Kriza indijske farmacevtske industrije

torek, 11. maj 2021

Farmacevtska industrija v Indiji ima približno 300 proizvajalcev, ki so se znašli v krizni situaciji. Zelo jih je prizadela eksponentna rast cen surovin, oziroma aktivnih farmacevtskih sestavin (API), ki je sledila hitremu povečanju števila okuženih s Covid-19 po sredini aprila. Rast cen je posledica različnih dejavnikov, vključno z blokiranjem pošiljk s Kitajske, ki je največji proizvajalec API, ter kopičenja zalog s strani indijskih uvoznikov in trgovcev.

Predsednik združenja indijskih farmacevtskih proizvajalcev Haridwar in lastnik podjetja Jineka Healthcare Pvt Ltd, Anil Sharma, je dejal: "Trenutno so proizvajalci zdravil pod močnim pritiskom. Na eni strani so se cene surovin za zdravila dvignile tudi do 350 %, medtem ko je po drugi strani velik pritisk na dostavo zdravil v tej hudi situaciji." Položaj je po njegovih besedah zelo težak, saj indijska farmacevtska podjetja izdelujejo tudi zdravila, vključena v protokol zdravljenja Covid-19. Cene vseh surovin so se zvišale za vsaj 200 %. Cena surovine za eno od zdravil, ki ga uporabljajo za zdravljenje Covid-19, Ivermektin, se je z 18.000 INR/kg v zadnjih 15 dneh zvišala na 60.000 INR/kg. Podobno se je cena surovine paracetamola povečala s 350 INR/kg na 810 INR/kg.

Sharma je dodal, da so se cene surovin tudi za druga pomembna zdravila za Covid-19, kot sta na primer doksiciklin in steroid Metilprednizolon, več kot podvojile, prav tako pa tudi cene osnovnih dodatkov, kot sta vitamin C in cink.

Sharma je pojasnil tudi razloge za nenadno povišanje cen surovin teh zdravil, pri tem pa okrivil Kitajsko za zadrževanje pošiljk.

Kitajska je največji proizvajalec API na svetu, Indija pa od tam uvozi več kot 90 % svojih potreb. Kljub hudemu 2. valu epidemije so na Kitajskem zadrževali pošiljke, kar je vodilo do podražitev. Drugi razlog je kopičenje zalog pri indijskih uvoznikih in trgovcih, ki želijo počistiti zaloge šele po tem, ko bi se cene še dodatno dvignile. Po oddaji naročila in predplačila, čakajo proizvajalci vsaj 5-6 dni na dostavo surovine.

Sharma je izrazil svojo nemoč glede trenutnih razmer in opozoril, da če indijska vlada (Center) ne bo našla ustrezne rešitve za odpravo teh vprašanj, bi bile nekatere farmacevtske tovarne že v naslednjih 10 dneh prisiljene ustaviti proizvodnjo, saj v obstoječih razmerah normalna proizvodnja ni mogoča.

Eden od indijskih farmacevtskih proizvajalcev, ki ima sedež v ameriški industrijski četrti Nagar, je vlado obtožil, da ne naredi ničesar za farmacevtsko industrijo in da se je v tej težki situaciji pandemije popolnoma predala. V državi skorajda ne sprejema nobenih ukrepov za farmacevtsko industrijo.

Drugi proizvajalec in lastnik farmacevtske tovarne Pharma Synth Formulations Limited, Ramesh Chandra Jain, je opozoril, da se farmacevtski proizvajalci poleg pomanjkanja in visokih cen surovin, soočajo še s pomanjkanjem delovne sile. Med pandemijo je veliko delavcev bolnih, ali pa ne prihajajo na delo zaradi strahu pred okužbo. Tudi to ovira proizvodnjo. Omenil je tudi, da so se prav tako povišale cene embalaže za zdravila ki so sedaj višje za približno 40-50 %. Izrazil je tudi nemoč glede fiksne cene proizvedenih zdravil v državi. Najvišje cene vseh zdravil so fiksno določene, ne glede na to, kakšni so stroški surovin. Danes proizvodni stroški nekaterih zdravil presegajo najvišjo prodajno ceno in le še vprašanje časa je, kdaj bodo proizvajalce ustavili proizvodnjo takšnih zdravil.

Vlada bo torej hitro morala sprejeti potrebne ukrepe za rešitev težav, s katerimi se trenutno sooča indijska farmacevtska industrija.


 
Viri: Factiva, Hindustan Times

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije