Med slovenskimi in francoskimi podjetji številne možnosti za sodelovanje, predvsem na področju trajnosti

sreda, 11. oktober 2023
 

Francija je dežela številnih priložnosti za slovenska podjetja, Slovenija pa za francoska,

je bilo slišati na poslovnem srečanju s podjetji obeh držav. SPIRIT Slovenija, javna agencija je srečanje pripravila ob robu obiska delegacije 25 podjetij iz francoske Bretanje, v želji, da bi dodatno spodbudila poslovne povezave med Slovenijo in Francijo.

10. oktobra je v Ljubljani potekalo poslovno srečanje z okroglo mizo in mreženjem med slovenskimi in francoskimi podjetji, ki so zaključili dvodnevni poslovni obisk v naši državi. V ospredju srečanja je bil trajnostni razvoj in poslovne priložnosti, ki jih ta prinaša za morebitne skupne zgodbe med podjetji obeh držav. Več kot 60 udeležencev srečanja je  navdušila okrogla miza, na kateri so razpravljali o ključnih vidikih trajnostnega razvoja ter izpostavili strateške poslovne priložnosti na tem področju, ki bodo prispevale k oblikovanju trajnostnega in boljšega jutri.

V poslovni delegaciji iz mesta Vannes v francoski Bretanji je 25 podjetij iz različnih sektorjev: avtomobilska industrija, trgovina, gostinstvo, turizem, hotelirstvo, nepremičnine, bančništvo, zavarovalništvo, poslovne storitve in drugo. V času dvodnevnega obiska so obiskali števila slovenska podjetja in obisk zaključili s poslovnim srečanjem z mreženjem s slovenskimi podjetji.

»Današnji dogodek predstavlja odlično priložnost za izmenjavo izkušenj, idej in dobrih poslovnih praks obeh držav na področju trajnostnega razvoja, in bo zagotovo odprlo vrata za nova poslovna sodelovanja v prihodnosti,« je uvodoma poudarila Tatjana Šikovec, predsednica Francosko slovenskega poslovnega kluba. Po njenih besedah so se države znašle pred številnimi izzivi, ki jih prinaša zeleni prehod in le skupaj lahko najdejo trajnostne rešitve, ki bodo pripomogle k ohranitvi našega planeta za prihodnje generacije.  

Francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Levy je poudarila tradicionalno dobre odnose med obema državama, kar po njenih besedah odločilno prispeva tudi k dobremu sodelovanju na področju gospodarstva. Spomnila je na zakonodajni okvir Evropske unije na področju trajnostnega prehoda in zavezanost Francije k zelenemu prehodu, ki je potreben za reševanje podnebne krize in ohranjanje biotske raznovrstnosti ter uresničevanje vse bolj ambicioznih okoljskih ciljev.

Slovenija je izrazito izvozno usmerjena, pretežno na trge, ki so nam blizu, tako zemljepisno kot kulturno, a med bližnjimi trgi ostaja francoski še relativno neizkoriščen, je v nadaljevanju poudaril Rok Capl, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija in predstavil prizadevanja agencije na francoskem trgu. »Že vrsto let izvajamo različne aktivnosti za pospešitev gospodarskega sodelovanja tudi na francoskem trgu. V zadnjih letih predvsem gospodarske delegacije in skupinske nastope slovenskih podjetij na mednarodnih sejmih: SIAL, Eurosatory in Maison&Objet. Februarja letos smo organizirali Slovensko-francoski poslovni forum, junija pa smo v Toulouse peljali 12 slovenskih podjetij s področja vesoljske industrije peljali.«  Kot je dejal, je bil to prvi obisk slovenske delegacije podjetij s področja vesoljske industrije v Franciji in prvi korak pri vzpostavljanju konkretnih aktivnosti med državama na tem področju. Septembra pa so pripravili dogodek, ki je bil namenjen krepitvi sodelovanja med slovensko vesoljsko, obrambno in varnostno industrijo ter mednarodno uveljavljenim podjetjem Thales.


Foto: SPIRIT Slovenija/LV

V nadaljevanju je Andreja Mulec Bohinc, vodja sektorja za internacionalizacijo na SPIRIT Slovenija predstavila poslovno okolje Slovenije ter poslovne in investicijske priložnosti, ki jih ponuja država ter pomoč, ki jo agencija ponuja tujim investitorjem in tujim kupcem slovenskega blaga.

Sledila je zanimiva okrogla miza, na kateri so Tomaž Žnidarič (Ljubljanske mlekarne, ki je del skupine Lactalis), Ivan Loizeau (CMA CGM), Vito Žalig (Roto group), Stéphane Gillon (Brico cash) in Isabelle Giraud (Mutualia Grand Ouest) razpravljali o ključnih vidikih trajnostnega razvoja ter izpostavili strateške poslovne priložnosti na tem področju. Udeleženci so se strinjali, da bodo morala vsa podjetja razmišljati in poslovati drugače ter svojo poslovno strategijo zasnovati na poslovnih modelih, ki imajo transparenten in vključujoč način vodenja in upravljanja, v načrtovanje izdelkov in storitev pa obvezno vključiti družbene, okoljske in ekonomske učinke. Tista podjetja, ki poslujejo trajnostno, se namreč zavedajo svoje odgovornosti do proizvajalcev, kupcev in okolja.

Srečanje se je zaključilo z neformalnim druženjem in poslovnimi pogovori med udeleženci.

Srečanje je pripravil SPIRIT Slovenija v sodelovanju s Francoskim veleposlaništvom v Sloveniji in Francosko – slovenskim poslovnim klubom.


******

Francija je med pomembnimi zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije in je v vladnem načrtu za internacionalizacijo slovenskega gospodarstva uvrščena med prednostne tuje trge za slovenska podjetja. Francosko gospodarstvo je za Nemčijo tretje največje v EU in sedmo največje na svetu. Je visoko razvito in storitveno usmerjeno, država pa ima tudi precejšnje kmetijske vire in močan proizvodni sektor. Francija je bila v letu 2022 osma najpomembnejša partnerica Slovenije v blagovni menjavi. Po zadnjih podatkih v Slovenijo izvaža skoraj tisoč slovenskih podjetij, v Sloveniji pa je tudi več kot 70 podjetij s francoskim kapitalom.

 

Preberite tudi:

Gospodarstvo ter možnost vstopa na francoski trg