Panasonic bo zaprl proizvodnjo sončnih kolektorjev

torek, 02. februar 2021

Panasonic se bo umaknil iz proizvodnje sončnih kolektorjev, saj se nekdanji vodilni proizvajalec sooča s konkurenco kitajskih tekmecev, ki lahko izdelke proizvajajo z nižjimi stroški.

Japonska družba Panasonic Corporation bo prenehala s proizvodnjo sončnih kolektorjev v tovarnah v Maleziji in japonski prefekturi Shimane že marca 2022. Ta poteza pomeni popoln izstop iz solarne proizvodnje, potem ko je družba prekinila partnersko sodelovanje z družbo Tesla inc., ki je lani proizvajala sončne celice.Panasonic bo v prihodnje nabavljal sončne celice od drugih proizvajalcev, da bo še lahko ostal v elektroenergetskem poslu, kjer bo ponujal storitve namestitev proizvodnih sistemov za stanovanjsko uporabo.

Po podatkih Mednarodne agencije za energijo (the International Energy Agency) naj bi proizvodnja sončne energije v letu 2021 dosegla 117 mio KW, kar je 10 % več kot leto prej. Zaradi povečane proizvodnje kitajskih proizvajalcev je cena sončnih kolektorjev padla na približno tretjino cene leta iz 2012.

Nižje cene kitajskih tekmecev so prisilile japonsko družbo, da je ustavila proizvodnjo, saj je bilo Panasonicovo poslovanje s sončnimi kolektorji že nekaj časa v rdečih številkah.

Trenutno večina Panasonicove prodaje sončnih kolektorjev temelji na domačem povpraševanju. Po pričakovanjih pa povpraševanje ne bo naraščalo, saj državni program subvencij za proizvodnjo sončne energije v gospodinjstvih, na Japonskem poteka že od novembra 2019.

Poslovanje s sončnimi kolektorji je družba Panasonic peljala preko družbe Sanyo Electric, ki je leta 2011 postala njena hčerinska družba. S prvotno tehnologijo HIT je Panasonic na začetku dosegal največjo učinkovitost na svetu pri pretvorbi sončne svetlobe v električno energijo. Leta 2009 si je družba Panasonic zastavila cilj, da postane vodilna med tremi proizvajalci, a se zdaj ne uvršča niti med prvih pet na svetu, predvsem zaradi cenovne prednosti kitajskih podjetij, ki so zavzela 30 % tržni delež.

Kljub opustitvi proizvodnje sončnih kolektorjev pa družba Panasonic načrtuje, da bo še naprej ostala na področju obnovljive energije, a se bo osredotočila na druge segmente, kot na primer na sisteme za upravljanje porabe energije za pametna mesta.

Z umikom proizvodnje sončnih kolektorjev družbe Panasonic, bosta ostali družbi Kyocera in Sharp edini večji družbi na Japonskem, ki proizvajata sončne baterije in panele. Na globalnem trgu danes japonski proizvajalci, ki so bili nekoč vodilni na trgu, izgubljajo položaj, saj so prevlado prevzeli kitajski proizvajalci, med njimi je eden najvidnejših družba JinkoSolar.

Družba Panasonic Corporation se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo električnih izdelkov. Deluje v naslednjih segmentih: aparati, ekološke rešitve, povezane rešitve, avtomobilski in industrijski sistemi ter drugo. Družba je bila ustanovljena marca 1918 in ima sedež v Osaki na Japonskem. V poslovnem letu, ki se je končalo 31. marca 2020, je družba ustvarila prihodke v višini 7.490,6 mlrd JPY (približno 58,95 mlrd EUR), zaposlovala pa je 259.385 delavcev.

Viri: Reuters, Nikkei

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije