Microsoft bo v Avstrijo investiral 1 mlrd EUR v podatkovne centre za aplikacije v oblaku

torek, 27. oktober 2020

Microsoft bo v Avstrijo v naslednjih dveh do štirih letih vložil 1 mlrd EUR v izgradnjo podatkovnih centrov za aplikacije v oblaku, kot je na primer Office 365. Po besedah Dorothee Ritz, direktorice Microsofta v Avstriji, bo naložba v naslednjih štirih letih v Microsoftu in v lokalnih partnerskih podjetjih pomagala ustvariti 29.000 novih delovnih mest.
 
Avstrijska vlada je napovedala tudi ustanovitev Centra digitalne odličnosti, katerega cilj je posodobiti informacijsko infrastrukturo, javne vladne storitve ter spodbujati industrijske inovacije v Avstriji. Uvedli bodo dvoletni program usposabljanja zaposlenih v javnem sektorju. Tečajev informacijske tehnologije se bo udeležilo skupno 120.000 ljudi.
 
Avstrijsko ministrstvo za gospodarske zadeve in Microsoft želita vzpostaviti mrežo kibernetske varnosti, ki bo vključevala univerze, gospodarske zbornice, predstavnike industrije in organizacije za varstvo podatkov. Cilj je opredeliti zahteve IT varnosti za računalništvo v oblaku.
 
Po ocenah IDC bodo v Avstriji zaradi Microsoftove naložbe v naslednjih štirih letih dodatno ustvarili približno 2 mlrd EUR. Te številke so povezane predvsem z ekosistemom, ki ga upravlja Microsoft z več kot 4.000 lokalnimi partnerji in kupci, ki uporabljajo storitve v oblaku.
 
Investicijo so na tiskovni konferenci napovedali predsednik Microsofta Brad Smith, zvezni kancler Sebastian Kurz, zvezna ministrica za digitalizacijo in gospodarstvo Margarete Schramböck in Dorothee Ritz, generalna direktorica Microsofta Avstrija.
 
"Odločitev Microsofta, da Avstrija postane regija za aplikacije v oblaku, je odlična priložnost za avstrijsko gospodarstvo in predstavlja odločilno konkurenčno prednost. Avstrija bo postala evropski pionir na področju digitalizacije, ki zahteva tudi širitev digitalne infrastrukture. Želel bi se zahvaliti Microsoftu za zavezanost naši državi, zlasti domačim podjetjem in njihovim zaposlenim, ki bodo od tega imeli koristi," je na tiskovni konferenci povedal Kurz.



Evropska industrija računalništva v oblaku je v obdobju 2015-2019 rasla po zelo visoki, 30,4 % povprečni letni stopnji in v letu 2019 ustvarila vrednost 61,2 mlrd EUR. Največji evropski trg računalništva v oblaku je Nemčija, ki je v letu 2019 ustvarila 18,6 % celotne vrednosti industrije v regiji. Rast industrije naj bi se v prihodnjih petih letih nekoliko upočasnila, saj bo po napovedih v obdobju 2020-2024 rasla po 10,9 % povprečni letni stopnji in v letu 2024 dosegla 102,6 mlrd EUR. 

Na globalnem trgu je industrija računalništva v oblaku v zadnjih petih letih rasla po 29 % povprečni letni stopnji in v letu 2019 dosegla vrednost 238,1 mlrd EUR. Največji globalni trg so ZDA, ki so v letu 2019 ustvarile 35,3 % celotne vrednosti industrije. Delež Evrope je znašal 25,7 %. Po napovedih analitikov bo industrija računalništva v oblaku na globalnem trgu v obdobju 2020-2024 rasla po 9,5 % povprečni letni stopnji in v letu 2024 ustvarila vrednost 374,2 mlrd EUR. 
 
Viri: Factiva, Telecompaper BV, MarketLine Industry Profiles

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT