Latvijski turizem bo potreboval vsaj 3 leta za okrevanje

četrtek, 02. junij 2022
 

Latvijski turizem le počasi okreva

Latvijski hotelski operater Mogotel napoveduje, da bo latvijska turistična industrija potrebovala vsaj 3 leta, da si bo opomogla od posledic pandemije Covid-19.
 
Letošnje poletje in zima bosta težki za turistično industrijo tako v Latviji kot v drugih baltskih državah, saj so številni hoteli že preložili ponovno odprtje na naslednje leto. Vse pa je seveda odvisno tudi od razmer v Ukrajini. Ko se bodo te stabilizirale, bo začel okrevati tudi turistični sektor, a bo popolno okrevanje trajalo vsaj 3 leta.
 
Od 13. marca do 15. junija 2020 je bila zasedenost hotelov v Latviji zelo nizka. Edini hotel, ki je deloval v aprilu, je beležil 3 % zasedenost. Trenutna situacija je boljša in je ni mogoče primerjati z obdobjem pandemije. Ljudje še naprej potujejo, dopustujejo, lokalni prebivalci Latvije pa vse pogosteje bivajo v hotelih v Rigi. Pred pandemijo so Latvijci predstavljali okoli 3 % skupnega števila gostov v hotelih v Rigi, zdaj pa so med prvimi tremi. Litovci, Estonci in Latvijci so sedaj 3 glavne skupine strank tako v podjetniškem kot turističnem segmentu.
 

Največja težava v turistični industriji so naraščajoči stroški 

Naraščajoči stroški trenutno povzročajo eno največjih težav v turistični industriji, predvsem SPA hotelom, ki porabijo veliko električne energije.

Cene energentov predstavljajo velik izziv za celotno industrijo, naraščajo pa tudi cene hrane, kar neposredno vpliva na hotele, ki gostom zagotavljajo hrano. Rastejo tudi stroški dela. Situacija v Latviji je še posebej slaba, ker je to država z zelo visokimi davki na delo, ki so višji kot v Litvi in Estoniji. Hrana je zato v Latviji dražja kot v Estoniji in Litvi, pa tudi cene energije so najvišje med Baltskimi državami.
 
V turistični panogi Latvije je veliko težav, ki jih je treba rešiti. Pred pandemijo in rusko-ukrajinsko vojno je bila Latvija tranzitna točka tako za blago, kot tudi za potnike, ki so skozi Rigo leteli z vzhoda v Evropo. To je ugodno vplivalo na poslovanje letališča v Rigi ter veliko prispevalo k prihodkom v turističnem sektorju. Razmere so se zdaj poslabšale, saj Latvija ni več tranzitna točka. Na prihodnost turizma bo veliko vplivala tudi prihodnost projekta Rail Baltica.
 


Viri: Factiva, Latvian News Agency

 

Preberite še:


Latvijski turizem zaostaja za drugimi baltskimi državami

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma