Močna rast madžarskega spletnega maloprodajnega trga

torek, 25. januar 2022

Letni bruto prihodek madžarskih spletnih trgovin je lani dosegel 1,2 mlrd HUF ali 3,36 mlrd EUR. To je kar 30 % več kot leta 2020, ko je spletna prodaja zaradi pandemije začela hitro rasti.

Leta 2020 je spletna prodaja poskočila za 45 %, kar je enako triletni rasti. Povečanje spletne prodaje so spodbudili omejitveni ukrepi med pandemijo ter spreminjajoči se vzorci potrošnikov.

Analitiki madžarske raziskovalne hiše GKI Digital napovedujejo, da bo spletna prodaja na Madžarskem v obdobju 2022-2023 zrasla za 20-25 % letno, saj narašča povpraševanje po spletnem nakupovanju FMCG izdelkov.

Največji madžarski trgovci na drobno so v zadnjih letih uvedli storitev spletne dostave. Trg je zelo konkurenčen, na njem pa delujejo ponudniki, kot so na primer Kifli.hu, madžarska enota češkega Rohlik.cz, ki veliko vlaga v nove skladiščne zmogljivosti, da bi povečala svoj tržni delež. Kifli.hu ne načrtuje vstopa na trg hitre trgovine s 30-minutnimi dostavami, za razliko od Foodpande (prej Netpincer), ki je v lasti Delivery Hero. Foodpande je vodilni ponudnik na trgu dostave tople hrane in zdaj širi svoj portfelj še na izdelke široke potrošnje.

Madžarski trg spletne trgovine postaja podoben drugim trgom zahodne Evrope, s povečanjem pogostosti transakcij in premikom na manjše nakupe.

Spletna naročila na osebo so se v zadnjih nekaj letih podvojila na 20 transakcij in naj bi se še povečala. Na Madžarskem je okoli 6 mio aktivnih uporabnikov interneta, od tega je 3,9 mio spletnih nakupovalcev. Zaradi šibke lokalne valute vedno več prometa ustvarjajo lokalni spletni ponudniki.

Spletna maloprodaja bo po napovedih v prihodnjih letih predstavljala 14-15 % celotne maloprodaje na Madžarskem. Trenutno je odstotek spletne prodaje v celotni madžarski maloprodaji 12 %.

Analitiki napovedujejo, da se bo vrednost maloprodaje na Madžarskem v letu 2022 medletno povečala za več kot 10 %, zaradi vladnih spodbud pred volitvami, kot so 19 % zvišanje minimalne plače, vračilo davka za družine, davčna oprostitev za mlajše od 25 let in 13. dodatna pokojnina. Zaradi teh ukrepov naj bi se po napovedih vlade madžarski BDP v letu 2022 povečal za 6 %.


 
 
Viri: Factiva, bne IntelliNews

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT

Poglejte si tudi E-izvoz