Nemška digitalna industrija raste kljub vojni v Ukrajini

četrtek, 12. maj 2022
 
Glede na poročilo nemškega Digitalnega združenja Eco, nemška digitalna industrija kljub ruski agresiji še vedno raste. V primerjavi z drugimi panogami je vpliv na digitalno industrijo omejen, tudi ob vztrajni inflaciji in sektorskih samoomejevanjih. Po mnenju Združenja Eco je digitalna industrija zanesljiv partner v krizi.
 

Napovedi rasti

Analitiki v prihodnjih letih napovedujejo stabilno rast digitalnega sektorja v Nemčiji. Ta naj bi vse do leta 2025 rasel po 12,2 % povprečni letni stopnji, kar bi pomenilo povečanje prodaje za 258 mlrd EUR. Srednjeročno obstaja nevarnost upočasnitve rasti, saj potrošniki poskušajo omejiti porabo za storitve, ki niso nujno potrebne.

Sedanja inflacija in napete razmere na finančnih in energetskih trgih ter trgih surovin so pustile pečat tudi v tej industriji. Zlasti naraščajoče obrestne mere ter stroški energije in proizvodnje povečujejo pritisk na digitalno gospodarstvo, kar bi lahko na nekaterih področjih privedlo do padca marž. 
 

Digitalna industrija je v trendu

Vsi segmenti digitalnega sektorja še naprej kažejo tendence rasti, kar kaže, da digitalizacija ni le kratkoročni trend in je potrebno še naprej vlagati v trajnostno digitalno preobrazbo gospodarstva in družbe.

Internetno gospodarstvo je močan motor nemškega gospodarstva tudi v času krize, vendar je potrebno tudi temeljito pregledati dosedanjo varnostno politiko IT in izvesti različne ukrepe za čim hitrejšo povečanje IT varnosti. 
 

Naraščajoče povpraševanje po storitvah kibernetske varnosti

Panožni segment, ki bo v prihodnje beležil najvišjo stopnjo rasti, je segment storitev in aplikacij, saj bo povpraševanje po storitvah na področju kibernetske varnosti v bližnji prihodnosti še posebej veliko. Po izsledkih raziskave Eco IT Security 2022 kar 94 % nemških podjetij meni, da se je tveganje IT groženj letos povečalo, 71 % pa jih meni, da so obstoječi sistemi kibernetske varnosti neustrezni.

Posledično je srednjeročno mogoče pričakovati najvišje stopnje rasti prav v tem segmentu industrije, ki mu analitiki do leta 2025 napovedujejo 18,4 % povprečno letno rast. Povečanje kibernetskih napadov, povezanih z vojno v Ukrajini, pomeni tudi večjo pripravljenost in večjo porabo za kibernetsko varnost. Medtem ko je množična kibernetska vojna proti nemškim podjetjem po oceni Združenja Eco malo verjetna, pa negotovost in tveganje ostajata visoka in bi ju morali v prihodnosti preprečiti z varnimi in robustnejšimi IT sistemi in infrastrukturo.

V času od začetka rusko-ukrajinske vojne so bila 3 nemška podjetja na področju vetrne energije, Deutsche Windtechnik, Nordex in Enercon, tarča kibernetskih napadov.

V podjetju Enercon je bila zaradi napada prizadeta njegova infrastruktura in napad je začasno onemogočil daljinsko upravljanje 5.800 Enerconovih vetrnih turbin.

Nordex, prav tako proizvajalec turbin, je zaradi kibernetskega napada 31. marca moral začasno zaustaviti svoje IT sisteme.

Družba Deutsche Windtechnik, ki je specializirana za vzdrževanje vetrnih turbin, je bila prav tako tarča kibernetskega napada. Heckerji so za približno en dan uničili sisteme za daljinsko vodenje za približno 2.000 vetrnih turbin v Nemčiji.
 

Majske napovedi EIU za Nemčijo

V svoji majski napovedi EIU Nemčiji za letos napoveduje 1,6 % rast BDP in 2 % rast industrijske proizvodnje. Inflacija naj bi letos dosegal 6,8 %.
 
Kazalnik 2021 2022 2023 2024 2025 2026
Rast BDP 2,9 1,6 2 1,9 1,8 1,8
Industrijska proizvodnja 3,1 2 2,9 1,4 1,6 1,6
Inflacija 3,2 6,8 2,6 1,9 1,9 1,9
 

Viri: Factiva, EurActiv PLC, EIU

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju IKT

Priložnosti na nemškem trgu