Med Slovenijo in Poljsko veliko priložnosti za poglobitev sodelovanja

četrtek, 21. marec 2024
 

Sektor digitalnih tehnologij na Poljskem ponuja številne priložnosti


Slovenija in Poljska sodelujeta na številnih področjih, kljub vsemu pa je v prihodnosti še veliko prostora za poglobitev predvsem gospodarskega sodelovanja, je bilo slišati na današnjem Slovensko-poljskem poslovnem forumu na temo kibernetske varnosti in umetne inteligence, ki je potekal v Nordijskem centru v Planici. Dogodek, ki je potekal ob robu FIS finala svetovnega pokala v smučarskih skokih, sta odprla predsednica države dr. Nataša Pirc Musar in poljski predsednik dr. Andrzej Duda, na njem pa sta bila podpisana tudi dva sporazuma, ki bosta še dodatno okrepila povezovanje med podjetji obeh držav.

Digitalne tehnologije so pomemben in hitro rastoč sektor na Poljskem, ki ponuja veliko priložnosti za slovenska podjetja, saj tam obstaja veliko povpraševanje po informacijski tehnologiji in rešitvah za podporo napredne proizvodnje, pametnih mest, interneta stvari (IoT), računalništva v oblaku in kibernetske varnosti. Zato sta bila v ospredju današnjega foruma kibernetska varnost v poslovanju v dobi digitalnih priložnosti in umetna inteligenca kot priložnost za izboljšanje poslovanja, predstavljene pa so bile tudi številne priložnosti za poglobitev sodelovanja med državama. Udeležence poslovnega foruma sta nagovorila predsednica države dr. Nataša Pirc Musar in poljski predsednik dr. Andrzej Duda, ki se te dni mudi na uradnem obisku v Sloveniji. »Poljska je že vrsto let pomembna zunanje-trgovinska partnerica Slovenije. Državi odlično sodelujeta na številnih področjih, kot so avtomobilska industrija, gradbeništvo, infrastruktura, transport, energetska varnost in pametne tehnologije, kamor sodita tudi kibernetska varnost in umetna inteligenca. V zadnjem času sta se obe državi znašli pred izzivi digitalizacije in izboljšanja kibernetske varnosti. Prepričana sem, da so slovenska podjetja iz različnih panog s svojim vrhunskim znanjem, inovativnostjo in prilagodljivostjo lahko odličen partner poljskim,«  je uvodoma povedala dr. Nataša Pirc Musar in se v nadaljevanju zavzela tudi za nadgradnjo sodelovanja na področju transporta, in sicer med Luko Koper in poljskimi pristanišči na Baltiku. Z njo se je strinjal tudi poljski predsednik dr. Andrzej Duda, ki je izpostavil, da je »Slovenija tesen partner Poljske na številnih področjih, tudi na političnem in gospodarskem področju. Menjava v zadnjih dveh desetletjih hitro raste, Slovenija pa je tudi pomemben trg za poljska podjetja in njihove izdelke, predvsem za tista, ki želijo rasti in se razvijati. Poljska vidi veliko priložnosti za nadgradnjo sodelovanja na informacijsko-komunikacijskem področju, transportu in logistiki, infrastrukturi, poljska podjetja si želijo tudi sodelovati pri različnih projektih v Sloveniji, med drugim na področju energetike, naprednih tehnologij in zelenega prehoda.« Izpostavil je tudi pobudo treh morij, ki prav tako predstavlja pomembno priložnost za morebitne skupne podvige. 

Rok Capl, direktor SPIRIT Slovenija je uvodoma izpostavil, da »je Poljska dinamičen in privlačen trg, ki ga odlikuje veliko število prebivalstva, dobro izobražena in konkurenčna delovna sila, ter obeti za rast v različnih panogah, zato je lahko odlična partnerica slovenskim podjetjem, Slovenija pa poljskim. Trdno verjamem, da bodo naša skupna prizadevanja in aktivnosti pripeljala do številnih uspešnih poslovnih odnosov med slovenskimi in poljskimi podjetji v prihodnosti.«

V nadaljevanju je dr. Krzysztof Olendzki, veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji, poudaril, da je Poljska zaradi makroekonomske stabilnosti, konkurenčnih stroškov dela in bližine glavnih trgov, postala priljubljena destinacija za tuje naložbe in izrazil prepričanje, da bosta državi v prihodnosti še poglobili že doslej dobre odnose.Danes je bil podpisan tudi memorandum o sodelovanju med SPIRIT Slovenija in Poljsko agencijo za investicije in trgovino (PAIH),  ki predstavlja odlične temelje za krepitev nadaljnjega gospodarskega sodelovanja med državama. Za okrepljeno sodelovanje med državama na informacijsko-telekomunikacijskem področju pa sta sporazum o sodelovanju podpisala tudi Združenje za informatiko in telekomunikacije (ZIT) pri GZS in Združenje Digital Poland, ki bo po besedah Igorja Zorka, predsednika ZIT omogočilo okrepljeno povezovanje podjetij obeh držav, posredovanje priložnosti in zagotavljalo pospešen prenos znanja in dobrih praks sodelovanja, regulativ in tehnologij. »V Sloveniji je približno 3500 IT podjetij, na Poljskem je ta številka še enkrat večja. Naša podjetja so specializirana za AI, kibernetsko varnost in številna druga področja ter razvijajo nove rešitve in izdelke, Poljska pa ima kadre s tega področja in bi želel se želi od nas marsičesa naučiti, zato bo ta sporazum nedvomno pripomogel k večjemu sodelovanju.«

Michal Kanownik, predsednik Združenja Digital Poland, pa je dodal, da digitalne tehnologije ponujajo številne poslovne priložnosti po celem svetu. »Poljska in slovenska podjetja lahko sodelujejo v skupnih projektih, zato  jih bomo s skupnimi močmi podpirali, da najdejo primerne poslovne partnerje, razvijejo dobre rešitve, ki jih bodo lansirali na trgih priložnosti. Le na ta način bomo ustvarili prave globalne igralce.«

V prvem panelu na temo kibernetske varnosti  so slovenski in poljski sogovorniki razpravljali o novih izzivih v poslovanju v dobi digitalnih priložnosti. Digitalna preobrazba prinaša izjemne priložnosti in ponuja rešitve za številne izzive sodobnega časa, zato je upravljanje s kibernetskimi tveganji bistveno za dolgoročno uspešnost gospodarskih družb in držav. Sogovorniki so se strinjali, da bo »kibernetska varnost sčasoma postala obvezna oprema za vožnjo po digitalni avtocesti.« Kibernetska varnost je bistvena za izgradnjo odporne, zelene in digitalne Evrope, so še dejali. 

Drugi panel se je dotaknil umetne inteligence in priložnosti, ki jih ta prinaša za večji uspeh poslovanja. Udeleženci so se strinjali, da je potrebno podjetja izobraziti, na kakšen način lahko uporabijo nove tehnologije in nove rešitve v svojih poslovnih procesih, da bodo povečali svojo konkurenčnost. Slovenija na tem področju v svetovnem merilu močno izstopa, zato ni naključje, da je bil pri nas ustanovljen IRCAI - Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco, ki deluje pod okriljem UNESCO. Predstavljeni so bili tudi primeri dobrih praks na obeh straneh in močno izražena želja po spoznavanju podjetij obeh držav s teh področij ter poglobitve sodelovanja.

Ob zaključku uradnega dela so sledili vnaprej dogovorjeni poslovni pogovori med slovenskimi in poljskimi podjetji.
Poslovni forum je pripravil SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Veleposlaništvom Republike Poljske v Sloveniji, Poljsko agencijo za investicije in trgovino (PAIH), Združenjem za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije, združenjem Digital Poland ter Društvom in poslovnim klubom Triglav-Rysy.

Poljska je pomembna gospodarska partnerica Slovenije. V letu 2023 je Slovenija na Poljsko izvozila za 1,34 milijarde evrov blaga, uvozila pa ga je za okoli 1,33 milijarde. Skupno je blagovna menjava lani dosegla 2,67 milijarde evrov, kar Poljsko uvršča na 9. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi,. V Sloveniji je po zadnjih podatkih prisotnih  več kot 40 podjetij s poljskim kapitalom, na Poljsko pa izvaža več kot 700 slovenskih podjetij.

******

Javna agencija SPIRIT Slovenija za doseganje večjih sinergij med gospodarstvom in športom tudi letos svoje aktivnosti nadgrajuje s prisotnostjo na večjih mednarodnih zimsko-športnih dogodkih v Sloveniji, ki predstavljajo odlično priložnost za poslovna srečanja in mreženje. Ta vikend bo Planica prizorišče FIS finala svetovnega pokala v smučarskih skokih, ob robu športnega dogajanja pa bodo potekali kar trije poslovni dogodki: današnji Slovensko-poljski ter jutrišnja Slovensko-kosovski poslovni forum in okrogla miza na temo poslovnih priložnosti pri obnovi Ukrajine.

Foto: STA/Nebojša Tejić

 

Preberite tudi: