Obseg slovaške avtomobilske industrije se je lani zmanjšal za -5 %

torek, 28. marec 2023
 

Lani je proizvodnja v VW tovarni na Slovaškem upadla že 4. leto zapored 

Proizvodnja v Volkswagnovi tovarni v Bratislavi je lani upadla že četrto leto zapored. Lani je proizvodnja upadla za -13 % na medletni ravni, proizvedli pa so skupno 268.685 avtomobilov. Za primerjavo, v letu 2018 je proizvodnja presegla 408.000 avtomobilov.

Letos in v prihodnjih letih v tovarni pričakujejo povečanje proizvodnje in postopno vrnitev na prejšnje ravni.

Kljub padcu proizvodnje je Volkswagen na Slovaškem lani povečal dobiček pred obdavčitvijo za 5,3 % na 278 mio EUR, promet pa se je povečal za 2 % na 9,73 mlrd EUR.

Volkswagen v Bratislavi med drugim sestavlja avtomobile Škoda Karoq, konec letošnjega leta pa načrtuje začetek serijske proizvodnje modelov Škoda Superb in Volkswagen Passat.

Lanski upad proizvodnje je posledica težav v dobavni verigi, vojne v Ukrajini in pomanjkanja polprevodnikov. Glavni problem pa zdaj niso več motnje v dobavi polprevodniških delov, ampak predvsem drugih komponent.

8 od 10 vozil, ki jih je lani proizvedel Volkswagen na Slovaškem, je bilo športnih terenskih vozil (SUV). Poleg Škode Karoq portfelj izdelkov tovarne v Bratislavi vključuje še modele Volkswagen Touareg, Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne ter Volkswagen Up, mali mestni avtomobil, vključno z njegovo električno različico.
Volkswagen bo po novem na Slovaškem sestavljal tudi popolnoma električni model Porsche Cayenne.

Volkswagen na Slovaškem zaposluje 10.900 ljudi, kar ga uvršča med največje delodajalce v državi. Od leta 1991 je na Slovaškem proizvedel že več kot 6,5 mio vozil. Od ustanovitve je družba na Slovaško vložila več kot 5 mlrd EUR. 

Lani je Volkswagen na Slovaško investiral 345 mio EUR, v obdobju 2023 – 2027 pa namerava v državo investirati skupno 1,5 mlrd EUR.


 

Slovaška avtomobilska industrija 

Avtomobilska industrija je glavno gonilo slovaškega gospodarstva. Predstavljala 47,7 % prodaje celotne slovaške industrije in skoraj 43 % celotnega izvoza države. V slovaški avtomobilski industriji je zaposlenih približno 164.000 delavcev.

Lani je Slovaška ohranila položaj največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov na prebivalca.

Poleg Volkswagna imajo na Slovaškem tovarne še proizvajalci avtomobilov Kia, Jaguar Land Rover in Stellantis, v prihodnosti pa se jim bo pridružil še švedski Volvo Cars, ki je lansko poletje napovedal, da bo v vzhodni Slovaški zgradil tovarno električnih avtomobilov.

Po podatkih Združenja slovaške avtomobilske industrije se je proizvodnja avtomobilov na Slovaškem lani zmanjšala za skoraj -5 % na približno 500.000 enot.

Več o slovaški avtomobilski industriji si lahko preberete na tej povezaviViri: Factiva, SITA Slovenska Tlacova Agentura

 

Preberite tudi:

 
Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Priložnosti na slovaškem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: