Odpuščanja v velikih tehnoloških podjetjih

torek, 22. november 2022
 

V novembru odpuščenih 25.000 tehnoloških delavcev po vsem svetu


Leto 2022 ni bilo najboljše leto za tehnološka podjetja, katerih borzna vrednost je padla za dvomestno številko.
Zaradi tega in zaradi priprav na morebitno recesijo leta 2023 so velika podjetja v tem sektorju začela množično odpuščati svoje delavce. Kot poroča The Wall Street Journal, je bilo v novembru 2022 skupno odpuščenih več kot 25.000 tehnoloških delavcev po vsem svetu.

Zadnji poslovni rezultati so pokazali, da je 5 velikih tehnoloških podjetij: Amazon, Meta, Alphabet (Google), Apple in Microsoft, v prvih 9 mesecih 2022 ustvarilo skupni dobiček v višini 178.992 mio USD, kar je -19,3 % manj kot v enakem obdobju leta 2021.


 

Twitter (ZDA)

Novi lastnik Twitterja Elon Musk je le teden dni po uradnem zaključku nakupnega postopka za prevzem družbe odpustil skoraj polovico zaposlenih v podjetju, kar pomeni več kot 3.750 zaposlenih po vsem svetu.
Poleg tega je odpustil še približno 4.400 od svojih približno 5.500 pogodbeno zaposlenih delavcev.
 

Netflix (ZDA)

Junija letos je družba Netflix objavila, da je v drugem valu odpuščanj odpustila 300 zaposlenih, potem ko je prvič po več kot desetletju izgubila naročnike.
V drugem valu odpuščanj je bilo odpuščenih približno 4 % delavcev, večinoma v ZDA. Pred tem je Netflix mesec dni prej odpustil že 150 delavcev.
Na začetku leta 2022 je družba izgubila 200.000 naročnikov po vsem svetu, v prihodnjem Q1 2023 pa predvideva upad še 2 mio uporabnikov.
Družba je krivdo za padec pripisala vrsti dejavnikov, vključno s povečano konkurenco, gospodarsko krizo, vojno v Ukrajini in velikim številom neplačnikov.
 

Facebook-Meta (ZDA)

Po slabih poslovnih rezultatih zadnjih četrtletij je tudi Mark Zuckerberg napovedal, da bo odpustil 24.000 delavcev. Gre za občutno zmanjšanje, potem ko je družba v obdobju 2020 - 2022 zaposlila več kot 40.000 novih delavcev.

Zuckerberg je izjavil, da so odpuščanja posledica upada spletne prodaje, makroekonomskega upada ter povečane konkurence.

Meta je tako kot drugi družbeni mediji veliko zaslužila v obdobju pandemije, ker je več ljudi ostalo doma in brskalo po svojih telefonih in računalnikih. Toda ko so se omejitve zaradi pandemije končale in so ljudje spet začeli hoditi ven, je rast prihodkov začela upadati.
 

Tesla (ZDA)

Junija 2022 je Elon Musk najavil, da bo v prihodnjih 3 mesecih zmanjšal delovno silo v družbi Tesla Inc. za približno 10 %, vendar je dejal, da bo skupno zmanjšanje števila zaposlenih le približno 3,5 %, saj pričakuje, da bo število zaposlenih v proizvodnji električnih avtomobilov čez leto dni zopet zraslo.
 

Amazon (ZDA)

Zadnji veliki tehnološki velikan, ki je napovedal, da bo sledil trendu množičnih odpuščanj, je bila družba Amazon. Družba, ki jo je ustanovil Jeff Bezos, namerava odpustiti 10.000 ali 1 % vseh zaposlenih.

Amazon je tako kot drugi tehnološki velikani med pandemijo COVID-19 zabeležil znatne dobičke, saj se je veliko potrošnikov preusmerilo na spletno nakupovanje. Toda rast prihodkov se je upočasnila, ko se je pandemija umirila.

Amazon je prvih 9 mesecev letošnjega leta ustvaril 2,9 mlrd EUR izgube, kljub 1,2 % rasti prometa v primerjavi z letom prej.
 

Odpuščanja v drugih tehnoloških družbah

  • V novembru 2022 je tudi Snapchat, ena najbolj razširjenih aplikacij v ZDA, napovedala odpuščanje 1.200  ali 25 % delavcev.
  • Pepsi je prav tako napovedal, da bo odpustil več kot 500 delavcev.
  • Plačilna platforma Stripe, ki jo je ustanovil nekdanji CEO Twitterja Jack Dorsey, je prav tako zmanjšala svojo delovno silo za 1.100 delavcev.
  • Salesforce tudi zmanjšuje 2.500 delovnih mest, zaradi novega gospodarskega položaja, v katerem se je znašlo podjetje.
  • Google in Spotify se zaenkrat še nista zatekla k množičnim odpuščanjem, sta pa napovedala nekatera zmanjšanja, da bi se spopadla z novo situacijo na trgu ter se pripravila na zmanjšanje dobička ali omejitve izgub.
 
Viri: Factiva, Euronews, CE NoticiasFinancieras, The Wall Street Journal
 

Preberite še: 


Globalni trendi na področju IKT

Spletne prodajne platformeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: