Letošnji prejemnik nagrade ITM izvoznik leta je podjetje Adria Dom

sreda, 15. november 2023


Mednarodni izobraževalni program Vodenje izvoznega poslovanja – International Trade Management™ (ITM), ki poteka pod okriljem Javne agencije SPIRIT Slovenija je s svečano podelitvijo diplom 9. novembra uspešno zaključila že šestnajsta generacija slušateljev. Na dogodku je bil že deseto leto zapored simbolično nagrajen tudi ITM izvoznik leta 2023 -  podjetje Adria Dom d. o. o. iz Črnomlja, - ki je bil izbran med udeleženci preteklih generacij programa ITM, udeležencem pa je svoje izkušnje z osvajanjem tujih trgov predstavila tudi nekdanja udeleženka izobraževanja Maja Brelih Lotrič, ki je prevzela vodenje uspešnega družinskega podjetja Lotrič Meroslovje, d. o. o.Zbrane v prenovljeni Palači Kazina v Ljubljani je uvodoma pozdravil Rok Capl, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija, ki je poudaril, da je spodbujanje internacionalizacije slovenskih podjetij ena prednostnih nalog agencije, saj izvoz predstavlja gonilo slovenskega gospodarstva. »SPIRIT Slovenija deluje kot  »One stop shop« za vsa izvozno naravnana podjetja. Nabor naših aktivnosti, storitev in programov za izvoznike je zelo obsežen, pri čemer pa veliko pozornosti posvečamo predvsem usposabljanju podjetij za uspešen vstop na tuje trge. Med izobraževanji, ki jih ponujamo, izstopa mednarodni izobraževalni program ITM s priznanimi tujimi strokovnjaki, za katerega udeleženci pravijo, da so poleg znanj za uspešno izvozno poslovanje, velika dodana vrednost programa tudi poslovna poznanstva, ne le s predavatelji in drugimi udeleženci, temveč tudi s tujimi podjetji, ki sodelujejo v njem. Veseli nas, da se kar nekaj udeležencev programa med seboj poslovno povezuje in tako skupaj uspešneje nastopajo v tujini.«

Z udeleženci je svoje izkušnje s poslovanjem na tujih trgih podelila gostja večera Maja Brelih Lotrič, udeleženka programa ITM v letu 2017, ki je prevzela vodenje uspešnega družinskega podjetja Lotrič Meroslovje, d. o. o. »Smo družinska multinacionalka, ki veliko vlaga v svoje zaposlene, pri naših partnerjih pa gradimo na zaupanju in kakovosti ter zanesljivosti in ustvarjanju dodane vrednosti,« je dejala. Sicer je podjetje tudi ponosni ambasador nacionalne kampanje za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini I feel Slovenia. Green. Creative. Smart., ki jo od leta 2019 vodi SPIRIT Slovenija. 

Udeležence sta pozdravila tudi Pär Johnson, predsednik, in Andrea Johansson, direktorica ITM World Foundation, ki sta poudarila prednosti izobraževalnega programa in izrazila svoje navdušenje nad znanjem in motiviranostjo slovenskih slušateljev. Na dogodku je bil svečano razglašen tudi ITM izvoznik leta 2023, ki je bil izbran med dosedanjimi udeleženci  programa. Komisija je za zmagovalca izbrala podjetje Adria Dom d. o. o., ki je izstopalo po visokih, pozitivnih vrednostih izbranih objektivnih kazalnikov in je hkrati doseglo visoko oceno razvoja in delovanja mednarodnega poslovanja podjetja. Sicer sta bila med letošnjimi finalisti še podjetji Intersocks d. o. o. in Elaphe d. o. o.
 

Kako poteka izbor ITM izvoznika leta?

Metodologija izbora je temeljila tako na kvantitativnem kot kvalitativnem vrednotenju doseganja rezultatov in delovanja podjetij, udeleženih v prvih petnajstih generacijah programa ITM Slovenija. Temeljila je na naboru objektivnih kazalnikov za leto 2022 oziroma trendnih pokazateljih za obdobje petih let na področju finančne uspešnosti, učinkovitosti poslovanja, strukture in tržnih deležev na mednarodnih trgih ter zaposlovanja. Drugi del vrednotenja je izhajal iz kvalitativnega vrednotenja aktivnosti na področju mednarodnega poslovanja z vidika kulture podjetja, motivacije zaposlenih, razvoja izdelkov, inovacij, izobraževanja in proaktivnosti delovanja na mednarodnih trgih. Adria Dom se kot del skupine Adria ukvarja z izdelavo in prodajo mobilnih hišk ter visokokakovostnih šotorov za glamping. V tem času je podjetje z uporabo tehnološko naprednih proizvodnih postopkov izdelalo že več kot 20.000 enot, ki nenehno presegajo pričakovanja kupcev, njihovi izdelki pa so prisotni v več kot 30-ih državah po celem svetu. 

»Naše glavne konkurenčne prednosti so znanje, timsko delo, inovativnost, visoko kakovostni izdelki, izkušnje in spoštovanje. Veliko motivacijo za prihodnost nam predstavljajo uspešno izvedeni projekti na različnih koncih sveta. Ponosni smo, da imamo nadpovprečno zavzete zaposlene, s katerimi  ustvarjamo vrhunske izdelke z visoko dodano vrednostjo. Današnja nagrada je priznanje za dobro opravljeno delo vseh naših zaposlenih,« je ob prevzemu priznanja povedal Uroš Mavretić, direktor prodaje in marketinga v podjetju Adria Dom. 

Nagrada ITM izvoznik leta je bila letos podeljena že desetič, dosedanji prejemniki pa so bila podjetja Xlab, Metra inženiring, Strip's, Špica International, Geneplanet, Seltron, Eurotronik Kranj, Termo Shop in Dewesoft. Več o temFoto: STA/Bor Slana

Letos je bilo v program ITM vključenih 16 udeležencev iz malih in srednje velikih podjetij z željo po širitvi izvozne dejavnosti, in sicer: ARCTUR, d. o. o., Elma TT, d. o. o., Educell, d. o. o.,  Livarna Dolinar, d. o. o.,  Dukin, d. o. o.,  Moja čokolada, d. o. o.,  Nektar Natura, d. o. o.,  Robotina, d. o. o., Geneplanet, d. o. o.,  Vitis Tech, d. o. o., INSLAB, d. o. o., CMP potovalna agencija, d. o. o., UVC Solutions, d. o. o., Arhisana, d. o. o., REM, d. o. o. in Lek Veterina, d. o. o. Udeleženci programa so svoje delo v podjetju osem mesecev aktivno združevali s strokovnim usposabljanjem. To je bilo izpeljano na štirih dvodnevnih in treh poldnevnih delavnicah, na katerih so s pomočjo tujih svetovalcev pripravili izvozni načrt, ki je podlaga za dobro premišljen in učinkovit vstop podjetja na tuje trge, na dveh dvodnevnih mednarodnih seminarjih v Ljubljani ter petdnevnem sklopu mednarodnih seminarjev v Lidköpingu na Švedskem z odličnimi tujimi predavatelji, vrhunskimi strokovnjaki na svojih področjih, ki poleg teoretičnih podajajo predvsem praktična znanja in izkušnje.
 

Vas zanima udeležba v programu ITM 2024?

SPIRIT Slovenija v letu 2024 pričenja z novo generacijo izobraževanja za Vodenje mednarodnega poslovanja ITM, prijave oziroma oddaja interesa so že mogoče na tej povezavi.


 

Preberite tudi:

Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: