Obnova kritične infrastrukture v 12 ukrajinskih lokalnih skupnostih

sreda, 12. julij 2023
 

12 lokalnih skupnosti bo z nepovratnimi sredstvi Evropske unije obnovilo poškodovano kritično infrastrukturo


Ruski napad na Ukrajino je povzročil veliko škodo na infrastrukturi za oskrbo z vodo, ravnanje z odpadnimi vodami, ogrevanje, oskrbo z električno energijo pa tudi na stanovanjih, šolah in zdravstvenih ustanovah.

Decembra 2022 sta Evropska unija in nordijska okoljska finančna korporacija Nefco napovedali pobudo za obnovo in popravilo kritične infrastrukture lokalnih skupnosti v Ukrajini. Ukrep v vrednosti 50 milijonov EUR bo financirala EU, upravljala pa ga bo družba Nefco.

Ukrep bo povečal energetsko varnost, izboljšal storitve oskrbe z vodo in čiščenja odpadnih voda, povečal energetsko učinkovitost ter prispeval k dolgoročnemu trajnostnemu razvoju in zelenemu prehodu v Ukrajini.

Trenutno potekajo začetne dejavnosti v 12 lokalnih skupnostih, vključno s tehničnim oblikovanjem projektov in javnim naročanjem izvajalcev. Pripravlja se ocena več javnih naročil, začetna gradbena dela pa naj bi se začela v kratkem.

Glavni cilji ukrepa so:
 
  • obnoviti ključno komunalno infrastrukturo v lokalnih skupnostih, ki so bile med spopadi močno prizadete in so zdaj ponovno pod nadzorom ukrajinske vlade, 
  • zagotoviti osnovne komunalne storitve za prebivalce ter
  • povečati zanesljivost in varnost na področju oskrbe z vodo, toploto in električno energijo ter čiščenja odpadnih voda.

12 hudo poškodovanih mest in mestnih naselij v regiji Kijev, ki nimajo internih virov za načrtovanje in izvajanje obnove kritične infrastrukture, je z družbo Nefco podpisalo sporazume o prejemu nepovratnih sredstev EU. Podprte skupnosti so Borodyanka, Borschahivka, Dymer, Dmitrivka, Gostomel, Irpin, Ivankiv, Kalinivka, Nemishaieve, Piskivka, Slavutič in Velyka Dymerka.

Glede na ugotovljene nujne potrebe po obnovi se bodo v lokalnih skupnostih izvajali naslednji projekti:
 
  • popravilo in posodobitev sistemov daljinskega ogrevanja
  • popravilo sistemov za oskrbo z vodo
  • popravilo in posodobitev sistemov za čiščenje odpadnih voda.

Cilj projektov ni le popravilo poškodovane infrastrukture, temveč tudi njena posodobitev z uvedbo energetsko učinkovitejših in trajnostnih rešitev.

Vir: www.nefco.int
 

Dodatne informacije:

Ronny Nilsson, Nefco
tel.: +358 10 618 06 42
e-naslov: ronny.nilsson@nefco.intPripravil:
Taras Prytula
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ukrajini
e-naslov: Taras.Prytula@gov.si

 

Preberite tudi:

Gospodarstvo ter možnost vstopa na ukrajinski trg