Nova zakonodaja o kratkoročnem najemu nastanitev prek spletnih platform

torek, 21. november 2023


Zaradi pomena turizma v svetovnem gospodarstvu in spreminjajočih se potovalnih navad je kratkoročni najem stanovanj postal priljubljena alternativa med turističnimi nastanitvenimi možnostmi. 

Vzpon spletnih platform, kot so Airbnb, Booking.com in Expedis, je povzročil, da so obstoječi pravni predpisi postali nezadostni, zato države po svetu sprejemajo nove zakonodaje.
 

EU pripravlja pravila o kratkoročnem najemu nastanitev prek spletnih platform 

EU je pripravila predlog uredbe, ki bo povečala preglednost na področju kratkoročnih najemov nastanitev prek spletnih platform, ki postajajo vedno bolj pomemben del turističnega sektorja.

Najemodajalci lahko veliko več zaslužijo s kratkoročno oddajo namestitev turistom, kot če bi jih oddajali stalnim najemnikom, vendar to povzroča pomanjkanje najemniških namestitev za prebivalce.

Mesta se spopadajo tudi s hitro širitvijo nezakonitih najemov nastanitev za turiste, kar povzroča pritisk na bivanje in dostopnost mest po vsej Evropi.

Priljubljene destinacije v EU, kot so Amsterdam, Berlin in Dublin, že postavljajo omejitve glede tega, kako dolgo je dovoljenana oddaja nastanitve turistom. Podobne omejitve so sprejeli tudi v Firencah. Več v prispevku: V Firencah so prepovedali kratkoročne najeme stanovanj na Airbnb.

16. novembra so pogajalci Sveta Evropske unije in Evropskega parlamenta dosegli začasni politični dogovor o zbiranju in izmenjavi podatkov o kratkoročnih najemih.

Besedilo za kratkoročne najeme predvideva brezplačen postopek spletne registracije ali registracijo po sorazmerni ceni. Po registraciji najemodajalci prejmejo številko, ki jim omogoča, da dajo svojo nepremičnino na najemni trg. Te številke lahko preverijo nacionalni pristojni organi. Platforme bodo morale zagotoviti, da bo registrska številka uporabnikom omogočala identifikacijo zadevne nepremičnine ter da bodo posredovane informacije zanesljive in izčrpne.

V primeru neskladnosti se lahko nacionalni organi odločijo, da začasno ukinejo zadevno registracijsko številko ali zahtevajo, da platforme izbrišejo tega gostitelja. Kazni lahko doletijo tako platforme kot najemodajalce.

Pri tem bodo izvzete platforme s povprečnim številom registracij 4.250 ali manj.

Parlament in države članice se morajo uradno še strinjati z ukrepom, katerega cilj je omogočiti mestom učinkovitejše ukrepanje proti nezakonitim ponudbam.

Pravila bodo začela veljati čez 2 leti. Platforme bodo morale mesečno deliti svoje podatke o tem, koliko nočitev je bila posamezna nastanitvena enota oddana turistom in za kakšno ceno.
 

Predpisi o kratkoročnem najemu tudi v Turčiji 

Zaradi hitrega vzpona platform, kot sta Airbnb in Booking.com, so obstoječi pravni predpisi postali nezadostni tudi v Turčiji, kjer so na tem področju že sprejeli novo zakonodajo.

2. novembra 2023 so v Turčiji sprejeli Zakon o oddajanju stanovanj v turistične namene, ki ureja nove norme in obveznosti.

Zakon bo začel veljati 1. januarja 2024. Vendar pa je urejeno, da morajo tisti, ki nadaljujejo svoje trenutne dejavnosti, vložiti vlogo za dovoljenje do 2. decembra 2023.

Novi predpisi o kratkoročnih najemih v Turčiji, ki zajemajo najeme do 100 dni, izključujejo daljše najeme iz svojega pravnega področja uporabe, da ne bi vplivali na trg tradicionalnega dolgoročnega najema stanovanj.

V tem kontekstu zakon prinaša predpise o vprašanjih, kot so obveznost pridobitve dovoljenja, določene obveznosti za nepremičnine z dovoljenjem in upravne sankcije za tiste, ki teh obveznosti ne izpolnjujejo. Ti predpisi so zasnovani tako, da zagotovijo, da se posli najema stanovanjskih nepremičnin za turistične namene izvajajo na pregleden, zanesljiv in urejen način.

Podatki AirBnb kažejo, da se približno 45.000 neodvisnih enot v Istanbulu uporablja za dejavnosti, ki jih zajema zakon. 

Zaradi nove zakonodaje obstaja možnost, da bodo zaradi obveznosti pridobitve soglasij številne obstoječe stanovanjske nepremičnine zopet namenjene dolgoročnemu najemu. Viri: Factiva, Deutsche Presse-Agentur, Agence Europe SA, Mondaq Business Briefing

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju turizma

Benetke uvajajo vstopnino za dnevne izleteZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: