Med Slovenijo in Bolgarijo veliko priložnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja

petek, 01. marec 2024


Ta teden se je v Bolgariji mudila delegacija 14 predstavnikov slovenskih podjetij in institucij, ki je spremljala predsednico države, dr. Natašo Pirc Musar ob njenem uradnem obisku v tej državi. Udeleženci obisk v Bolgariji ocenjujejo za uspešnega, saj so se seznanili  s posebnostmi in priložnostmi bolgarskega poslovnega okolja, vzpostavili neposredne poslovne povezave s tamkajšnjimi podjetji ter raziskali možnosti skupnega delovanja za uspešno zastopanje v Evropski uniji in potencialno v tretjih državah. Delegacija je obiskala tudi nekaj tamkajšnjih podjetij in tehnološki park v Sofiji, ki slovi po superračunalniku Discoverer, s katerim Bolgarija spodbuja raziskave in se lažje vključuje v vseevropske inovacijske ekosisteme.

V času obiska je potekal Bolgarsko–slovenski poslovni forum, ki se ga je udeležilo več kot 130 predstavnikov bolgarskih podjetij in institucij.

Uvodoma sta udeležence nagovorila oba predsednika držav, dr. Nataša Pirc Musar je poudarila, da obisk predstavlja priložnost za nov zagon v sodelovanju dveh zaveznic v Evropski uniji in Natu, z namenom, da se okrepi sodelovanje tudi na gospodarskem področju. Pozdravila je tudi odločitev Bolgarije, da bo država partnerica na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni. Bolgarski predsednik Rumen Radev pa je dejal, da sta državi v nekaj letih sicer podvojili trgovinsko in gospodarsko izmenjavo, vendar pa je priložnosti za poglobitev sodelovanja še veliko. Pri tem je izpostavil predvsem področja kot so trgovina, energetika, nove tehnologije, kmetijstvo, izobraževanje, znanost in kultura. Rok Capl, direktor SPIRIT Slovenija, je poudaril, da si želi agencija vzpostaviti in okrepiti sodelovanje z bolgarskimi institucijami ter s tem slovenskim in bolgarskim podjetjem olajšati mreženje in spodbujati močna partnerstva za skupne poslovne podvige na evropskem in svetovnem trgu. Kot je dejal, v Bolgarijo izvaža več kot 450 slovenskih podjetij, v Sloveniji pa že posluje skoraj 100 podjetij z bolgarskim kapitalom. Vseeno pa je priložnosti za povečanje teh številk ogromno. Dr. Boyko Takov, izvršni direktor bolgarske agencije za promocijo malih in srednje velikih podjetij, pa je pozdravil aktivnosti za večje gospodarsko povezovanje med državama in izpostavil, da državi potrebujeta tesen gospodarski stik, da bi bili močnejši v Evropski uniji. Na forumu sta bili podrobno predstavljeni poslovni in investicijski okolji obeh držav, vključno s priložnostmi za skupne podvige na tretjih trgih, še posebej v obrambni, avtomobilski in IKT industriji. Slovensko stran je predstavila Tanja Drobnič, sekretarka v sektorju za spodbujanje internacionalizacije na SPIRIT Slovenija, ki vodi strateške projekte na oddaljenih trgih v povezavi z regijo Zahodnega Balkana. Bolgarsko stran pa je predstavila Mila Nenova, izvršna direktorica agencije Invest Bulgaria. Dogodek se je zaključil s poslovnimi srečanji in mreženjem med slovenskimi in bolgarskimi podjetji. Glavni cilj foruma je bil omogočiti bilateralna srečanja med udeleženci ter s tem vzpostaviti neposredne poslovne povezave med podjetji iz obeh držav, jih seznaniti  s posebnostmi in priložnostmi poslovnih okolij ter raziskati možnosti skupnega delovanja za uspešno zastopanje v Evropski uniji in potencialno v tretjih državah.

Delegacija je skupaj s predsednico dr. Natašo Pirc Musar obiskala tudi tehnološki park v Sofiji (Sofia Tech Park), ki je bil ustanovljen leta 2015, kjer so se seznanili z delovanjem bolgarskega superračunalnika Discoverer, s katerim Bolgarija spodbuja raziskave in se lažje vključuje v vseevropske inovacijske ekosisteme. Glavni cilj parka je podpirati razvoj raziskovalne, inovacijske in tehnološke dejavnosti Bolgarije. Park v partnerstvu z zasebnimi in javnimi organizacijami podpira razvoj inovacijskega okolja, izvaja izobraževalne programe, hkrati pa zagotavlja podporne storitve za komercializacijo novih tehnologij, izdelkov in storitev. Člani delegacije so obiskali tudi nekaj podjetij s področij energetike, avtomobilske, obrambne, vesoljske in digitalne industrije ter se sestali s predstavniki zagonskih in inovativnih podjetij. 

Gospodarski del političnega obiska je pripravila SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Uradom Predsednice Republike Slovenije, Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve, Ministrstvom za gospodarstvo, šport in turizem ter Veleposlaništvom Slovenije v Bolgariji in v partnerstvu s sorodno bolgarsko agencijo BSMEPA (Bulgarian Small and Medium Enterprise Promotion Agency).

Foto: STA in BSMEPA
 
 

Preberite tudi:


Poslovno sodelovanje Slovenije z Bolgarijo

Gospodarstvo ter možnost vstopa na bolgarski trg

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini