Novartis zapira ameriški center za gensko terapijo

torek, 30. marec 2021

Švicarska farmacevtska družba Novartis bo zaprla svoj ameriški center za gensko terapijo. Kompleks s 6 stavbami bodo zaprli najkasneje do 9. julija 2021. Odpustili bodo približno 400 delavcev, ki jim bodo ponudili odpravnine, podporo pri zaposlitvi in nekatere druge ugodnosti.
 
Družba Novartis je tovarno v Longmontu v Koloradu kupila leta 2019 od Astra Zenece, da bi tam proizvajala zdravilo Zolgensma za zdravljenje mišične atrofije hrbtenice.
 
Samo v Evropi se vsako leto rodi med 550 in 600 otrok s spinalno mišično atrofijo, redko gensko živčno-mišično boleznijo, ki jo povzroča odsotnost ali okvara enega izmed genov.

Zdravilo Zolgensma je genska terapija, ki jo otrok prejme v obliki enkratnega odmerka intravenske infuzije. Gre za najdražje zdravilo na svetu, saj en odmerek za bolnika znaša 2,1 mio USD. V Sloveniji smo zdravilo Zolgensma spoznali v dobrodelni akciji, v kateri so se zbirala sredstva za zdravljenje dečka Krisa s to boleznijo.
 
Zadnje letno poročilo družbe Novartis kaže, da je prodaja tega zdravila v letu 2020 znašala 920 mio USD. Približno polovico prodaje je družba prodala na ameriškem trgu. Prodaja zdravila Zolgensma je v Q4 2020 dosegla 254 mio USD, v Q3 2020 pa približno 291 mio USD. Celotni prihodki družbe Novartis, ki ima sedež v mestu Basel v Švici, je v letu 2020 znašala 45,67 mlrd CHF ali približno 41,12 mlrd EUR.
 
Novartis zdaj načrtuje, da bodo gensko terapijo imeli na dveh drugih lokacijah in sicer v Illinoisu in v Severni Karolini.
 
Prodaja zdravila Zolgensma je upadla deloma tudi zaradi zaustavljenih prizadevanj za razširitev uporabe zdravila pri starejših bolnikih, potem ko je Novartis zaradi varnostnih razlogov moral prekiniti testiranje in bo moral zbrati še več podatkov za ameriško upravo za hrano in zdravila.
 
Novartis, ki je leta 2018 kupil zdravilo Zolgensma z nakupom biotehnološkega podjetja AveXis v višini 8,7 mlrd USD, se je soočil z zamudami in neuspešnimi poskusi tudi pri drugih zdravilih. To pa bo znižalo tudi pričakovane prihodke, vključno pri zdravilu Leqvio za zdravljenje povišanega holesterola, ki čaka na regulativni odpis v evropski proizvodni tovarni, in pri neuspešnem zdravilu, ki naj bi povečalo preživetje pljučnega raka.


Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju kemije, farmacije in biotehnologije