Kriza v Rdečem morju prodira tudi v nemško kemično industrijo

torek, 23. januar 2024
 

Zaradi motenj v dobavah so nekatera podjetja že omejila proizvodnjo 

Kriza v Rdečem morju je prizadela tudi nemško kemično industrijo, ki je največja v Evropi. Podjetja v panogi se že soočajo z zamudami pri pošiljkah prek Rdečega morja, zato v industriji opozarjajo, da so motnje v dobavi nekatera podjetja že prisilila v omejitev proizvodnje.

Uvoz blaga iz Azije je za Evropo zelo pomemben, saj od tam uvažamo vse od avtomobilskih delov in inženirske opreme, pa do kemikalij in igrač. Ker so ladijski prevozniki po napadih jemenskih Hutijev preusmerili plovila okoli Afrike in stran od Rdečega morja in Sueškega prekopa, prihaja do precejšnjih zamud pri dobavah.

Nemška industrija se je že prej soočala z motnjami v dobavi, sprva zaradi pandemije, nato pa še zaradi vojne v Ukrajini, zdaj pa se že začenja kazati vpliv zmanjšanega prometa prek glavne trgovske povezave med Azijo in Evropo. Ena najbolj prizadetih je bila do sedaj Teslina tovarna v Berlinu.

Nemška kemična industrija je 3. največja industrija v državi, za avtomobilsko industrijo in inženiringom. Letna prodaja nemške kemične industrije letno doseže okoli 260 mlrd EUR. Industrija je zelo odvisna od Azije, od koder uvozi približno tretjino svojega uvoza iz držav zunaj Evrope.

Kemično podjetje Gechem GmbH & Co KG, ki meša in polni kemikalije za velike industrijske stranke, je zaradi zamud pri dobavah že zmanjšalo proizvodnjo tablet za pomivalne stroje in straniščne školjke, saj ne more dobiti dovolj trinatrijevega citrata ter sulfaminske in citronske kisline. Podjetje je v letu 2022 ustvarilo 21,3 mio EUR prometa.

 

Spremembe poti in zamude z dobavi so prizadele tudi proizvajalca specialnih kemikalij Evonik. Družba poskuša ublažiti vpliv s zgodnejšim naročanjem in prehodom na letalski tovorni promet, kar velja za vmesno vrzel, ker nekaterih kemikalij ni dovoljeno prevažati z letali. Družba Evonik je v letu 2022 ustvarila 18,48 mio EUR prihodkov.


 

Odvisnost od uvoza iz Azije

V Združenju nemške kemične industrije (VCI) že dolgo opozarjajo na odvisnost od azijskega uvoza. Zamude pri uvozu prek Rdečega morja so zdaj še dodatno breme za že tako oslabljeno industrijo.

Učinki so še posebej opazni pri srednje velikih podjetjih s finimi in posebnimi kemikalijami, saj ta podjetja pogosto pridobivajo znaten delež svojih surovin iz Azije.


Do prometne krize na Rdečem morju prihaja, ko je nemško gospodarstvo že pod pritiskom zaradi recesije ter visokih stroškov dela in energije.

Po podatkih S&P Global je evropska kemična industrija poleg avtomobilske industrije in maloprodaje najbolj ranljiva.
Poleg zamud pri uvozu, podjetja v kemični industriji opozarjajo tudi na višje stroške goriva, saj tankerji, ki prevažajo ključne surovine, potrebujejo približno 14 dni dlje, da prispejo. Ti stroški pa se lahko le delno prenesejo na stranke.
 

Druga podjetja so manj prizadeta

V podjetju Covestro, ki izdeluje penaste kemikalije, ki se uporabljajo v žimnicah, avtomobilskih sedežih in izolaciji stavb, pričakujejo višje cene prevoza, vendar so te relativno nepomembne v skupni porabi. Promet podjetja je v letu 2022 dosegel 17,96 mio EUR.

Tudi proizvajalec dišav Symrise (4,6 mio EUR prihodkov v letu 2022) je dejal, da ne pričakuje zamud pri svojih dobavah, ker ima dovolj varnostnih zalog. Podjetje je pozvalo kupce, da se držijo svojih običajnih vzorcev naročanja, da preprečijo kakršno koli neupravičeno kopičenje.

Podjetje Wacker Chemie (8,2 mio EUR prihodkov v letu 2022), ki dobavlja polisilicij za približno polovico čipov na svetu, je prav tako opozoril na višje cene, a dodal, da to doslej ni bistveno vplivalo na njegovo poslovanje.

V Združenju VCI ocenjujejo, da je možnost obsežnih izpadov proizvodnje manj verjetna, tudi če bodo razmere v Rdečem morju še naprej ostale napete. Kljub temu je nemška kemična industrija zaradi šibkega povpraševanja, birokracije, pomanjkanja kvalificiranih delavcev ter visokih stroškov energije in surovin že dovolj prizadeta.

Po izračunih Handelsblatta se je obseg proizvodnje od leta 2021 zmanjšal za -23 %.

Zaradi šibkega povpraševanja in slabih lokacijskih pogojev se nemška kemična podjetja zdaj vse pogosteje selijo v tujino. Po podatkih Združenja VCI jih želi v letu 2024 kar 40 % zmanjšati svoje naložbe v Nemčiji, več kot polovica pa jih želi razširiti naložbe v tujino.


Viri: Factiva, Reuters, Handelsblatt

 

Preberite še: 


Več informacij o globalnih trendih na področju kemične industrije

Nemška kemična industrija

Gospodarstvo ter možnost vstopa na nemški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: