Naraščajoča inflacija povzroča pomanjkanje zdravil na Irskem

torek, 27. september 2022
 

Naraščajoči stroški transporta in energije povzročajo težave pri oskrbi zdravil

Medicines for Ireland (MFI), organizacija, ki zastopa dobavitelje večine zdravil na Irskem, je opozorila na vse večjo nevarnost pomanjkanja zaradi vpliva inflacije.
 
Iz MFI so sporočili, da na Irskem trenutno primanjkuje 186 zdravil. Brez posredovanja pa se stanje lahko samo še poslabša.
 
Med glavnimi vzroki pomanjkanja zdravil sodijo naraščajoči stroški energije in transporta, ki še poslabšujejo obstoječe težave v svetovni dobavni verigi.
 
Po podatkih združenja Medicines for Europe se s pomanjkanjem zdravil sooča že več držav v EU. V Romuniji je na primer s trga izginilo 2.000 zdravil, v Belgiji pa vsako peto zdravilo, ki je bilo na voljo lani, zdaj ni več na voljo.
 
Ker je Irska majhen trg, obstaja večja verjetnost, da jo bo inflacijski pritisk močno prizadel. Ker stroški še naprej naraščajo, bodo tržni pogoji postali vse bolj neugodni za podjetja, ki dobavljajo generična zdravila irskim bolnišnicam in lekarnam.
 
Poleg tega so na Irskem v nekaterih primerih cene povračil za določena zdravila nižje v primerjavi z drugimi državami EU, prilagoditve cen na Irskem pa so bile v preteklosti samo navzdol. To prispeva k nevzdržnim tržnim pogojem za dobavitelje.
 

Možne rešitve

V MFI trdijo, da bi lahko vlada z določenimi ukrepi pomagala pri izhodu iz te situacije. Ti vključujejo izboljšanje nacionalnih politik oblikovanja cen in javnih naročil, kar bi zmanjšalo tveganje pomanjkanja zdravil. Predlagajo tudi ustanovitev nacionalne rezerve zdravil.

MFI prav tako zahteva podaljšanje 0 % stopnje DDV, ki trenutno velja za nekatera zdravila.

V nedavni anketi med MFI člani jih je 91 % izjavilo, da so imeli višje stroške, povezane z uvozom in/ali proizvodnjo farmacevtskih in medicinskih izdelkov za Irsko.
 
MFI si prizadeva, da bi lahko z vladno pomočjo zagotovili vzdržne tržne pogoje na Irskem ter da bi obdržali in zagotovili dostop do zanesljivega in cenovno dostopnega zdravljenja za irske bolnike. Člani MFI so pripravljeni sodelovati neposredno z vlado, da bi pomagali rešiti to resno težavo in preprečiti nadaljnje pomanjkanje zdravil.Viri: Factiva, RTE.ie
 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju farmacije

Priložnosti na irskem trgu
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: