Napovedi za ruski turizem v letu 2023

četrtek, 05. januar 2023
 
Analitiki Fitch Solutions napovedujejo, da bodo prihodi turistov v Rusijo v letu 2023 zabeležili umirjeno rast, saj se država zaradi invazije na Ukrajino še vedno sooča s sankcijami EU, Združenega kraljestva in ZDA.

Omejene zračne povezave, zlasti iz Evrope, ki je največji vir mednarodnih prihodov, bodo imele v letu 2023 negativen vpliv na ruski turistični sektor. Poleg tega so zahodna in druga mednarodna podjetja prekinila ali zaprla svoje poslovanje v Rusiji, da bi se izognila tveganjem ugleda, povezanim s poslovanjem v državi.

Obeti za ruski turistični sektor v srednjeročnem obdobju (2023–2026) so bolj obetavni, kljub temu, da bi lahko Rusija ostala pod določeno stopnjo sankcij.

Sankcije bi lahko ovirale državo, da bi pritegnila mednarodne turiste in naložbe tujih podjetij, povezanih s turizmom.
 

Kratkoročne in srednjeročne napovedi

  • Po napovedih analitikov naj bi se število prihodov tujih turistov v Rusiji v letu 2023 povečalo za 13,1 % medletno. To je razmeroma umirjena rast, ki odraža negativen vpliv sankcij po invaziji države na Ukrajino.
  • Prihodi tujih turistov naj bi se v srednjeročnem obdobju napovedi (2022–2026) povečali za povprečno letno 38,9 % na letni ravni, vendar ne bodo dosegli ravni iz leta 2019.
  • Povečanje števila prihodov tujih turistov v letu 2023 bo pozitivno vplivalo na prihodke ruskega mednarodnega turizma. Ti naj bi se medletno povečali za 24,4 % v lokalni valuti.
  • Prihodki Rusije od mednarodnega turizma se bodo do leta 2026 popolnoma opomogli od vpliva pandemije in se povečali za povprečno 44,7 % na leto. V letu 2026 naj bi dosegli 1,5 mlrd rubljev (18,3 mlrd USD), kar je višje od ravni pred covidom, ko so prihodki leta 2019 dosegli 1,2 mlrd rubljev (18,7 mlrd USD).
  • Skupno število odhodov turistov iz Rusije naj bi v letu 2023 doseglo 15,8 mio, kar je več od ocenjenih 7,2 mio v letu 2022. Največ ruskih turistov je obiskalo Turčijo, Egipt in Tajsko.
  • Marca 2022 so glavne hotelske skupine, ki delujejo v Rusiji, kot so Hyatt, Marriot, InterContinental Hotels Group (IHG) in Hilton Hospitality, sporočile, da ustavljajo svoje načrte širitve v državi. Širitev se v letu 2023 še ne bo nadaljevala.
  • Marca 2022 so se ruske oblasti odločile prizemljiti letala, ker so najemodajalci želeli odvzeti svoja letala ruskim letalskim prevoznikom. Prizemljitev Aeroflota, Ural Airlines, Azur Air, Rossiya Airlines, Aurora Airlines in Nordwind Airlines se je začela 8. marca 2022. Nekatere letalske družbe, predvsem Asian in Middle Eastern Airlines, so že obnovile izbrane lete na mednarodne trge.
 

 
Viri: Factiva, Fitch Solutions

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju turizma

Izzivi rusko - ukrajinske krize
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: