Na Irsko se ponovno vračajo turisti iz Združenega kraljestva

sreda, 08. avgust 2018
Prihodki irskega turizma so se v prvi polovici leta 2018 povečali za 6,7 ?% v primerjavi z istim obdobjem lani, potem ko se je nekoliko izboljšalo razmerje britanskega funta glede na EUR, kar je ponovno privabilo več britanskih turistov. Irska je članica EU, ki bo po napovedih najbolj izgubila po odhodu Združenega kraljestva iz EU. Še posebej bo lahko prizadet sektor turizma, saj je vsak tretji turist na Irskem iz Združenega kraljestva.

Število potovanj iz Združenega kraljestva na Irsko se je od januarja do konca junija 2018 povečalo za 2,3 %, medtem ko je v istem obdobju lani upadlo za 6,4 %. Kljub izboljšanemu obisku britanskih turistov v prvem polletju leta 2018, pa so na Irskem zaskrbljeni, kaj jim bo prinesel odhod Združenega kraljestva iz EU. Po referendumu o Brexitu leta 2016 je britanski funt izgubil na vrednosti, kar je številne Britance odvrnilo od potovanj, hkrati pa je bila to priložnost za druge turiste, da so si lahko privoščili nekoliko cenejše potovanje na Irsko.

V prvem polletju 2018 se je število vseh turistov, ki so obiskali Irsko, povečalo za 10,7 %. Najbolj se je povečalo število turistov iz severne Amerike, saj so na novo odprte letalske linije omogočile lažji dostop do države. Število turistov iz Evrope na Irsko se je v prvem polletju 2018 povečalo za 10,2 %, od tega se je število turistov iz Nemčije povečalo za 21,2 %, iz Italije pa za 14 %.

Turistična zveza Irske si prizadeva predstaviti Irsko kot privlačno turistično destinacijo, zato izvaja številne promocijske aktivnosti predvsem v severni Ameriki in v Evropi. Turizem je za Irsko pomemben gospodarski sektor, ki letno ustvari skoraj 6 mlrd EUR prihodkov.
 
Vir: The Times
 
Več informacij o globalnih trendih na področju turizma