Litva ima prvo spletno platformo na svetu, ki omogoča potrošnikom nakup sončne energije, ustvarjene na oddaljenih sončnih panelih

ponedeljek, 30. marec 2020

Litovsko podjetje Sun Investment Group je lansiralo prvo spletno platformo na svetu, kjer si potrošniki lahko kupijo sončno energijo, ustvarjeno na oddaljenih sončnih panelih. Projekt, ki se imenuje Sončna skupnost (Saules bendruomene), je nastal kot posledica spreminjanja potreb potrošnikov in vse večjega povpraševanja po sončni energiji.

Platforma ponuja podjetjem in posameznikom možnost nakupa ali najema sončnih panelov od 1 do 10 kW, nameščenih daleč stran od njihovega prebivališča. Povprečno litovsko gospodinjstvo potrebuje sončni panel z močjo 2-3 kW. V enem letu uporabe sončnega panela z močjo 2 kW bi lahko gospodinjstvo prihranilo približno 190 EUR. Donosnost pa je odvisna od velikosti panela in od tega, ali jo potrošnik najame ali kupi.

Platforma Sončna skupnost je zaživela kmalu po tem, ko je litovsko ministrstvo za energetiko oktobra 2019 uvedlo nov zakon o namestitvi sončnih elektrarn. Večina podjetij se do sedaj ni odločila za postavitev sončnih panelov na svojih nepremičninah, predvsem zaradi visokih stroškov postavitve in dolgotrajnih postopkov pridobitve ustreznih dovoljenj. Nova platforma pa odpira možnosti tudi tistim, ki živijo v skupnih prostorih ter podjetjem z manj finančnimi sredstvi.

Projekt Sončna skupnost je primer, kako vlade in organizacije lahko vključijo več posameznih in zasebnih potrošnikov, da prispevajo k prehodu na čisto energijo. Uvedba takšne platforme bo povečala povpraševanje po sončni energiji v Litvi, lahko pa bo spodbudila tudi druge države, da sledijo zgledu Litve.

Litovska gospodinjstva in podjetja lahko zaprosijo tudi za finančno nadomestilo za nakup sončne energije. Litovsko energetsko ministrstvo je pred kratkim objavilo shemo podpore, ki potrošnikom omogoča, da zaprosijo za enkratno finančno nadomestilo v višini 323 EUR na nameščen kW. Ta ukrep bo število uporabnikov sončne energije iz trenutnih 3.400 povečal za večkrat.

Čeprav je Litva prva država na svetu, ki je uvedla spletno platformo za nakup ali zakup oddaljenih sončnih panelov, podobna prizadevanja v svetu niso nova.  Audi  je februarja 2020 prvim 3.000 kupcem Audi električnega vozila e-tron SUV ponudil možnost dostopa do sončne energije iz oddaljenih sončnih panelov. 10-letna brezplačna naročnina bo zagotovila dovolj električne energije za približno 3.800 km na leto.

Ob podobnih projektih, ki so v teku, je mogoče pričakovati naprednejše rešitve za razvoj proizvodnje sončne energije.
 
Vir: Factiva; Business World Agency

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije