Norveški Statkraft bo začel z gradnjo vetrnega projekta v Braziliji, ki bo podvojil zmogljivosti obnovljive energije v državi

četrtek, 15. oktober 2020

Statkraft začenja z gradnjo vetrnega projekta Ventos de Santa Eugenia na severovzhodu Brazilije. Pogodbo o dobavi turbin je Statkraft podpisal z nemškim proizvajalcem vetrnih turbin Nordex. To je do sedaj največji vetrni projekt družbe Statkraft v Južni Ameriki, ki bo več kot podvojil svoje zmogljivosti obnovljive energije v Braziliji.
 
Vetrni projekt s skupno močjo 519 MW vključuje 10 vetrnih elektrarn s skupno 91 turbinami v zvezni državi Bahia. Glede na odlične vetrovne razmere na tem območju bo projekt letno ustvaril skoraj 2,3 TWh obnovljive energije, kar bo zadostovalo za oskrbo 1,17 milijona brazilskih gospodinjstev.
 
Projekt bodo izvajali v skladu s strogimi okoljskimi, socialnimi in nadzornimi predpisi. Projekt ima omejitve pri odkupu zemljišča, nima možnosti preselitve in zagotavljati mora zgolj minimalen vpliv na okolje. Statkraft bo hkrati s projektom izvajal tudi dejavnosti družbene odgovornosti, ki bodo namenjene bližnjim skupnostim, osredotočene pa bodo na izobraževanje in izboljšanje infrastrukture.
 
Skupni investicijski stroški so ocenjeni na 2,5 milijarde BRL ali približno 390 mio EUR. Gradnja se bo začela januarja 2021, prve vetrne turbine pa naj bi začele obratovati septembra 2022. Zaključek projekta je predviden do junija 2023.
 
V projektu bodo uporabili 163/5,7 MW vetrne turbine Nordex. To je največja vetrna turbina na kopnem, ki jo je doslej uporabljal Statkraft. S premerom 163 m bodo rotorji pokrivali površino, ki je enaka skoraj trem standardno velikim nogometnim igriščem.
 
Brazilija je ena izmed najbolj konkurenčnih držav na svetu na področju obnovljivih virov energije. V družbi Statkraft so zato izrazili zadovoljstvo, da bodo lahko izpeljali ta konkurenčen in donosen projekt. Znaten del proizvedene električne energije je že zavarovan z javnimi dražbami in komercialnimi dogovori o prodaji električne energije na brazilskem odprtem trgu električne energije.
 
Leta 2019 je družba Statkraft Brazil od lokalnega podjetja prevzela 660 MW vetrni projekt. Lokalna ekipa Statkrafta je s novimi tehnologijami in vključitvijo novih območij preoblikovala začetni projekt, kar je omogočilo razširitev za približno 450 MW na 1,1 GW. Gradnja Ventos de Santa Eugenia zajema prvih 519 MW tega projekta in predstavlja za Statkraft pomemben korak na poti do cilja, da do leta 2025 po vsem svetu namesti 6 GW vetrne energije in postane vodilno globalno podjetje na področju obnovljivih virov energije.
 
Statkraft je vodilna mednarodna družba na področju hidroenergije in največji evropski proizvajalec obnovljivih virov energije. Družba, ki ima sedež v Oslu na Norveškem, zaposluje okoli 3.600 delavcev v več kot 20 državah po vsem svetu.Viri: Factiva, Awareness Times, Key Energy News

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav

Več informacij o globalnih trendih na področju energetike