Največji litovski proizvajalec pohištva SBA Furniture Group je v prvih 9 mesecih 2020 ustvaril 220 mio EUR prihodkov

četrtek, 12. november 2020

Litovska družba SBA Furniture Group je največji pohištveni proizvajalec v baltskih državah. Združuje pet proizvodnih podjetij v Litvi ter eno podjetje v Belorusiji. V prvih treh četrtletjih letošnjega leta je prodaja SBA dosegla 220 mio EUR. Čeprav se je prodaja zmanjšala zaradi omejitvenih ukrepov proti pandemiji COVID-19 in posledično manjšega povpraševanja, je tretje četrtletje prineslo boljše rezultate. Kljub temu je bila prodaja v prvih 9 mesecih letošnjega leta za 8 % nižja v primerjavi s enakim obdobjem lani, ko je znašala 238,7 mio EUR.
 
Pohištvo, ki ga proizvaja skupina SBA, izvažajo v 50 držav na azijske, evropske in ameriške trge, zato je prodaja skupine neposredno odvisna od pandemije in omejitev, določenih na izvoznih trgih.
 
Vseh pet podjetij skupine SBA Furniture Group se je po skoraj dvomesečni karanteni osredotočilo na varnost in učinkovitost svojih zaposlenih.
Podjetji Šilutes Baldai in Germanika sta s 27,6 mio EUR in 38 mio EUR prodaje v prvih 9 mesecih 2020 že dosegli enake rezultate kot lani in uspešno nadomestili izgubo med pandemijo. Obe podjetji skupine SBA se nahajata v regiji Šilute.

Podjetji Visagino Linija in Klaipedos Baldai sta povečali prodajo v tretjem četrtletju, a sta v prvih 9 mesecih 2020 beležili nižjo prodajo kot v enakem obdobju lani. Podjetje s sedežem v Klaipedi je v prvih 9 mesecih 2020 prodalo za 58 mio EUR, kar je 12 % manj kot v enakem obdobju lani, ko je prodaja dosegla 66 mio EUR. Podjetje Visagino Linija je poročalo o 54 mio EUR izvoza v obdobju januar-september 2020, kar je 18 % manj kot lansko leto.

Prodaja podjetja Mebelaina s sedežem v Belorusiji se je v prvih 9 mesecih 2020 zmanjšala za 6 % in dosegla 23 mio EUR.
Podjetje Kauno Baldai, ki se je osredotočilo na mehko pohištvo, je hitro povečalo prodajo na novem nemškem trgu in v prvih 9 mesecih 2020 ustvarilo 15,3 mio EUR bruto prodaje, kar je skoraj enako kot lani.
 
V skupini SBA veliko pozornosti posvečajo varnosti svojega osebja. Vsi zaposleni nosijo zaščitne obrazne maske, zaposlenim redno merijo telesno temperaturo pred prihodom v službo, urejajo pretok zaposlenih, načrtujejo odmore za kosilo in počitek, da preprečijo gnečo ter razkužujejo skupne prostore.
 
V skupini so pripravljeni na maksimalno zmogljivost v zadnjem četrtletju. Kljub temu pa se bodo v primeru poslabšanja razmer na svetu lahko soočili z izzivi v dobavni verigi materialov.
 
Kljub turbulentnim časom se SBA Furniture Group še naprej širi, ter vlaga v učinkovitost in razvoj proizvodnih zmogljivosti. Do konca leta 2020 se bo skupini pridružilo še novo podjetje Laminn, ki je bilo zgrajeno v tehnološkem in inovacijskem parku SBA v bližini Klaipede. Medtem podjetje Klaipedos Baldai načrtuje zaključek velikega investicijskega projekta. V naslednjem letu bodo uvedli nove projekte robotizacije in avtomatizacije, da bi še povečali proizvodno učinkovitost.
 
Kljub izzivom, ki jih predstavlja pandemija COVID-19, skupina SBA načrtuje pregled plač zaposlenih in njihovo povprečno zvišanje za 5 %. Cilj ohranitve obstoječih delovnih mest ostaja ena od prednostnih nalog za poslovno skupino. Trenutno v podjetjih SBA Furniture Group v Litvi dela več kot 3.300 zaposlenih.
 


Viri: Factiva, Lithuanian News Agency – ELTA

Več informacij o globalnih trendih na področju lesne in pohištvene industrije