Nova industrijska panoga v nastajanju - v Göteborgu tovarna električnih letal že leta 2024

ponedeljek, 19. september 2022
 

Nova industrijska panoga bo usmerjena na rešitve elektrifikacije prometa


Podjetje Heart Aerospace je na novinarski konferenci naznanilo izgradnjo tovarne za proizvodnjo električnih potniških letal, ki bo postavljena na letališču Säve v Göteborgu. Naložba v tovarno bo v sodelovanju z nepremičninskim podjetjem Castellum, ki kotira na borzi in je lastnik zemljišča letališča Säve, in z novimi delničarji, letalskim velikanom Air Canada in švedsko letalsko in obrambno skupino Saab.

Projekt vključuje tudi nove poslovne prostore podjetja Heart Aerospace, center za raziskave in razvoj, hangar za prototipe, hangar za testne lete in dvorano za končno montažo. Glede na to, da letališče Säve nima več komercialnega zračnega prometa, bodo imeli razvijalci električnega letala dostop do lastne vzletno-pristajalne steze. 

V Heart Aerospace pričakujejo, da bo v tovarni delalo več kot 1000 ljudi. Prvi del tovarne letal naj bi bil pripravljen do sredine leta 2024, nakar bodo izvajani testni poleti v letu 2026. Po zagonu tovarne pa bo mogoče v treh letih izdelati propelersko letalo za 30 potnikov, ki bo lahko leta 2028 operiralo na regionalnih poletih. Predvideno je, da bo letalo, ki bo imelo štiri propelerje, poleg baterijskega delovanja imelo tudi dva generatorja na letalsko gorivo. 

Med predstavitvijo projekta je ustanovitelj in izvršni direktor Anders Forslund opozoril na močno naraščajoče emisije ogljikovega dioksida, ki naj bi jih letalska industrija ustvarila v prihodnjih desetletjih. Tretjina potovanj z letali poteka na kratkih razdaljah. Za zmanjšanje emisij pa bo treba te razdalje opraviti z električnimi letali. Zaenkrat izračuni kažejo, da naj bi  delovanje čiste baterije zadostovalo za 20 milj dolge polete.

Razvoj električnih letal, kjer je nenazadnje odločilna tudi potreba po zmanjšanju teže baterij, zahteva veliko kapitala. Air Canada ter letalska in obrambna skupina Saab sta zaenkrat vložili po petimi milijoni dolarjev. Air Canada naj bi kupila 30 električnih letal, ki se bodo imenovala ES-30. Med letalskimi družbami, ki so napisale pismo o nameri za nakup letal, so še SAS, BRA, Air New Zealand in Icelandair. Pred tem sta se American United Airlines in Mesa Air Group zavezala za nakup 200 letal prejšnjega manjšega modela. Heart Aerospace navaja, da sta omenjena podjetja povečala naročilo, in sicer za nakup 100 novih 30-sedežnih letal.

Po besedah izvršnega direktorja Scandinavian Airlaines (SAS) Anka van der Werffa bi lahko električna letala do leta 2035 predstavljala 20-25 % flote njihove letalske družbe. 

Najava izgradnje tovarne električnih letal je sklopu načrta vzpostavitve popolnoma nove industrijske panoge na Švedskem, ki se bo usmerila na rešitve elektrifikacije prometa.  Namreč na širšem območju letališča Säve sta pred sedmimi meseci Volvo Cars in Northvolt, najavila gradnjo velike tovarne baterij. Na zahodni strani vzletno-pristajalne steze pa Chalmers in raziskovalni inštitut Rise že gradita laboratorij SEEL -  švedski laboratorij za električni transport. V neposredni bližini sta tudi še podjetji Volvo Technologies in Nilsson Energy, ki pospešeno razvijata nove tehnologije nadaljnje elektrifikacije prometa. 


Foto: Heart Aerospace


Pripravila:

Milena Stefanović Kajzer
Veleposlaništvo Republike Slovenije Kopenhagen
 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije

Globalni trendi na področju transporta in logistike

Priložnosti na švedskem trgu