Leta 2022 se je evropski trg težkih e-tovornjakov povečal za 200 %

torek, 28. februar 2023
 

Volvo Trucks je v Evropi vodilni konkurent na trgu električnih tovornjakov 

Število težkih električnih tovornjakov se je lani na cestah v Evropi in ZDA rekordno povečalo, največji tržni delež na tem cvetočem trgu pa ima proizvajalec Volvo Trucks.

Volvo Trucks je do sedaj prodal že več kot 4.300 električnih tovornjakov po vsem svetu, v več kot 38 državah.

V Evropi je Volvo Trucks vodilni konkurent na trgu električnih tovornjakov, njegov delež je lani znašal 32 %.
Tudi v ZDA je bila skoraj polovica vseh težkih električnih tovornjakov, registriranih leta 2022, tovornjakov znamke Volvo.

Leta 2022 se je evropski trg težkih (več kot 16 ton) električnih tovornjakov povečal za 200 % na 1.041 tovornjakov, od teh ima največji delež prav Volvo Trucks.

Čeprav je trg električnih tovornjakov še vedno majhen, je trend jasen. Vse več prevoznikov začenja svoj prehod na električna vozila.

V družbi Volvo Trucks ocenjujejo, da bodo leta 2030 50 % njihove svetovne prodaje novih tovornjakov predstavljali električni tovornjaki. V družbi so odločeni, da bodo vodilna družba v preobrazbi tovornega prometa v zeleni, električni prehod.

Družba Volvo Trucks je že leta 2019 začela s proizvodnjo popolnoma električnih tovornjakov. Do sedaj jih je družba prodala že več kot 4.300 v več kot 38 držav po vsem svetu. Volvo ima trenutno v ponudbi 6 električnih tovornjakov, ki zagotavljajo možnost najrazličnejših prevozov v mestih in med njimi.
 

Globalni trg e-tovornjakov

Glede na tržno raziskavo, ki jo je februarja 2023 objavil MarketsandMarkets, je globalni trg električnih tovornjakov v letu 2022 ocenjen na 101.499 enot.

V prihodnjih 7 letih naj bi trg po napovedih rasel po 34,2 % povprečni letni stopnji ter v letu 2030 dosegel 1.067.985 enot.

Trg električnih tovornjakov narašča zaradi dejavnikov, kot sta povečanje distribucijskih storitev, ter osredotočenost vlad na zmanjšanje emisij vozil.

Evropska regija naj bi bila po napovedih v prihodnji letih najhitreje rastoča na trgu električnih tovornjakov. Evropa ima stroge standarde glede emisij, vlade evropskih držav pa zagotavljajo ogromne spodbude za promocijo električnih vozil. Posledično se je povpraševanje po električnih vozilih v regiji izjemno povečalo.

Glavni proizvajalci električnih tovornjakov v regiji so AB Volvo, Mercedes Benz Group AG in Scania AB.
 

Volvo AB

Volvo Trucks je del skupine Volvo AB, ki je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev tovornjakov, avtobusov, gradbene opreme ter ladijskih in industrijskih motorjev.

Volvo Trucks ponuja celovite transportne rešitve s celotno ponudbo srednje- in težkih tovornih vozil. Podpora strankam je zagotovljena prek globalne mreže trgovcev z 2.300 servisnimi točkami v približno 130 državah.

Tovornjake Volvo sestavljajo v 12 državah po vsem svetu. V letu 2022 je bilo po vsem svetu dostavljenih približno 145.000 tovornjakov Volvo.

Skupina Volvo je v letu 2022 dosegla 473.479 mio SEK (44,54 mlrd EUR) prihodkov, kar je 27,21 % več kot leto prej. Družba, ki zaposluje približno 95.850 delavcev, ima sedež v mestu Gothenburg, na Švedskem.
 


Viri: Factiva, Dow Jones, MarketsandMarkets

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju transporta in logistike 

Priložnosti na švedskem trgu

Na Švedskem bodo zgradili največjo polnilno postajo in park baterij za tovorna EVZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: