Na Nizozemskem bodo na morju postavili prvo plavajočo sončno elektrarno na svetu

sreda, 28. februar 2018

Na Nizozemskem bodo na morju zgradili prvo plavajočo sončno elektrarno na svetu, kjer bodo lahko proizvedli več energije kot v kopenskih sončnih elektrarnah.

V projekt je vključenih šest različnih organizacij in podjetij, končan pa bo predvidoma v treh letih. Projekt sofinancira nizozemska vladna agencija za podjetništvo.

Sončno elektrarno na morju bodo zgradili 15 kilometrov od nizozemske obale v Scheveningu. Po besedah pobudnika projekta Oceans of Energy, bi bila plavajoča sončna elektrarna, opremljena s sončnimi celicami, lahko rešitev za tiste kraje, kjer ni možnosti za pridobivanje čiste energije na kopnem. Oceans of Energy skupaj z Univerzo v Utrechtu  preučuje možnosti proizvodnje električne energije na morju, ki naj bi ustvarila 15 % več energije kot sončne elektrarne postavljene na kopnem.

Sončne elektrarne na morju predstavljajo pomembne izzive, ki bi jih Nizozemska lahko uresničila z združevanjem izkušenj in znanja različnih institucij in podjetij. Če bo projekt uspešen, bi lahko sončna energija potencialno zagotovila tri četrtine energetskih potreb države.

Tovrstni projekti so za Nizozemsko potrebni tako s komercialnega kot z energetskega vidika. Nizozemska trenutno zmanjšuje pridobivanje plina v pokrajini Groningen zaradi potresov in postopno opušča uporabo domačega nizko kaloričnega plina v gospodinjstvih. Nizozemska vlada načrtuje, da bi  do leta 2050 vsa gospodinjstva na Nizozemskem prešla na alternativne vire energije.
 
Vir: Soualiga Newsday
 
Več informacij o globalnih trendih na področju OVE