžirski farmacevtski trg

Alžirija je eden največjih farmacevtskih trgov v Severni Afriki in eden vodilnih farmacevtskih proizvajalcev na celini.

Ministrstvo za farmacevtsko industrijo (MOPI) in Nacionalna agencija za farmacevtske izdelke (ANPP) zagotavljata regulativni okvir za sektor in spodbujata lokalno proizvodnjo zdravil in medicinskih pripomočkov ter hkrati spodbujata izvoz.

Alžirija je še posebej privlačna za velike mednarodne farmacevtske družbe, ki so v državi vzpostavile tovarne za proizvodnjo zdravil.

V letu 2021 je lokalna proizvodnja zdravil farmacevtskih družb v Alžiriji znašala 2,5 mlrd EUR.

Alžirija je privlačen trg za lokalne ali tuje farmacevtske laboratorije, saj je regionalno središče v sektorju.

Med vodilne konkurente na trgu sodijo mednarodne družbe Sanofi, Novo Nordisk, Pfizer, El Kendi, Hikma, gsK, ter lokalna podjetja groupe Saidal, Merinal Laboratories in Biopharm.
 

  
Viri: Factiva, Fitch Solutions

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju farmacije 

Priložnosti na alžirskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: