Ottawa išče rešitve zasebnega sektorja za izvoz zemeljskega plina iz kanadske vzhodne obale v Evropo

četrtek, 07. julij 2022

Po besedah ministra za naravne vire Jonathana Wilkinsona, bo treba dva predloga zasebnega sektorja za izvoz utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) s kanadske vzhodne obale v evropske države, ki se trudijo zmanjšati svojo odvisnost od ruskega goriva, nadaljevati brez financiranja s strani kanadske zvezne vlade.

Ottawa trenutno posreduje pri pogovorih med kanadskimi energetskimi podjetji in potencialnimi nemškimi kupci LNG, vendar pa bosta morala oba energetska predloga stati sama po sebi in opraviti kanadske regulativne preglede, da se zagotovi izpolnjevanje kanadskih okolijskih standardov.

"Naše mnenje je, da bi moral zasebni sektor financirati te projekte na komercialni osnovi," je dejal g. Wilkinson.

Po ruski invaziji na Ukrajino se Nemčija pripravlja na možnost, da Rusija ustavi dobavo plina preko plinovoda Severni tok 1 in kot možnost vidi uvoz LNG iz Kanade. Prav tako se je Nemčija začela pripravljati na racionalizacijo porabe plina to zimo.

Dva predloga za vzhodno obalo pripravljata Goldboro LNG v lasti podjetja Pieridae Energy Ltd. v Novi Škotski in podjetje Saint John LNG v lasti podjetja Repsol SA v Novem Brunswicku. Obe podjetji pravita, da preučujeta izvedljivost izgradnje novih terminalov za izvoz utekočinjenega zemeljskega plina, s čimer bi lahko pošiljali plin neposredno čez Atlantski ocean na evropske trge.

Lansko leto je zvezna vlada zavrnila zahtevo podjetja Pieridae za 925 milijonov dolarjev finančne pomoči za projekt Goldboro LNG.

Kanada trenutno nima delujočih terminalov za izvoz LNG

Da bi uresničili načrte glede plinskih terminalov, bosta morala Pieridae s sedežem v Calgaryju in Repsol s sedežem v Madridu urediti transport zemeljskega plina iz province Alberta na zahodu do vzhodne obale. Za to se bodo morali neposredno pogajati s podjetji, ki upravljajo cevovode. Med temi so: Cevovodni sistem TC Energy Corp. v Ontariu , TransQuebec & Maritimes Pipeline (TQM) v Quebecu, TC Energy s sedežem v Calgaryju in Énergir s sedežem v Montrealu.  

Da se omogoči izvedba tovrstnih energetskih projektov je v Kanadi potrebna podpora staroselskih skupnosti, državnih organov, regulatorjev, lokalnih skupnosti in kupcev.

Ko gre za predloge za vzhodno obalo, je Wilkinson dejal, da bodo predlagatelji morali izpolniti kanadske cilje neto ničelnih izpustov ogljikovega dioksida do leta 2050. "Pripravljeni smo poskušati pomagati pri regulativnem procesu. Pripravljeni smo pomagati partnerjem v Nemčiji ali drugod po Evropi, vendar menimo, da bi moral zasebni sektor prispevati kapital."

Timothy Egan, predsednik kanadskega plinskega združenja, je v pismu premierju Justinu Trudeauju prejšnji četrtek dejal: "Čeprav smo pripravljeni na izvedbo, od vlade zahtevamo zagotovilo, da regulativni proces ne bo zavlačeval ali oviral razvoja,".

Fundaciji Sierra Club Canada in Council of Canadians medtem pozivata zvezno vlado, naj zavrne vse nove projekte LNG v Kanadi. "Namesto da si prizadeva za širitev uporabe plina, bi morala Kanada več vlagati v obnovljive vire energije, da bi zaščitila denarnice potrošnikov, zagotovila prihodnost gospodarstvu in zaščitila podnebje," je v izjavi dejala Gretchen Fitzgerald, direktorica nacionalnih programov Sierra Club-a.

Wilkinson pravi, da morata Pieridae in Repsol opraviti še veliko dela, saj trenutno preučujeta, kako bi najbolje zgradili svoje izvozne terminale in kako prepričati TC Energy in druga partnerska podjetja, da izvedejo potrebne nadgradnje svojih cevovodnih sistemov.

Cevovodna podjetja bi morala dodati kompresorske postaje, najverjetneje pa bi morala namestiti tudi nove cevi, da bi zadovoljila dodatno povpraševanje, ki bi ga lahko ustvarili predlagani terminali.

"Vsekakor je v našem interesu, da se enega od terminalov privede do končne odločitve o naložbi, hkrati pa jim poskušamo pomagati zmanjšati negotovost glede nekaterih nadgradenj, ki bi bile na primer potrebne," je dejal Wilkinson.

Povzeto po: The Globe and Mail

Avtor: Brent Jang
Uredil: Simon Pribac

Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:

Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com, telefon: +1 905 847 8566
Simon Pribac, član upravnega odbora, e-mail: simon@canslo.com, telefon: +1 613 410 3568 

Preberite tudi:

Eurostat objavil podatke o odvisnosti EU od uvoza plina